Έλλειψη χρημάτων στάση …θεατρικών παραστάσεων στον Πειραιά

Μπορεί οι εργασίες στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούλιο και να αναμένεται να παραδοθεί το κτίριο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου,  ωστόσο, ο δήμος Πειραιά δηλώνει ότι αδυνατεί να παραλάβει το έργο, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Για την αποκατάσταση και λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά είχαν καταθεσει ερώτηση στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση, Γιώργος Κυρίτσης και Μαρία Γιαννακάκη, επισημαίνοντας ότι το Δημοτικό Θέατρο είναι θέατρο και καλλιτεχνικός θεσμός, όχι μόνο τοπικής, αλλά και εθνικής εμβέλειας, για το οποίο αν και δαπανήθηκαν περισσότερα χρήματα, από το αρχικά προβλεπόμενο ποσό, ο δήμος Πειραιά δεν το έχει επισήμως παραλάβει, απαιτώντας τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του και τον προσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας του.
Με έγγραφό του, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας ενημερώνει τους βουλευτές ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει χαρακτηρισθεί έργο τέχνης και προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/02. Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε στις 31.7.2012, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και εμπρόθεσμα. Στις 9.8.2012 εκδόθηκε η βεβαίωση περαίωσης του έργου και η προσωρινή παραλαβή του πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη βεβαίωση περαίωσης, δηλαδή, μέχρι τις 9.2.2013.
«Σε προφορικές συζητήσεις που έκανε η διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού με τη δημοτική αρχή, της γνωστοποιήθηκε από τον δήμο Πειραιά ότι αδυνατεί να παραλάβει το έργο λόγω οικονομικής αδυναμίας να λειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά», ενημερώνει ο κ. Τζαβάρας. Προσθέτει, όμως, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τον δήμο, προκειμένου να λυθεί το θέμα παραλαβής και λειτουργίας του Θεάτρου.
Ο κ. Τζαβάρας αναφέρει επίσης ότι προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσωρινής παραλαβής του έργου εντός του χρόνου που ορίζεται από τον νόμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν άμεσα σε πρόσκληση στον δήμο Πειραιά για διοικητική παράδοση-παραλαβή του έργου.
Τέλος, ο κ. Τζαβάρας ενημερώνει τους βουλευτές ότι «η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Θεάτρου δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών της γενικής γραμματείας Πολιτισμού».