Ορατός ο κίνδυνος αδιεξόδου στη Σύνοδο Κορυφής


EU staggers through budget summit από euronews-en

Σε βαρύ κλίμα προσήλθαν, εν μέσω πυρετωδών διαβουλεύσεων σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, που διεξάγονται για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020.

Λίγο πριν από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας, 14:00 Βρυξελλών) άρχισαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν, χθες τη νύχτα, να διακόψουν τις εργασίες τους ως σήμερα το μεσημέρι, για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού, που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Στη νέα πρότασή του, ο κ. Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποιεί την κατανομή των πόρων: αύξηση για την κοινή αγροτική πολιτική και την πολιτική της συνοχής, μείωση των δαπανών για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά χωρίς να θιγούν οι διοικητικές δαπάνες. «Οι καιροί απαιτούν ένα μετριοπαθή προϋπολογισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει επώδυνες περικοπές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 2009.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε «κούρεμα» της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 1,09 τρισεκατομμύρια ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερονσυναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση πραγματοποιείται παρουσία του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος πρόσκειται στη βρετανική θέση υπέρ των επιπλέον περικοπών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (όπως και Φινλανδία, Σουηδία). Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο ζητά μεγαλύτερες περικοπές απ’ όσες έχει προτείνει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τον Κάμερον να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη χώρα του να διαφυλάξει «τη βρετανική έκπτωση», που είχε κατοχυρώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1984.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε προηγουμένως σύντομη συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, «εάν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή στη στάση τηςΒρετανίας και ορισμένων άλλων χωρών, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους 27» στη σύνοδο αυτή, για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει συμβάλει στην επίτευξη «σημαντικής προόδου».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επέμενε σε «κούρεμα» της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κυρία Μέρκελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει τις αμφιβολίες της σχετικά με τη δυνατότητα των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μια συμφωνία όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για το χρονικό διάστημα 2014-2020, προβλέποντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. «Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι οποίες διακόπηκαν μετά από μόλις μία ώρα συνομιλιών.

Είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κάνει «μικρή πρόοδο», αλλά διατηρεί τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν θα καταλήξουν σύντομα σε μια απόφαση. «Υπάρχει ακόμα μπροστά μας ένας αρκετά μακρύς δρόμος να διανύσουμε», είπε η Μέρκελ μετά τη λήξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι «ετοιμοπόλεμος» έφτασε στις Βρυξέλλες ο Μάριο Μόντι, προειδοποιώντας επίσης με βέτο χωρίς περισσότερα κονδύλια για την Ιταλία, ενώ με βέτο απείλησαν και οι Πορτογάλοι. Με καταψήφιση του προϋπολογισμού στο Στρασβούργο εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις προειδοποιεί την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Με συμβιβαστική διάθεση στις Βρυξέλλες ο Φρανσουά Ολάντ.

Στην περίπτωση αδιεξόδου, οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα μετατεθούν για τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό είχε προαναγγείλει, άλλωστε, από χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, πριν ακόμα φτάσει στη Σύνοδο. Μία νέα Σύνοδος στις αρχές του 2013 είναι πολύ πιθανή.

Newpost.gr