Ψηλά το κεφάλι, Έλληνες!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δύο γεγονότα που έγιναν γνωστά, μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, αξίζουν να επισημανθούν. Για να τονώσουν –στους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς που ζούμε- την εθνική μας υπερηφάνεια. Κάτι που τόσο ανάγκη το έχουμε. Όχι, όμως, μόνον γι αυτό. Κυρίως, για να στείλουμε το σωστό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος. Στους πιστωτές και τους δανειστές μας. Στους Συμμάχους μας και στους άσπονδους φίλους μας. Στους ανά τον κόσμο ομογενείς μας.
Να στείλουμε το σωστό μήνυμα στα διεθνή κέντρα λήψεως αποφάσεων. Στους οικονομικούς κολοσσούς και στους μεγάλους διεθνείς επενδυτές. Γιατί όλους τους αφορά το μήνυμα αυτό. Και ποιό είναι; “Δεν υπάρχει μέλλον, δίχως παρελθόν”.
Αυτό το παρελθόν, η ανθρωπότητα το οφείλει, κατά κύριο λόγο, στο αθάνατο ελληνικό πνεύμα. Που δημιούργησε Πολιτισμό, αξεπέραστο στους αιώνες. Που έθεσε το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Που όρισε και καθόρισε Αξίες.
Το μήνυμα αυτό, έρχεται από ένα βίντεο Ελλήνων αρχαιολόγων οι οποίοι, όπως γράφει η είδηση, «δείχνουν τι κανονικά θα έπρεπε να είναι συνείδηση σ΄ όλους . Δεν αφορά μόνον τους αρχαιοκάπηλους, άτομα ή κράτη, αλλά και εμάς όλους που ξεχνάμε την ίδια μας την ιστορία. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν την γνωρίζουμε καν».
Ναι, μας αφορά όλους. Εμάς, εσάς, που γονατισμένοι ψυχολογικά από την δύσκολη ώρα, που απογοητευμένοι από κάποιους λίγους που ενδεχομένως δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, που θυμωμένοι από φαινόμενα που -αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο- ενδημούν, παρασιτικά έστω, σε όλες τις κοινωνίες, μεμψιμοιρούμε, χαράσουμε διαχωριστικές γραμμές, παίρνουμε αποστάσεις. Αποστάσεις, από τί; Από την ίδια την Ιστορία; Από τις ρίζες που μας στηρίζουν; Από τον κορμό που μας θρέφει ιδεαλιστικά; Από το παρελθόν πάνω στο οποίο όλοι ακουμπάμε;
Αλλά, “Δεν υπάρχει μέλλον, δίχως παρελθόν”. Ποιό είναι αυτό το παρελθόν; Πρέπει να επισκεφθούμε τάχα το Βρεταννικό Μουσείο για να το δούμε; Πρέπει να ανεβούμε στην Ακρόπολη, να πάμε στην Επίδαυρο, να επισκεφθούμε τις Μυκήνες;
Να διδαχθούμε την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να χαθούμε στο λαθύρινθο της Κρήτης και να περιπλανηθούμε στη δαιδαλώδη σκέψη ενός Πυθαγόρα, ενός Πλάτωνα, ενός Αριστοτέλη και τόσων άλλων αρχαίων σοφών που τους ανακαλύπτουμε –και αυτή είναι η αξεπέραστη αξία τους- όχι σε αρχαίους κιτρινισμένους και φθαρμένους παπύρους, αλλά στα σύγχρονα βιβλία των Πανεπιστημίων του κόσμου όλου;
Στο ερώτημα αυτό, έρχεται να απαντήσει το δεύτερο γεγονός, που προαναφέραμε. Είναι, εκ πρώτης όψεως, ένα ασήματο ποδοσφαιρικό συμβάν. Έχει, όμως, τεράστια σημασία. Θα διαβάσατε ήδη στην ΡΗΡ την σχετική είδηση. Οι οπαδοί της Μαρσέιγ, σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα κυματίζουν την Ελληνική σημαία στο γήπεδο. Στον αγώνα του Europa League με την τουρκική Φενέρμπαχτσε οι Τούρκοι οπαδοί όταν αντίκρυσαν την Ελληνική σημαία εξαγριώθηκαν (!) Η αστυνομία υποχρέωσε τους Μασσαλιώτες να κατεβάσουνε την Ελληνική σημαία. Tρείς μέρες μετά για το Γαλλικό Πρωτάθλημα κόντρα στην Λιλ οι οπαδοί της Μαρσέιγ, πιστοί στην Ελληνική τους καταγωγή , αντέταξαν μία τεράστια ανθρώπινη Ελληνική σημαία, που στο κέντρο απεικονιζόταν ένας αρχαίος Έλληνας. Πιο κάτω ήταν γραμμένο σε ένα τεράστιο πανό το σύνθημα “NE RENIONS PAS L’ORIGINE DE NOTRE VILLE” «Εμείς δεν αρνούμαστε την (Ελληνική) καταγωγή της πόλης μας» ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ, οι οπαδοί της Μαρσέιγ, υπενθύμισαν με αυτό τον τρόπο, τις Ελληνικές ρίζες της Μασσαλίας, που ιδρύθηκε από τους Φωκαείς το 600 π.Χ.
Αυτό, λοιπόν, το απλό γεγονός, αυτή η αυθόρμητη, αβίαστη υπερηφάνεια των ανθρώπων αυτών για την ελληνική τους καταγωγή, αυτή η αδάμαστη ελληνική ψυχή, αυτή που έδωσε ζωή και ενεφύσσησε πνοή στο άψυχο κρύο μάρμαρο, που γέννησε ιδέες που γαλούχισαν την αθρωπότητα, που οδήγησαν σε κατακτήσεις που μεταλαμπάδευσαν Πολιτισμό, είναι το παρελθόν που μας συνδέει άρρηκτα με το παρόν και που μας οδηγεί στο μέλλον.
Ψηλά το κεφάλι, Έλληνες!