«Μακεδονικό Γλέντι» στην Αυστραλία

«Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει με αυτοπεποίθηση μπροστά, η οικονομία μας θα γίνει πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής». Αυτό τόνισε ο ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό Βικτωρίας της Αυστραλίας, κ. Τέντ Μπέιλιου και τον ομογενή Υπουργό Πολυπολιτισμού της Βικτωρίας, κ. Νίκο Κότσιρα, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 στη Μελβούρνη. Ως γνωστόν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, επισκέπτεται την Αυστραλία όπου εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού <Μακεδονικό Γλέντι>  που διοργανώνει η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Πολιτειακό Πρψθυπουργό, διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και στο επίκεντρό της βρέθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας των δυο χωρών.

Μήνυμα στα Σκόπια

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, κάλεσε από τη Μελβούρνη την κυβέρνηση της πΓΔΜ να εγκαταλείψει την τακτική της πλαστογράφησης της ιστορίας και να συνεργαστεί με την Ελλάδα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

«Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα και να εγκαταλείψουν την λαϊκίστικη, εθνικιστική πολιτική τους. Διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν στον προθάλαμο της Ε. Ένωσης και του ΝΑΤΟ και αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε τα δικά τους εθνικά συμφέροντα» είπε ο κ. Καράογλου μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος”.

Για την ελληνική κρίση

Ο κ. Καράογλου, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού θα ακολουθήσει και η ανάπτυξη στην χώρα. «Τώρα είμαστε στη φάση να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πιστεύουμε πως τα μέτρα ήταν τα τελευταία. Υποσχόμαστε και δεσμευόμαστε πως θα εργαστούμε σκληρά για να επέλθει και η ανάπτυξη και να βγούμε από την κρίση» είπε ο κ. Καράογλου, ο οποίος τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι «η κυβέρνηση θα αντέξει γιατί απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού».

Κατά την παραμονή του στη Μελβούρνη, ο κ. Καράογλου παρευρέθηκε στο μεγάλο «Μακεδονικό Γλέντι» που οργάνωσε η Παμμακεδονική ενώ τπαρακολούθησε τα εγκαίνια έκθεσης παλαιών φωτογραφιών από τη Θεσσαλονίκη που έγινε στο δημαρχείο Μελβούρνης από το Ελληνικό Πολιτιστικό Συμβούλιο «Ένωση» σε συνεργασία με την Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και την Ένωση Θεσσαλονικέων.

Thn Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012,  ο υπουργός, συνοδεύοντας 20μελη επιχειρηματική αποστολή, συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη με θέμα «doing business in Australia».

Την Παρασκευή ο κ. Καράογλου παρέστη στα εγκαίνια έκθεσης με θέμα τη μετανάστευση Ελλήνων στην Αυστραλία, στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης.

Το Μακεδονικό Γλέντι

Αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων της ομογένειας έγινε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, κατά την εμφάνισή του στο «Μακεδονικό Γλέντι» στο Oakleigh.

Οι ομογενείς τον υποδέχθηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα και όπως δήλωσαν αρκετοί, στο πρόσωπό του καλωσόρισαν «τη μαρτυρική Μακεδονία».

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Καράογλου συνεχάρη και ευχαρίστησε τους Έλληνες της Αυστραλίας, που με την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική τους καταξίωση δίνουν νέα διάστασης το όραμα του οικουμενικού ελληνισμού.

«Εσείς κρατάτε άσβεστη τη φλόγα της ελληνικής ψυχής {…} είστε εικόνα της Ελλάδας, που αγωνίζεται, μοχθεί, αντιστέκεται σε συνωμοσίες και επιβουλές και που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καταφέρνει να στέκεται όρθια.

Ο υπουργός Μακεδονίας–Θράκης (φωτογραφία) αναφέρθηκε και στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Μακεδονίας και στηλίτευσε όσους σφετερίζονται την ιστορία, τον πολιτισμό και τα εδάφη της Μακεδονίας.

«Οι Έλληνες έχουμε λαμπρή ιστορία και δεν χρειάζεται να την κατασκευάσουμε ή να σφετεριστούμε την ιστορία άλλων κρατών» τόνισε.

Συγχαίροντας τους διοργανωτές του επιτυχημένου «Μακεδονικού Γλεντιού» επισήμανε τη δυναμική παρουσία της νεολαίας για να τονίσει, ότι «πρέπει να αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα των Ελλήνων η τόνωση της υπερηφάνειας των παιδιών μας για την ελληνική καταγωγή τους, ώστε η σχέση τους με τη Μακεδονία και την  Ελλάδα γενικότερα να είναι δυνατή και άφθαρτη από το χρόνο και τις συνθήκες. Η Ελλάδα είναι παντού, η Μακεδονία είναι παντού» κατέληξε.

Στο «Μακεδονικό Γλέντι» παρέστησαν, επίσης, η Γενική Πρόξενος, κ. Ελένη Λιανίδου,  αντιπρόσωπος της Εκκλησίας, βουλευτές, ο αντιπρόεδρος της Πολιτειακής Επιτροπής Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Βικτωρίας, σύμβουλοι του Δήμου Monash και αντιπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

Κατά γενική ομολογία, το  «Μακεδονικό Γλέντι» έγινε θεσμός στη πολιτιστική ζωή της ομογένειας και της ευρύτερης κοινωνίας και προσελκύει δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων και αλλογενών, που αγαπούν την ελληνική κουλτούρα. Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης, κ. Δημήτρης Μηνάς, δήλωσε ότι και «το φετινό Γλέντι ήταν απόλυτα επιτυχημένο και ευχήθηκε να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία».

Ο κ. Μηνάς ευχαρίστησε όλους τους φορείς που πήραν μέρος και τον Ελληνισμό, που παρευρέθηκε και απόλαυσε της μουσικοχορευτική πανδαισία.