Κέρδη στην Αυστραλία…

Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος έφερε κέρδη στις συναλλαγές στην Αυστραλία.
Οι συναλλαγές ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους για τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ενώ άνοδο παρουσίασε και η αξία του δολαρίου Αυστραλίας που έφτασε στο $ 1.05 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Μάλιστα, ο ομογενής οικονομολόγος, Στιβ Κουκούλας, πρόβλεψε ότι η αξία του αυστραλιανού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου θα φθάσει στο $1.08 σεντς τους επόμενους μήνες.

Ο ειδικός αναλυτής της Commonwealth Bank, Άλεξ Στάνλεϊ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντική» που θα βοηθήσει αποτελεσματικά την Ελλάδα.
Σημείωσε, όμως, ότι οι Ευρωπαίοι δεν απάντησαν στο ερώτημα τι θα γίνει αν η Ελλάδα δηλώσει αδυναμία πληρωμών, κάτι που δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Εξάλλου και τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι ευρωαγορές αντέδρασαν με σημαντικά κέρδη στην είδηση της επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης βοήθειας προς την Αθήνα.
Μπορεί, πάντως, οι αγορές να υποδέχθηκαν με θερμό τρόπο τις εξελίξεις στην υπόθεση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, αλλά αρκετοί αναλυτές και οίκοι του εξωτερικού παραμένουν σκεπτικοί.

Όπως ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch που χαρακτήρισε την Τρίτη «θετική» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη για τη μείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας όμως τους «υψηλούς κινδύνους που συνδέονται με την εφαρμογή της».

«Αυτή η συμφωνία μετριάζει την άμεση απειλή μιας ελληνικής στάσης πληρωμών σε ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα ή μιας εξόδου από τη ζώνη του ευρώ» εκτιμά ο Fitch σε ανακοίνωσή του, ο οποίος εξακολουθεί να βαθμολογεί την Ελλάδα με CCC.

«Αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να βοηθήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο, αλλά σε βασικά ερωτήματα πρέπει ακόμη να δοθεί μια απάντηση, και ο κίνδυνος που συνδέεται με την εφαρμογή της είναι υψηλός», σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Fitch, η συμφωνία αναμένει να επιτρέψει ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας «να κορυφωθεί στο 179% το 2014 πριν μειωθεί σε 124% το 2020», αριθμοί που «επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές» αυτούς οι οποίοι παρουσιάστηκαν κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν μετέωρα, ο Fitch διερωτάται “πώς θα υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αν οι εισροές κεφαλαίου θα είναι επαρκείς για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των τραπεζών”.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Όσον αφορά το κρίσιμο για την Ελλάδα θέμα της περαιτέρω στήριξής της από τους δανειστές, μία από τις πλέον σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους. Κάτι που θα επιτευχθεί πρωτίστως με την επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τη δευτερογενή αγορά.
Όπως αποφάσισε το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το σκοπό αυτό θα διατεθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα για την επαναγορά θα προέλθουν από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή αγοράς δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την τιμή των ελληνικών ομολόγων όπως αυτή διαμορφώθηκε την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012, οπότε οι κρατικοί τίτλοι διαπραγματεύονταν με μέση τιμή περίπου 33 λεπτά στο ευρώ.

Με το κεφάλαιο των 10 δισεκατομμυρίων θα επαναγοραστεί ελληνικό χρέος ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ. Ο σκοπός δηλαδή θα είναι να μειωθεί κατά 20 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος.

Το ΔΝΤ θα περιμένει πρώτα να δει τα αποτελέσματα της επαναγοράς και μετά θα αποφασίσει αν θα εκταμιεύεσει το δικό του μερίδιο στη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, που ανέρχεται περίπου στο 1/3 του συνόλου, εξήγησε η κ. Κριστίν Λαγκάρντ
Επίσημες ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς δεν έχουν γίνει, διότι οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να αποφύγουν την εκτόξευση των τιμών των ελληνικών ομολόγων από μαζικές αγορές επενδυτών που θα επιχειρήσουν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα. Η επαναγορά θα γίνει περίπου στο 33%-35% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών τίτλων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Μέσω του προγράμματος αυτού θα αποκτηθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 με οροφή την «αγοραία» τιμή 33 έως 35, με σκοπό να μειωθεί το σύνολο του ελληνικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα πολλά hedge funds είχαν στραφεί στην αγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, στοιχηματίζοντας εμμέσως πως θα ληφθεί απόφαση για την επαναγορά ελληνικού χρέους με την προσδοκία ότι σε μικρό χρόνο θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

Σημειώνεται ότι στις 16 Νοεμβρίου η αγοραία τιμή ενός ελληνικού ομολόγου ήταν στο 25% της ονομαστικής του αξίας και στις 23 Νοεμβρίου, μέσα σε μία εβδομάδα δηλαδή, η τιμή αγοράς εκτοξεύτηκε στο 33%.

Η επαναγορά δεν θα επιβληθεί υποχρεωτικά αλλά μάλλον θα γίνει με δημόσια προσφορά. Για κάποιους, η εξέλιξη αυτή θα είναι καλή για τις αγορές αφού τα hedge funds θα βγάλουν σημαντικά κέρδη. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του προγράμματος δεν έχει ανακοινωθεί, αναμένεται ωστόσο να τρέξει ίσως και πριν το τέλος του 2012. Έπειτα από την αναδιάρθρωση (PSI) του Μαρτίου του 2012, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν μείνει στους ιδιώτες είναι συνολικής αξίας περίπου 62 δισ. ευρώ με διάφορες ημερομηνίες λήξεως

Θα είναι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου επιτυχημένο; Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι επενδυτές θα πειστούν ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασωθεί η Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, τα hedge funds ενδέχεται να θεωρήσουν ότι θα έχουν μεγαλύτερα κέρδη αν κρατήσουν τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους που έχουν στη διάθεσή τους, ωθώντας την αγοραία τιμή τους προς τα πάνω και μειώνοντας την αρχικώς σχεδιαζόμενη ωφέλεια στην οποία προέβλεπε το Eurogroup. Για κάποιους το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα ισοδυναμεί με ένα δεύτερο, μετά το PSI του περασμένου Μαρτίου, technical default.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΝΕΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Οι τράπεζες που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων δεν θα γράψουν ζημιές και δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, διαπιστώνει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η ίδια πηγή εξηγούσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι «οι τράπεζες είχαν υπολογίσει στους ισολογισμούς τους τα ομόλογα που κατέχουν στην τρέχουσα πραγματική αξία τους και όχι στην ονομαστική».

Ωστόσο, αναγνώρισε πως, εφόσον τα πουλήσουν στις χαμηλές τιμές που προβλέπει το πρόγραμμα, «αυτό θα αφαιρέσει κέρδη από τους ιδιώτες μετόχους τους», που θα υπολόγιζαν πως το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να τα πλήρωνε στο ακέραιο της αξίας τους, επειδή δεν μετείχαν στο «κούρεμα» (PSI).

Neoskosmos.com