Η «New York Times» για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, εξήρε η εφημερίδα «New York Times», σε άρθρο της, σημειώνοντας ότι λόγω της σοβαρής περιβαλλοντολογικής του δραστηριότητας, δικαίως του έχει αποδοθεί ο τίτλος του «Πράσινου» Πατριάρχη.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει διακηρύξει ότι η φροντίδα για το περιβάλλον είναι θρησκευτικώς επιτακτική και για περισσότερο από μία δεκαετία έχει επιδοθεί στο να συγκαλεί συνέδρια, στα οποία συμμετέχουν θεολόγοι και επιστήμονες, όπως η Δρ. Τζέιν Γκούνταλ, ειδήμων στους χιμπατζήδες, τους οποίους αποκαλεί τους «πιο στενούς μας συγγενείς».

Και ενώ οικονομολόγοι και πολιτικοί προτείνουν και προτρέπουν περισσότερη ανάπτυξη και κατανάλωση για να ξεπεραστούν οι οικονομικές κρίσεις, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιμένει πως η πραγματική κρίση είναι πολιτιστική και πνευματική και μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όταν απομακρυνθούμε από τον αχαλίνωτο υλισμό, επισημαίνει η εφημερίδα, παραθέτοντας τη δήλωσή του, ότι όλοι οι άνθρωποι οφείλουμε να κάνουμε την διάκριση «ανάμεσα σ’ αυτό που θέλουμε και σ’ αυτό που χρειαζόμαστε».

Αναφορά γίνεται και στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο πνευνατικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η βιοποικιλία, η οποία είναι το έργο της Θείας Σοφίας, δεν δόθηκε στην ανθρωπότητα για να το καταχραστεί», ενώ «η ανθρώπινη επικυριαρχία επί της γης δεν σημαίνει δικαίωμα απληστίας και καταστροφής των πηγών παραγωγής αγαθών της γης». Ξεχώριζε, δε, «τους ισχυρούς του Κόσμου τούτου», λέγοντας πως χρειάζεται να αποκτήσουν «μία καινούργια νοοτροπία και να σταματήσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη για κέρδος ή για βραχυπρόθεσμα συμφέροντα».

Στο άρθρο σημειώνεται ότι και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Βενέδικτου του 16ου, του Δαλάι Λάμα και του Αρχιεπισκόπου της Καντουαρίας της Αγγλίας, έχουν ζητήσει μία πιο σοβαρή διαχείριση του περιβάλλοντος, αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους έχει ξεπεράσει όλους, ενώ μερικοί θεολόγοι χαρακτηρίζουν τη στάση του ως «επαναστατική».

Συγκεκριμένα, αναφέρει τι έχει πει σχετικά ο Μητροπολίτης Διοκλείας, καθηγητής Θεολογίας στην Οξφόρδη Κάλλιστος Γουέαρ: «Παραδοσιακά, στον Χριστιανισμό αμαρτία ήταν αυτό που έκανες σε βάρος άλλων ανθρώπων, αλλά ο Βαρθολομαίος επέμενε πως ό,τι κάνεις εναντίον των ζώων, του αέρα, του νερού, της γης, μπορεί να είναι αμαρτωλό, όχι απλώς αφροσύνη, κι αυτό είναι μία μεγάλη αλλαγή».

Συνεργάτες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου λένε, επίσης, ότι τα θέματα του περιβάλλοντος είναι μέρος της ατζέντας του να εκσυγχρονίσει μία βαθύτατα συντηρητική Εκκλησία.

Στο άρθρο αναφέρεται, τέλος, ότι η Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξακολουθεί να διατηρεί το πρωτείο ανάμεσα στα 300 εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον Κόσμο.

Πηγή: www.amna.gr