Μικρά καλάθια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Νέος κατάλογος  με 1.747 «βαριά ονόματα» τα οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «6 μέρες»,  ελέγχονται για «ξαφνικό πλουτισμό» φαίνεται ότι έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»! Δεν εξηγείται αλλιώς αυτό το «κυνήγι μαγισσών»  στο οποίο έχουμε εμπλακεί και δεν ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι δεν είναι.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου «στη σέντρα», έτσι χωρίς κάποια αξιόπιστα στοιχεία. Μου είπε, του είπε, άκουσα…

Τώρα, πρώην αρχηγός κόμματος, πρώην υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοξενοδόχοι, δικηγοροι, γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και δεκάδες επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών βγαίνουν και πάλι στη σέντρα γιατί απέκτησαν μεγάλες  περιουσίες.

Αποτελεί το στοιχείο αυτό ακλόνητη απόδειξη  ενοχής;  Όχι ασφαλώς.

Τότε;  Τότε γιατί δεν γίνεται ένας σοβαρός έλεγχος από τις αρμόδιες οικονομικές αρχές προκειμένου με ντοκουμέντα να διαπιστωθεί εάν και ποιοί νεοέλληνες  πλούτησαν αθέμιτα; Αν είχαμε έναν τέτοιο έλεγχο τότε θα είχαμε και όλα τα στοιχεία που θα τους οδηγούσαν στο εδώλιο. Γιατί αυτό είναι που ενδιαφέρει. Και όχι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που στο κυνήγι της αναγωσιμότητας πουλάνε ακόμη και …φούμαρα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ουδείς μέχρι σήμερα έχει αναρωτηθεί γιατί και πως έφθασε η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ»  όχι στην τότε κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Λαγκάρντ, πριν την προ0ωθήσει στην Αθήνα!

Μπορεί να κάνουμε λάθος, αλλά είναι δουλειά της διευθύντριας του ΔΝΤ να κατέχει λίστες με ονόματα Ελλήνων καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού;  Ποιός τις ζήτησε; Από ποιούς; Ποιοί τις παρέδωσαν στην κυρία Λαγκάρντ; Δεν είναι αυτό ζήτημα που αξίζει να συζητηθεί και να ερευνηθεί;

Δηλαδή άυριο θα βγεί ο Ερντογάν και θα μας πει ποιοί Έλληνες συγκέντρωσαν με παράνομο τρόπο χρήμα; Είναι δουλειά του;

Για να μην τρελαθούμε εντελώς σ΄αυτόν τον τόπο, θα πρέπει με ψυχραιμία και επιμονή να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε γρήγορα να φθάσουμε στο περιουσιλόγιο. Μόνον τότε θα καταμετρηθεί  ποιός κατέχει τι. Και μόνον τότε θα μπορέσουμε με δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα να  καταλογίσουμε κατηγορίες και να αναρτήσουμε ονόματα.

Μέχρι τότε, ας κρατάμε μικρά καλάθια. Γιατί πολύ ντόρος γίνεται για πρόσωπα και πράγματα  που στην διαδρομή της έρευνας είτε  δεν αποδεικνύονται τα καταγγελλόμενα είτε τα πραγματικά διατρέξαντα είναι πολύ διαφορετικά.  Και το μόνο που μένει είναι η άδικη ρετσινιά σε πρόσωπα που μπορεί να μην μας αρέσουν για τον άλφα ή τον βήτα λόγο αλλά αυτό δεν τα καθιστά βεβαίως αυτομάτως και ένοχα.