Θεσσαλονίκη: 2ο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο στο Μπουένος Άιρες

Πλούσια είναι και η θεματολογία του δεύτερου ακαδημαϊκού συνεδρίου, με τίτλο «Η επιρροή της Ελλάδας και του Ελληνικού Πολιτισμού στις Τέχνες και στις Επιστήμες», που διοργανώνει από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου, στο Μπουένος Άιρες, το Ελληνικό Πολιτισμικό Κέντρο «Νόστος». Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Belgrano», υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αργεντινή, αλλά και της Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Αργεντινής, και το «Rotary Club Internacional».

«Η προσφορά της Ελλάδας και του Ελληνικού πολιτισμού είναι αναμφισβήτητη», επισημαίνει στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος του Νόστου, δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος, σε τηλεφωνική επικοινωνία από το Μπουένος Άιρες. Και συνεχίζει: «Μια ζωντανή ιστορία 2.500 χρόνων πολιτισμού δεν θα χαθεί ποτέ. Είναι υποχρέωσή μας, ως Έλληνες ομογενείς, αλλά και του «Νόστου», να μεταλαμπαδεύουμε αυτές τις αξίες, αυτόν τον πολιτισμό, και να τον παρουσιάσουμε ζωντανό και επίκαιρο στις χώρες που βρισκόμαστε, σε κάθε περίπτωση. Με περισσότερη δυναμική και επιμονή, να τονώσουμε και να προβάλλουμε τις αξίες και τα διαχρονικά μηνύματα που ξεπερνάνε τα γεωγραφικά όρια της μακρινής πατρίδας, και διαφωτίζουν, εμπνέουν, γεννούν και θεμελιώνουν τον δυτικό πολιτισμό».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο πανεπιστήμιο «Belgrano», με τη συμμετοχή άνω των τριάντα ομιλητών καθηγητών και από άλλα πανεπιστήμια, όπως το «Universidad de Buenos Aires», «La Plata», «Universidad del Salvador», «Universidad Catοlica Argentina» κ.ά.

Πέρα από την προβολή της Ελλάδας, το συνέδριο θα ασχοληθεί και με θέματα συναφή, της ιστορίας και του πολιτισμού των δύο χωρών. Μερικές από τις ενότητες αφορούν στην Αρχιτεκτονική και την Ελληνική Λογοτεχνία, Τουρισμό και σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία, επιρροή της ελληνικής λογοτεχνίας στην Αργεντινή και στον κόσμο, Κοινωνία και Πολιτική στην Ελλάδα και την Αργεντινή, κ.ά. Σε ειδικές θεματικές θα γίνει αναφορά στο έργο του Ελύτη, του Καζαντζάκη, του Ομήρου, της Σαπφούς κ.ά.

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει ιδιαίτερα τους συνέδρους, είναι η οικονομία στην εποχή της κρίσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ομιλίες του Dr. Julio Burdman, με θέμα «Αργεντινή 2001-Ελλάδα 2010: δύο κρίσεις σε σύγκριση», όπως και του πρύτανη του πανεπιστήμιο «Belgrano», Dr. Alberto Rubio, με θέμα «Η Ελλάδα σήμερα ή Η επιστροφή της Νέμεσις».

«Η οικονομική κρίση, που μαστίζει την Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, ως θέμα, από το συνέδριό μας», τονίζει η κα Τσαρδίκος. «Εμείς στην Αργεντινή, μεγαλώσαμε και ζήσαμε όχι μια, αλλά πολλές κρίση. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτές τις στιγμές πρέπει να αντέξουμε και να θυμηθούμε οι ίδιοι ποιοι είμαστε, αλλά να το θυμίσουμε και στους άλλους. Πρέπει, με κάθε τρόπο, να κρατήσουμε την εικόνα που αξίζει στην Ελλάδα και τους Έλληνες, που αγωνίζονται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Η δραστήρια ομογενής επισημαίνει, ακόμη, ότι οι Έλληνες της Αργεντινής, αν και ζουν τόσο μακριά από την πατρίδα και δεν έχουν πολλά να προσφέρουν, δεν αντέχουν να μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια».

«Σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον λαό της, με κάθε τρόπο. Πέρασε κρίσεις, πολέμους, σκλαβιά, κατοχές, δικτατορίες, και άντεξε. Η έξοχη προσφορά των Ελλήνων έχει παραμείνει ακέραιη, αθάνατη, και άντεξε στο χρόνο, πέρα από τις απειλές της κάθε εποχής και κατάστασης».

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου με το μπαλέτο «Τάνγκο-Χασάπικο», του καταξιωμένου ομογενούς Γιώργου Δερμιτζάκη, που πρόσφατα παρουσιάστηκε και στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, με την ευκαιρία του εορτασμού της 130ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα. Θα γίνουν, επίσης, τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Αναδρομές», με ελληνικά θέματα.

Η τελετή λήξης θα έχει και αυτή ελληνικό χρώμα, με το μπαλέτο «Ελευθερία», του Νίκου Κωστακόπουλου, που θα παρουσιάσει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

ana-mpa.gr