Σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο» για τον Ελληνισμό της Διασποράς

Το ντοκιμαντέρ «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο» σε σκηνοθεσία της ιστορικού δόκτορος Ερατώς Πάρη, παρουσιάσθηκε σε πρώτη προβολή, στο Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ.

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από το Κέντρο σε συνεργασία με τον Ελληνοκαναδικό Σύλλογο Κωνσταντινοπολιτών, προκάλεσε τη συγκίνηση του ακροατηρίου με τις μικρές αναφορές στις πολλές πατρίδες και εστίες του Ελληνισμού της Διασποράς.

Το ντοκιμαντέρ, σε ελληνική γλώσσα με γαλλικούς υπότιτλους, αναδεικνύει τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του Ελληνισμού ανά τον κόσμο. Αποτυπώνει την «οδύσσεια» των ελληνικών οικογενειών του Φαναρίου, οι οποίες επέκτειναν τις δραστηριότητές τους τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην Αθήνα, την Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία, την Καλκούτα, την Οδησσό, το Βουκουρέστι, τη Χίο, το Παρίσι κα.

Η δρ. Πάρη, πρόεδρος του «Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Ερευνών» (ΔΚΕΕ), μη κυβερνητικού-μη κερδοσκοπικού που εδρεύει στη Νίκαια της Γαλλίας, αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο αγώνα της για να ολοκληρώσει το έργο, το οποίο βασίσθηκε σε 10ετή έρευνά της υπό τον τίτλο «Μασσαλία και Ελληνισμός» (19ος και αρχές 20ου αιώνα).

Την προβολή του φιλμ προλόγισαν ο καθηγητής της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών, δρ. Ζακ Μπουσάρ, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μοντρεάλ, Θάνος Καφόπουλος.

Φωτογραφία:  Ερατώ Πάρη

Πηγή: www.amna.gr