Ο Κυπριακός Τύπος, 7 Δεκεμβρίου 2012

Η ψήφιση από τη Βουλή χθες των τριών πρώτων μνημονιακών νομοσχεδίων για αύξηση του ΦΠΑ, κλιμακωτή αποκοπή του μισθού και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση του φόρου κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, μπύρας, καπνού και τσιγάρων, η ομιλία του Προέδρου Χριστόφια στο συνέδριο της ΠΕΟ, η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2013, οι αντιδράσεις που προκαλεί η αύξηση του φόρου επί της ακίνητης ιδιοκτησίας και η συνέχιση των διαφορών μεταξύ Υπουργείου Συγκοινωνιών και λεωφορειούχων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κλαίει επί ερειπίων», αναφέρει πως ενώπιον των συντρόφων του, μελών της ΠΕΟ, οι οποίοι υφίστανται και αυτοί όπως όλοι οι πολίτες τα σκληρά μέτρα του μνημονίου που συμφώνησε με την τρόικα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλαψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, λέγοντας ότι πάντα ήθελε το καλό των απλών ανθρώπων. Αλλού αναφέρει πως θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Π. Δημητριάδη για εξαίρεση των υπαλλήλων της Κεντρικής από τις περικοπές μισθών. Αλλού σημειώνει πως καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2013 το επίδομα μάνας, με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 23 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βαρύς ο πέλεκυς θα πέσει στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας» πως ασύμφορη καθίσταται πλέον η κατοχή ιδιόκτητης κατοικίας και άλλης ακίνητης περιουσίας με τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας. Συγκεκριμένα ο φόρος που θα προκύψει το 2013, σε σύγκριση με το 2-12 θα είναι περισσότερος από 3,45 φορές. Αλλού γράφει πως πιστεύει σε εκλογές Α’ γύρου ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως δεν τα βρήκαν Υπουργείο Συγκοινωνιών και λεωφορειούχοι, με αποτέλεσμα για πέμπτη μέρα Λευκωσία και ελεύθερη Αμμόχωστος να μένουν χωρίς συγκοινωνίες και η Λεμεσός για 8η μέρα.
«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Αυξήσεις φόρων με διάταγμα», αναφέρει πως η Βουλή ενέκρινε χθες τρία μνημονιακά νομοσχέδια, τα πρώτα από σύνολο 23 και αυτοδεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει και υπερψηφίσει τα υπόλοιπα την ερχόμενη Τετάρτη. Αλλού αναφέρει πως πέραν του αυξημένου φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας οι πολίτες πιθανότατα θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φορολογίες-τέλη εξαιτίας των διαφοροποιημένων αξιών επί των ακινήτων τους. Σε άλλο θέμα γράφει πως τη θέση ότι οι γονείς ενός παιδιού δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή του, διατύπωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, όταν εξετάστηκε από την Αστυνομία υπόθεση που αφορούσε παιδί μαρτύρων του Ιεχωβά, οι οποίοι αρνούνταν να επιτρέψουν τη μετάγγιση αίματος λόγω θρησκείας.
Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Εγκρίθηκαν περικοπές-φόροι», αναφέρει πως χωρίς τροπολογίες ψηφίστηκαν τα πρώτα τρία νομοσχέδια ενώ αρχίζει η διαδικασία ψήφισης των μέτρων που προβλέπονται στην κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως σήμερα παραδίδεται στην Κεντρική Τράπεζα η ενδιάμεση έκθεση της Pimco όσον αφορά τις ανάγκες των τραπεζών, που θα καθορίσουν και το τελικό ύψος του Μνημονίου. Αλλού προβάλλει την τοποθέτηση του Προέδρου Χριστόφια χθες στο συνέδριο της ΠΕΟ ότι «επιλέξαμε τη διάσωση της οικονομίας», και αναφέρεται στη μαζική κινητοποίηση σήμερα της ΠΕΟ στα γραφεία της ΕΕ.
Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Και αυτή είναι μόνο η αρχή», αναφέρεται στα χθεσινά νομοσχέδια που πέρασαν από τη Βουλή και αφορούν στις περικοπές μισθών και επιβολή φορολογιών. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2013 τον πιο κρίσιμο από ποτέ. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως οι ξενοδόχοι αναφέρουν πως ο νόμος για την ακίνητη ιδιοκτησία θα σκοτώσει τον τουρισμό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Νέες τράπεζες δημιουργεί η κρίση», αναφέρει πως ολοένα και αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας νέων τραπεζών στην Κύπρο είτε με τη συγχώνευση τραπεζών, είτε με την εισροή στην Κύπρο κεφαλαίων ώστε με τη συνεργασία μεγάλων Κύπριων επιχειρηματιών να δημιουργηθεί νέα μεγάλη τράπεζα. Αλλού σημειώνει πως η ΕΠΟΠΑΗ ζητά επιτακτικά δημοψήφισμα για το Μνημόνιο. Αλλού αναφέρεται στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου την Κυριακή στην Κάτω Δευτερά, στο οποίο θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», με κύριο τίτλο «Σε ρόλο ‘yes man’ για τους Δυτικούς ο Αναστασιάδης», αναφέρει πως σε σύναξη στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για «αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ». Αλλού η εφημερίδα γράφει πως η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα αποτελεί «παγίδα της δεξιάς» και κάνει λόγο για αποκοπή της Αριστεράς από τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις. Εξάλλου δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη σύμφωνα με τον οποίο η αντιπολίτευση επιχειρεί να σκοτώσει την ελπίδα για το λαό με εμπόδια που παρεμβάλλει στις προσπάθειες της κυβέρνησης για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα « Το Ποντίκι» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «ΑΚΕΛική Λαίλαπα», αναφέρεται σε «φτώχεια και μιζέρια στη δίκαιη κοινωνία του Χριστόφια» και στους φόρους και στις περικοπές πριν το μνημόνιο «από την ‘φιλολαϊκή κυβέρνηση». Αλλού αναφέρει πως έρχεται κοινωνική αναταραχή λόγω του δυσβάστακτου βάρους της οικονομικής κρίσης. Γράφει επίσης πως νομοσχέδιο που προνοεί μεταρρυθμίσεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατατέθηκε στη Βουλή, ενόψει του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Κατακλυσμός φόρων», αναφέρεται στη χθεσινή ψήφιση από τη Βουλή νομοσχεδίων για αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, των καπνικών προϊόντων και του αλκοόλ καθώς και για αύξηση του ΦΠΑ. Αλλού αναφέρεται στις αλλαγές που θα επέλθουν στη δημόσια υπηρεσία λόγω Μνημονίου. Εξάλλου αναφέρεται στην άφιξη στην Κύπρο της φλόγας του Μαραθώνα και τη μεταφορά της από λαμπαδηδρόμους στην Πύλη Αμμοχώστου στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Μαραθωνίου Λευκωσίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

cna.org.cy