Πολιτική Κίνηση “ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.” ανακοίνωσε ο Λοβέρδος και διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Πολιτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός «σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος» στο χώρο της κεντροαριστεράς ανακοίνωσε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με σκληρή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο νέος φορέας ονομάζεται ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην προσωπική του σελίδα, ο κ. Λοβέρδος:
«Ιδρύσαμε την ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.( Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας). Καλούμε όποιον συμφωνεί με τις απόψεις και τους σκοπούς μας, να υπογράψει την διακήρυξη στο διαδυκτιακό τόπο www.rikssy.gr».Στην ιδρυτική διακήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Το ελληνικό έθνος, εντός και εκτός του ελληνικού κράτους, έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου επί χιλιετίες. Σήμερα για μια ακόμη φορά, ο ελληνικός λαός, αν και δεν βρίσκεται σε εθνικό ή εμφύλιο πόλεμο, δεινοπαθεί κάτω από μία πολυετή οικονομική κρίση με δραματικές διαστάσεις. Η δοκιμασία είναι σκληρή, αλλά θα την ξεπεράσουμε» και προσθέτει:«Η ιλιγγιώδης ταχύτητα με την οποία καταρρέει η ελληνική οικονομία και οι τρομακτικές επιπτώσεις της για την πλειονότητα των ελλήνων πολιτών είναι εν πολλοίς συνέπεια της ευδαιμονικής Δημοκρατίας, του σκοτεινού προσώπου της Μεταπολίτευσης που μας οδήγησε στον γκρεμό. Πλην όμως, θέλοντας και μη, άνοιξαν τα μάτια μας. Είδαμε από τί πάσχουμε ακριβώς. Κανείς δεν μπορεί πλέον να πει πως δεν βλέπει».«Στόχος η δημιουργία νέου κόμματος»«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί νέο κόμμα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε:«Πρέπει να μπούμε σε μια διεργασία, να μας ακούει το 100% του ελληνικού λαού, όχι το 5% που ακούει το ΠΑΣΟΚ».
Σε ερώτηση αν θέτει τον εαυτό του εκτός ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι δεν θα απαντήσει κάτι τέτοιο μέσω ραδιοφώνου.Στη συνέχεια, μιλώντας στον Real FM για το ενδεχόμενο παραίτησής του από το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος υποστήριξε:«Αυτη τη στιγμή είμαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έχω κάνει ορατές τις θέσεις μου, όσο αυτά δεν γίνονται εγώ περισσεύω, εγώ θα κάνω αυτό που πρέπει να κάνω. Στηρίζω την κυβέρνηση, βάζω τις δυνάμεις μου ως βουλευτής για να την στηρίξω. Παίρνω μια πρωτοβουλία για το 100% του λαού δεν μπορούμε να κλειστούμε στο 5% του ΠΑΣΟΚ. Αν χρειαστεί να φύγω θα φύγω, όταν μιλάω για ρήξη κυριολεκτώ. Δεν θα δηλώσω την ανεξαρτησία μου στα ραδιόφωνα δεν παραιτούμαι σε αυτά ούτε στις τηλεοράσεις».Κλείνοντας κατήγγειλε τη ματαιοδοξία και τις προσωπικές φιλοδοξίες, λέγοντας: «Εγώ έχω να πω οτι χρειαζόμαστε και συζήτηση και δράσεις, οι οποίες δεν γίνονται στα καφέ, αλλά μέσα στην κοινωνία. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί όλοι συμβιβαζόμασταν».Ο κ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωνε τη διαγραφή του την ΚΟ του κόμματος με την ακόλουθη δήγλωση:Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Tην επομένη της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ και της επίσημης έναρξης των εργασιών που οδηγούν στο Συντακτικό Συνέδριο της Παράταξης, το Φεβρουάριο και την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία κατά της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας και της Χρυσής Αυγής, ο κ. Λοβέρδος έκανε την επιλογή να ιδρύσει την κίνησή του. Όχι ως ρεύμα ή τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως αφετηρία συγκρότησης άλλου κόμματος.

Για λόγους εθνικού συμφέροντος, προκειμένου δηλαδή να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και να τελειώσει ομαλά η δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές μας, ανέχθηκα επί μήνες συμπεριφορές βλαπτικές για την Παράταξη. Επίμονα και οργανωμένα βλαπτικές.

Είχα την ελπίδα, ότι μετά την απόφαση του Eurogroup και την επανεμφάνιση του στα κομματικά όργανα, ο κ. Λοβέρδος  θα έκλεινε τον κύκλο της αβεβαιότητάς του και θα επανεντασσόταν στις συλλογικές λειτουργίες της Παράταξης.

Δυστυχώς αυτό διήρκεσε μόλις λίγες ημέρες. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ οργανώνει, με κόπο και δυσκολίες, ένα νέο “εμείς”, κάποιος διάλεξε το “εγώ”. Κρίμα. Το ΠΑΣΟΚ προχωρά με αυτούς που θέλουν και μπορούν. Και είναι ανοικτό στο διάλογο  και τη συμπόρευση με όλους εκείνους που πιστεύουν στις αξίες των Ευρωπαίων δημοκρατών και σοσιαλιστών.

Εφόσον ο κ. Λοβέρδος  αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και αναζητά άλλο κόμμα, ενημέρωσα με επιστολή μου τον κ. πρόεδρο της Βουλής  ότι δεν ανήκει πλέον ούτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».


Στα ιδρυτικά μέλη αναφέρονται αναλυτικά:

Αγγελόπουλος Πέτρος, Γεωπόνος Αθήνα
Αδαμόπουλος Νίκος Ηλεκτρολόγος, Μηχανολόγος Αθήνα
Ανδριόπουλος Φίλιππος, Πολιτικός επιστήμονας Αθήνα
Απέργης Γιώργος, Δημόσιος Υπάλληλος Ναύπλιο
Αρκαδινός Διονύσης, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Αθήνα
Βλαβιανού Άννα, Δικηγόρος Αθήνα
Γαλανοπούλου Ελισάβετ, Χημικός- βιοχημικός Αθήνα
Διαμαντίδης Γιώργος, Δημοσιογράφος  Αθήνα
Ζόγκας Δημήτρης, Οικονομολόγος Αθήνα
Καπετανιάς Βασίλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Αθήνα
Καρλαύτης Μάνθος, Γιατρός Φωκίδα
Κεκάτος Διονύσης, Αρχιτέκτων μηχανικός Ηλεία
Κολεβέντης Φώτης, Συνδικαλιστής ‘Αργος
Κονταγιάννης Χάρης, Οικονομολόγος Λαμία
Kοτρωνόπουλος Αλέκος, Υπάλληλος ΙΚΑ Πάτρα
Λαλιώτης Νίκος, Μουσικός Αθήνα
Μαγκαφάς Νίκος, Μαθηματικός Καλάβρυτα
Μαλακός Ιωάννης, Οικονομολόγος Λάρισα
Μαραθωνίτης Γιώργος, Γιατρός Αθήνα
Μερεντίτης Στέλιος, Δικηγόρος Φθιώτιδα
Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός Τρίπολη
Περράκης Βαγγέλης, Γιατρός Αθήνα
Σουρλίγκας Γιώργος, Κοινωνιολόγος Χαλκίδα
Σπύρος Σπύρου, Επιχειρηματίας Αθήνα
Στεργιόπουλος Γιώργος, Οδοντίατρος Καστοριά
Συμωνετάτος Χριστόδουλος, Ελεύθερος επαγγελματίας Κεφαλονιά
Σωτηρόπουλος Μιχάλης, Επιχειρηματίας Ναύπλιο
Τερζούδης Άγγελος Αλεξανδρούπολη
Τριανταφυλλίδης Πέτρος, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνα
Χιώτης Νίκος, Πολιτικός Μηχανικός Αθήνα
Χρονάς Αθανάσιος, Πολιτικός επιστήμονας Πειραιάς
Χρονόπουλος Παναγιώτης, Οδοντίατρος Πάτρα
Ψωμάς Απόστολος, Δικηγόρος Ρέθυμνο

Η διοικούσα επιτροπή αποτελείται από τους:

Αναγνωστόπουλος Κώστας
Αποστολόπουλος Γιώργος
Γίτσας Δημήτρης
Γκίκα Στέλλα – Μαρία
Γκουβέτσου Χρυσαυγή
Διγενάκη Ελένη
Κόττας Γιάννης
Λαμπρίδης Διονύσης
Λοβέρδος Ανδρέας
Κουτσουρέλης Κώστας
Μουμτζής Θεοδόσης (Σάκης)
Μπακόλα Ελπινίκη
Μυλωνάς Χρήστος
Πασσάδη Χριστιαννά
Πασσάς Αργύρης
Σκαμνάκης Χριστόφορος
Ψωμάς Αλέξανδρος

Πηγή: newspost.gr