Οργή της κυβέρνησης ΠΓΔΜ κατά του πρέσβη της ΕΕ

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προκάλεσε η χρήση του όρου «Σλαβαμακεδόνες» από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Αϊβο Οράβ.

«Σχετικά με τη χρήση του όρου «Σλαβομακεδόνες» από τον πρέσβη Αϊβο Οράβ η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημκρκατίας Μακεδονίας θεωρεί ότι μία τέτοια προσέγγιση δεν συμβάλλει στην επίλυση του ανοικτού ζητήματος που έχει η χώρα μας με τον νότιο γείτονά της και την καταδικάζουμε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη διαφωνία και διαμαρτυρία μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

«Εάν κάποιοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν τη φαεινή ιδέα να γίνονται αρεστοί σε εμάς χρησιμοποιώντας σε μία δεδομένη στιγμή τον όρο Μακεδόνες και σε μία άλλη στιγμή να γίνονται αρεστοί στους γείτονες μας χρησιμοποιώντας τον όρο Σλαβομακεδόνες, τότε να γνωρίζουν ότι με μία τέτοια στάση δεν συμβάλλουν στην επίλυση του ανοιχτού ζητήματος», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Πέραν αυτού, η στάση αυτή προκαλεί σύγχυση στη διαπραγματευτική διαδικασία και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν στηρίζεται σε αρχές και είναι αντιφατική , με συνέπεια να μην καλλιεργείται το κατάλληλο έδαφος για να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαδικασία», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

«Ο πρέσβης Οράβ θα πρέπει να γνωρίζει ότι με τη στάση του αυτή εκφράζει έλλειψη σεβασμού για τη θεμελιώδη αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ότι συνειδητά ή ασυνείδητα είναι σαν να δείχνει ότι το ανοιχτό ζήτημα δεν αφορά μόνο το όνομα της χώρας μας, αλλά και θέματα εθνικής ταυτότητας και με τον τρόπο αυτό παρασύρει την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ατραπούς επικίνδυνες για μία διένεξη, το πλαίσιο της οποίας καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η κυβέρνηση εκτιμά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης και απευθύνει έκκληση προς όλους τους εκπροσώπους της να διέπονται από αρχές σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα για εμάς» καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Οράβ, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, χρησιμοποίησε τέσσερις φορές τον όρο «Σλαβομακεδόνες» για τον κατονομασμό της μεγαλύτερης εθνικής κοινότητας της ΠΓΔΜ. Σε αντίθεση με τον κ.Οράβ, ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, χρησιμοποιεί τακτικά τον όρο «Μακεδόνες

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε