Ο Κυπριακός Tύπος, 23 Νοεμβρίου 2012

Η χθεσινή καταρχήν συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας για συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης για την Κυπριακή Δημοκρατία, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Ο Τύπος προβάλλει, επίσης, τη χθεσινή κατάθεση του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2013 στη Βουλή, τη 48ωρη απεργία στην οικοδομική βιομηχανία, τη νομοθεσία που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για την ΚΡΕΤΥΚ κ.ά.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Από το ‘ΟΧΙ’ στο ‘ΝΑΙ’ μέσα σε μια νύχτα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η δραματική επιδείνωση μέρα με τη μέρα της αντοχής των τραπεζών και της οικονομίας, ανάγκασε τον Πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να ‘κλείσουν’ εσπευσμένα τις διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση. Αλλού, γράφει ότι χθες κατατέθηκε, με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών, ο προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας, με επικεφαλίδες των μέτρων που αναμένονται να συμφωνηθούν με την Τρόικα. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα ψηφιστεί η νομοθεσία για την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, με την Κυβέρνηση να θέλει να διορίζει τα άτομα που η ίδια θέλει, όμως η Βουλή με τη διαφωνία του ΑΚΕΛ θα εγκρίνει τη δημόσια προκήρυξη των θέσεων.

«Είπε το μεγάλο ναι και υπογράφει το Μνημόνιο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε επίσημα λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, και πως στο επίμαχο θέμα του φυσικού αερίου βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι δεν θα καταλήγει ολόκληρο το ποσό από τα έσοδα για εξόφληση του κρατικού χρέους. Αλλού, γράφει για την απεργία των οικοδόμων, η οποία συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα, προσθέτοντας πως οι απεργοί προειδοποιούν με κλιμάκωση μέτρων συμπεριλαμβανομένης και παναπεργίας μεγάλης διάρκειας. Σε άλλο της θέμα, γράφει για υπόθεση πλαστών ευρώ από τα κατεχόμενα, και πως μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας βρέθηκαν στην κατοχή τριών υπόπτων, 16 πλαστά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Συμφωνία στο παρά πέντε», γράφει στο κύριο του θέμα ότι υπήρξαν δραματικές εξελίξεις για να καταλήξουν -Κυβέρνηση και Τρόικα- σε συμφωνία για το μνημόνιο. Προσθέτει πως καταλυτικό ρόλο είχε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος χρειάστηκε να προειδοποιήσει ξανά χθες το πρωί τον Πρόεδρο για την επερχόμενη κατάρρευση. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία ψάχνει τρόπους είσπραξης των ενταλμάτων, με ένα μέτρο να είναι οι πολίτες που θα αποτείνονται στην Αστυνομία δεν θα φεύγουν χωρίς να πληρώσουν. Σε άλλο του θέμα, γράφει ότι 45χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μηνός, γιατί παραμελούσε τους σκύλους του, καθώς τους άφηνε νηστικούς κλεισμένους μέσα σε άθλιες συνθήκες σε κλουβιά.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Κοντά σε υπογραφή», γράφει στο κύριο της θέμα ότι γεφυρώθηκαν τα θέματα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση, με την Τρόικα να κάνει αποδεκτές τις πλείστες από τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης. Προσθέτει πως η Κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει και να κατοχυρώσει το μοντέλο διαχείρισης του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, την προστασία του Συνεργατισμού, την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό. Αλλού, γράφει ότι απορρίφθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η αγωγή κατά του Προέδρου για τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα, η «Χαραυγή» φιλοξενεί δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι «με ψηλά το κεφάλι οι ΑΚΕΛιστές δίνουν τη μάχη των Προεδρικών».

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο χείλος ενός πακέτου διάσωσης», γράφει για την καταρχήν συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα, οι αξιωματούχοι της οποίας αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν τη συμφωνία. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμος Λευκωσίας δεσμεύεται να είναι συνεπής με τον προϋπολογισμό του 2013. Αλλού, γράφει για ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κοσμηματοπωλείο στο Τόκιο, το οποίο έχει ύψος 2,4 μέτρα και διάμετρο 1,2, είναι κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσάφι, και κοστίζει 4,2 εκατομμύρια δολάρια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Ποιο αύριο;» γράφει ότι η ώρα μηδέν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έφτασε και καλείται να πάρει προσωπικές αποφάσεις με πολιτικό κόστος όσον αφορά το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι για την υπογραφή Μνημονίου οικονομικής στήριξης. Αλλού, γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πορεύεται αύριο για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ για να μιλήσει για τους βασικούς άξονες της συνεργασίας στις προεδρικές. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει για τις Κυπριακές Αερογραμμές, με τον Πρόεδρο της Σταύρο Σταύρου, να δηλώνει ότι «όλοι πρέπει να κινηθούμε με αίσθημα ευθύνης για να έχει η προσπάθεια μας το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αξιοπρεπής συμφωνία για δανειακή σύμβαση», γράφει ότι η Τρόικα ενέδωσε στα μεγάλα θέματα, και διασώθηκαν CYTA, φυσικό αέριο, συνταξιοδοτικό και συνεργατισμός. «Παρά το λυσσαλέο πόλεμο και την υπόσκαψη εκ των έσω, έφεραν αποτέλεσμα οι μεθοδικοί χειρισμοί και η επιμονή Χριστόφια σε θέσεις αρχών», γράφει η εφημερίδα. Αλλού, γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έστρωνε το χαλί στους ξένους, «για τους εκβιασμούς που επιχείρησαν οι ξένοι μέσω των οίκων αξιολόγησης». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει «εθνικιστικοί-ακροδεξιοί κύκλοι στο πλευρό του Λιλλήκα».

Το «Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «αναγκάζεται σε καταστροφικό μνημόνιο ‘εποικοδομητικής’ ασάφειας». Γράφει επίσης, ότι οι «αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί του Χριστόφια και της κομματικής ομήγυρης που κυβερνούν την Κύπρο έχουν καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οικονομία και τους πολίτες μπαλάκι των παλινδρομήσεων». Αλλού, γράφει για την άφιξη στην Κύπρο του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος ήρθε για να ξεκαθαρίσει ότι «παρά το πάγωμα της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης, η ‘δουλειά’ του συνεχίζεται». Σε άλλο θέμα, γράφει για σημεία και τέρατα στο Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως «τώρα που απέρχονται οι κυβερνώντες, ‘φροντίζουν’ όλοι οι δικοί τους να μετατεθούν σε καλά πόστα».

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly», με κύριο τίτλο «Πραγματική συμφωνία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κύπρος, συμφώνησε τελικά στους όρους για τη δανειακή σύμβαση. Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα γράφει για τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch, ο οποίος, έστειλε ακόμη πιο βαθειά στην κατηγορία των σκουπιδιών την Κύπρο. Αλλού, γράφει για την απόφαση των μελών της Αστυνομίας, να επιδώσουν κλήση σε καλλιτέχνες, μέλη συγκροτήματος που έπαιζαν μουσική στους δρόμους της παλιάς Λευκωσίας, στο πλαίσιο του πρώτου ‘φεστιβάλ μουσικής στους δρόμους’.

cna.org.cy