Μοοdy’s: Αρνητικές οι προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος

Αρνητικές διατηρεί τις προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s σε νέα έκθεση που δημοσίευσε το βράδυ της Πέμπτης, με τίτλο «Προοπτικές τραπεζικού συστήματος Κύπρου», προειδοποιώντας παράλληλα για σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών σε περίοδο 12 μέχρι 18 μηνών, λόγω επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Οι αρνητικές προοπτικές, σύμφωνα με τους Moody’s, αντανακλούν την πιθανότητα σημαντικών ελλείψεων κεφαλαίου στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα , καθώς το εξαιρετικά δυσμενή περιβάλλον λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών σε Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν τις βασικές αγορές τους, θα συνεχίσει να επιδεινώνει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού τους. Αντανακλούν επίσης την περαιτέρω αποδυνάμωση της χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη σημαντική εκροή καταθέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο διεθνής οίκος  αξιολόγησης εκτιμά ότι το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τριών μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, ώστε ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων, core Tier 1, να ανέλθει στο 10%, θα υπερβεί τα 8 δισ. ευρώ (ή περίπου 47% του ΑΕΠ).

Σε περίοδο 12-18 μηνών, οι Moody’s αναμένουν ότι οι κυπριακές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες ως αποτέλεσμα της έντονης πίεσης που θα δεχθεί η ποιότητα του ενεργητικού τους.

Στο μεταξύ, σε σημερινές δηλώσεις του ο διοικητής της κεντρικής κυπριακής τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, είπε πως η Κύπρος σχεδιάζει να ζητήσει έως και 10 δισ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Πηγή: www.skai.gr