Δράμας Παύλος: «Ποδοπατήσαμε αρχές, αξίες και ιδανικά»

Παρουσία πλήθος κόσμου τελέστηκε στην ακριτική πόλη της Καστοριάς ο Πολυαρχιερατικός Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (Αγίου Μηνά), στην εορτάζουσα πόλη για τα 100χρονα της απελευθερώσεως της.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως Βαρνάβας και Καστορίας Σεραφείμ.

Οι Αρχιερείς, έφθασαν στον Ιερό Ναό με το λείψανο της κάρας του Αγίου Μηνά, το οποίο και τοποθέτησαν στο κέντρο του ναού προς προσκύνηση.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με δάκρυα στα μάτια μίλησε για τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν τότε, πριν 100 χρόνια οι Καστοριανοί και τόνισε την λαμπρη βοήθεια του Πολιούχου και προστάτου Αγίου Μηνά στην απελευθέρωση της πόλεως.

Στη συνέχεια τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος μίλησε για την σημερινή κρίση και τα προβλήματα που υπάρχουν από τους εταίρους.

«Ποδοπατήσαμε αρχές, αξίες και ιδανικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παύλος.

Μιλώντας για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Πατρίδα, τόνισε ότι «κρατήσαμε σιδηροδέσμια την πατρίδα μας, στους δανειστές της».

«Θέλουν να μας κάνουν να λησμονήσουμε το παρελθόν μας, αλλά πρέπει να αντισταθούμε», συμπλήρωσε με στεντόρεια φωνή ο κ. Παύλος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού οι Μητροπολίτες προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου Μηνά του θαυματουργού, η οποία βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση σε τέμπλο της Βυζαντινής Εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου Επιμελητηρίου Καστοριάς και είναι του 16ου αιώνα.

Μετά όμως από εντολή του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, την εικόνα ανέλαβε η Εφορία Βυζαντινών Έργων και την καθάρισε με πολλή προσοχή και επαγγελματισμό για να φτάσει σήμερα να είναι ένα από τα πολλά κοσμήματα της Βυζαντινής πόλης της Καστοριάς.

Στις εκδηλώσεις των 100 χρόνων, συμμετείχαν όλοι οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοικήσεως, αλλά και ο Υπουργός Μακεδονίας, Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου.

kastoria1 kastoria2 kastoria3 kastoria4 kastoria5 kastoria6

Romfea.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε