Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,2696 δολάρια

Υποχωρεί και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup να παραπέμψει για την επόμενη συνεδρίαση τις 20 Νοεμβρίου, την έγκριση εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα. Έτσι το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2691 δολάρια από το επίπεδο των 1,2713 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2696 δολάρια.

Η διετής παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα (2015 – 2015) που αποφάσισαν χθες οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκαλείται (περίπου 17 δισ. ευρώ για την διετία αυτή) δεν φαίνεται να ευνόησε στο ευρώ στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αντικρουόμενες απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) – Ε.Ε αναφορικά με την πορεία αποκλιμάκωσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους εντείνουν το κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας που επικρατεί στις αγορές. Αντίθετα θετικά επέδρασε στο ευρώ, με αποτέλεσμα να περιορίσει μέρος των απωλειών του (είχε υποχωρήσει έως τα 1,2662 δολάρια), η είδηση που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters σύμφωνα με την οποία η Γερμανία μελετά το ενδεχόμενο να αποδεσμευτούν συνολικά τρείς δόσεις προς την Ελλάδα πλέον των 31,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δόση 5 δισ. ευρώ που θα έπρεπε κανονικά να εκταμιευτεί τον Σεπτέμβριο και αυτή των 7,2 δισ. ευρώ η οποία είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα (Δεκέμβριο). Αρνητικά επηρέασε ακόμη το ευρώ η υποχώρηση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Οκτώβριο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε σήμερα μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 18,01% από 17,97% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,33% να διευρυνθεί περαιτέρω στο 16,68% από 16,63% χθες Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,58%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,47%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,36%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,19% και στο μήνα ο διατηρήθηκε στο 0,11%.

iNews.gr