Αξιωματούχος: “Ευρώπη και ΔΝΤ δεν βρίσκονται αληθινά κοντά σε συμφωνία!”

Οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν βρίσκονται “αληθινά κοντά σε μια συμφωνία” για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την ολονύκτια συνάντησή τους και πριν από μια νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.

“Δεν βρισκόμαστε αληθινά κοντά σε μια συμφωνία”, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός λίγο μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία δεν επέτρεψε να βρεθεί ένας συμβιβασμός, παρά τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από 11 ώρες.

Η διαπραγμάτευση, στην οποία συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, επικεντρώνεται στα μέτρα για να καταστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο.

Το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει πως τα μέτρα πρέπει να επιτρέψουν να μειωθεί το χρέος από το 190% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο στο 120% το 2020, “αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική”, εξήγησε.

Μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup, με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα με την ελπίδα να εκπονηθεί ένας συμβιβασμός.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του πως η ευρωζώνη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία για την Ελλάδα.

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Μέρκελ

Πιθανή θεωρεί μια συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. «Υπάρχουν πιθανότητες, δεν ξέρω, αλλά υπάρχουν πιθανότητες για λύση την επόμενη Δευτέρα» τόνισε η κ. Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ακόμη ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν λύθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια να διορθωθούν λάθη δεκαετιών και τόνισε ότι «η Γερμανία δεν είναι νησί», αλλά διασυνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

NewsIt.gr