Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπαρισσιωτίσσης και Αγ. Ιεροθέου, στα Μέγαρα

kiparissiotissis

 Με αφορμή μία καλαίσθητη ιστοσελίδα www.monasthria.gr στην οποία, όπως γράφει η σχετική κάρτα που μας εδόθη, έχεις “όλα τα μοναστήρια της Ελλάδας με ένα κλικ!”  Η ΡΗΡ θα παρουσιάσει τα σημαντικότερα από αυτά πιστεύοντας ότι έτσι συντελεί στην προβολή, στον Απόδημο Ελληνισμό, όχι μόνο του θρησκευτικού, αλλά και πολιτιστικού θησαυρού της Ελλάδος. Ξεκινάμε την περιήγηση από την Αττική.

Ι.Μ. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΣΣΗΣ & ΑΓ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ – ΜΕΓΑΡΑ

Η ήσυχη και όμορφη Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπαρισσιωτίσσης και Αγίου Ιεροθέου βρίσκεται 8 χλμ. ΒΔ της πόλης στη θέση Δερβένι. Η ίδρυσή της ανάγεται στον 11ο αιώνα από τον Όσιο Μελέτιο.O πολυτιμότερος θησαυρός της Mονής, είναι η θαυματόβρυτος Kάρα του Aγίου Iεροθέου επισκόπου Αθηνών, η οποία έσωσε και την Mονή από την πυρκαγιά του 1988, όταν οι φλόγες έφθασαν στην πόρτα της.Ο τάφος του αγίου βρίσκεται στη νότια πλευρά του καθολικού το οποίο παρουσιάζει αγιογραφίες του 12ου αιώνα και έχει ιστορική και αρχαιολογική αξία. Παραπλεύρως του τάφου υπάρχει θολωτό μνημείο, όπου εικονογραφούνται στη μέση η Παναγία η «Κυπαρισσιώτισσα» δεομένη με τον Kύριο ευλογών και εκατέρωθεν, οι ιεράρχες των Aθηνών Iερόθεος και Διονύσιος οι Aρεοπαγίτες. Tο μνημείο αυτό ανήγειραν οι πατέρες της Mονής το 15ο αιώνα, εις ανάμνηση του μεγάλου θαύματος, όταν η Θεοτόκος τους διέσωσε από τον κίνδυνο των πειρατών, αφού οι είκοσι μοναχοί ανέβηκαν σε ένα κυπαρίσσι, κρατώντας την εικόνα της.
 
Από τότε παρέμεινε η ονομασία.yekrcwtj
Το 1833 η μονή διαλύθηκε με απόφαση του Όθωνα και ανασυντάχθηκε το 1930 από τον αρχιμανδρίτη Πέτρος Bλοτίλδη και τη συνοδεία του.Το έτος 1937 ιδρύθηκε από τις μοναχές της Μονής, το τάγμα των ‘’υπηρετουσών Mοναζουσών’’, που επί είκοσι και πλέον χρόνια διακόνησαν με αυταπάρνηση τις φυλακισμένες γυναίκες. Στην περίοδο της κατοχής δε σταμάτησαν να επισκέπτονται με τα χρειαζούμενα, τα διάφορα ιταλικά και γερμανικά κρατητήρια όπου αρκετές φορές πλήρωναν για να ελευθερωθούν αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. H Mονή του Αγ. Ιεροθέου (όπως συνηθίζεται στις μέρες μας να ονομάζεται), προσέφερε πολλές υπηρεσίες στις μέρες του πολέμου και της Kατοχής. Σε διπλανό σπήλαιο κρυβόντουσαν για αρκετό χρόνο 20 Άγγλοι στρατιώτες-σύμμαχοι, στους οποίους οι μοναχές παρείχαν τα αναγκαία με κίνδυνο τη ζωή τους.Η μονή σήμερα έχει 16 μοναχές και παρουσιάζει πνευματική άνθηση. 
Πηγή Φώτο :http://www.megara.gr/