Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Δεκεμβρίου 2012

Το Μνημόνιο για διάσωση της κυπριακής οικονομίας και οι όροι του, η συζήτηση του Μνημονίου στο Eurogroup και η εξαγγελία διαγγέλματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την ερχόμενη Τρίτη είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

 

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Θυελλώδεις άνεμοι αλλάζουν το κράτος και τη ζωή μας”, αναφέρεται στο προσχέδιο του Μνημονίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα, και γράφει ότι προωθούνται στη Βουλή επειγόντως 20 σκληρά νομοσχέδια με αυξήσεις φορολογιών και καταργήσεις και μειώσεις επιδομάτων. Γράφει, επίσης, ότι μετά τη χθεσινή ένταση στην νεκρή ζώνη στην περιοχή της Αυλώνας, επανήλθε η ηρεμία, όταν ο τουρκικός στρατός συμφώνησε να μετακινήσει το φράκτη που είχε τοποθετήσει στην περιοχή. Επίσης, αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιου Φλουρέντζου ότι ξέχασαν να εμβάσουν τα χρήματα στις εταιρείες λεωφορείων με αποτέλεσμα την παράλυση των δημόσιων συγκοινωνιών.

 

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Βαθιές τομές στον τραπεζικό τομέα”, γράφει ότι την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο θέτει η Τρόικα ως προϋπόθεση για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας, στο τελικό μνημόνιο που αφορά όλα τα ζητήματα, πλην του ύψους της χρηματοδότησης, η οποία χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Γράφει, επίσης, ότι οι σημαντικές περικοπές στα δημόσια βοηθήματα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2013 δόθηκαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Επίσης, γράφει ότι οι συντεχνίες αποφάσισαν την πραγματοποίηση διαδήλωσης στη Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά διαφώνησαν στο θέμα της κατεύθυνσης της πορείας.

 

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Στα χέρια του Γιούρογκρουπ”, γράφει ότι στην τελική ευθεία, που δεν θα είναι εύκολη, φαίνεται ότι μπήκε το κυπριακό Μνημόνιο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μάλιστα να εξαγγέλλει διάγγελμα για την ερχόμενη Τρίτη, ενώ χθες το Eurogroup εξέτασε το προσχέδιο του Μνημονίου. Γράφει, επίσης, ότι η οικονομική κρίση έφερε παντού προσφορές και έτσι νοικοκυριό που πληρώνει μηνιαίως 600 ευρώ για τα ψώνια του μπορεί να μειώσει το κόστος του μέχρι και κατά 200 ευρώ. Επίσης, γράφει ότι η οικονομική κρίση επέφερε αναπροσαρμογές στο συσσίτιο των φυλακισμένων, με αποτέλεσμα να χάσουν κάποια εδέσματα και στη θέση τους να μπουν οι ελιές, ενώ τα γεύματα με κρέας έχουν περιοριστεί.

 

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Εξυγίανση στις τράπεζες”, γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης χαρακτηρίζει εντελώς αλόγιστη τη ραγδαία επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, υποδεικνύοντας ότι φόρτωσαν το φορολογούμενο πολίτη με κινδύνους, χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Γράφει, επίσης, ότι μαζί με το Μνημόνιο, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στα κόμματα και λίστα με 20 νομοσχέδια που θα προωθηθούν στη Βουλή μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου και αναμένεται να εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2013. Επίσης, γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς δεσμεύτηκε να δώσει στους νέους πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Στη δημοσιότητα η συμφωνία διάσωσης”, γράφει ότι η Κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο των όρων του Μνημονίου, που προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον μεταξύ των ετών 2012 και 2016, και ευρεία μεταρρύθμιση του τραπεζικού και του δημόσιου τομέα. Γράφει, επίσης, ότι μία σπάνια επιστολή από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, γραμμένη το 1812 και στην οποία υπόσχεται να ανατινάξει το Κρεμλίνο, πηγαίνει για δημοπρασία στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία στην οποία Ινδοί μαθητές ποζάρουν σε σχηματισμό κατά τη διάρκεια εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους του AIDS.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)