Ψηφοφορία του ΟΗΕ για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων

Στην ευρύτερη δυνατή στήριξη στην εκστρατεία τους για διεθνή αναγνώριση ευελπιστούν οι Παλαιστίνιοι, διεκδικώντας την Πέμπτη την αναβάθμιση του καθεστώτος τους σε κράτος με ιδιότητα παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Γαλλία, Ισπανία και Νορβηγία, καθώς και η Ελλάδα, στηρίζουν το παλαιστινιακό αίτημα. Στον αντίποδα η Γερμανία θα καταψηφίσει, όπως άλλωστε και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το δρόμο της αποχής θα ακολουθήσει ως φαίνεται η Βρετανία, καθώς θέτει ως όρο παλαιστινιακές εγγυήσεις προκειμένου να στηρίξει την αναβάθμιση καθεστώτος.

Η ψηφοφορία αποτελεί συμβολικό ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων. Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας είναι διασφαλισμένη -δεδομένης της απλής πλειοψηφίας που απαιτείται σε σύνολο 193 κρατών-μελών της Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση της αναβάθμισης από το καθεστώς του παρατηρητή σε κράτος με ιδιότητα παρατηρητή.

Η αναβάθμιση του διπλωματικού καθεστώτος θα επιτρέψει τη συμμετοχή των Παλαιστινίων σε συζητήσεις ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και το κυριότερο θα ενισχύσει τις πιθανότητές τους να ενταχθούν σε άλλους οργανισμούς που διασυνδέονται με τον ΟΗΕ, καθώς και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), όπου και θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Μία σχετική διαδικασία ένταξης στους προαναφερθέντες οργανισμούς δεν είναι όμως ούτε αυτόματη, ούτε εγγυημένη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παγίως αντιτίθενται στην αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων υπό το επιχείρημα ότι θα επιβραδύνει τις προσπάθειες στην κατεύθυνση μίας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Την ίδια στάση διαφαίνεται πως θα ακολουθήσει η Γερμανία, σε αντίθετη γραμμή με τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Βερολίνο ακόμη εξετάζει την κατάσταση και διαβουλεύεται με τους κοινοτικούς εταίρους, όμως κατέστησε σαφές πως η Γερμανία «δεν θα ψηφίσει υπέρ μίας τέτοιας απόφασης».

Αντικατοπτρίζοντας το κλίμα, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας πως το Βερολίνο σέβεται την απόφαση της Γαλλίας (υπερψηφίζει το αίτημα), ωστόσο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι ανακοινώθηκε επίσημα πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών συμπλήρωσε πως προτεραιότητα της Γερμανίας είναι να αποφύγει ο,τιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή μέσω διαπραγμάτευσης στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Η Γερμανία είχε καταψηφίσει πέρυσι και το παλαιστινιακό αίτημα ένταξης στην UNESCO.

Η Βρετανία από την πλευρά της θέτει όρους προκειμένου να υπερψηφίσει το παλαιστινιακό αίτημα, ειδάλλως θα ακολουθήσει το δρόμο της αποχής που είναι και το πιθανότερο.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Λονδίνο δεν θα καταψηφίσει, ωστόσο για τη στήριξη του αιτήματος θέτει ως προϋπόθεση ρητή διαβεβαίωση από τον Μαχμούντ Αμπάς για την παλαιστινιακή δέσμευση επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ χωρίς όρους.

Παράλληλα, ζητείται από τους Παλαιστινίους να συμφωνήσουν ότι δεν θα επιδιώξουν την ένταξή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς θεωρεί η Βρετανία ότι οποιαδήποτε ενέργεια για την επέκταση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου στα κατεχόμενα εδάφη θα εκτροχιάσει την όποια προσπάθεια επανάληψης του ειρηνευτικού διαλόγου.

Η Γαλλία, η Ελλάδα, Ισπανία, η Νορβηγία, η Δανία, η Αυστρία και η Ελβετία πρόκειται να στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα, με την ελβετική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει την αναβάθμιση καθεστώτος «τόσο εποικοδομητική, όσο και πραγματιστική».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επισημαίνει ότι η στήριξη του παλαιστινιακού αιτήματος «είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της χώρας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στην βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ».

Τους Παλαιστινίους αναμένεται να στηρίξουν επίσης στη Γενική Συνέλευση η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Στην κατεύθυνση του «όχι» κινείται η Ολλανδία, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμη η στάση της Αυστραλίας.