Doromu.com: To καινοτόμο ελληνικό e-shop της Αμερικής που προσφέρει στην Ελλάδα

By   Νότια Καλιφόρνια

http://usa.greekreporter.gr/?p=8944

Ο Κύπριος νεαρός επιχειρηματίας Χρήστος Κοντός και συνιδρυτής του Doromu

Με τα Χριστούγεννα μόλις λίγες ημέρες μακριά, το Doromu.com άνοιξε τις ηλεκτρονικές του πύλες στην καλύτερη χρονικά περίοδο του έτους, αλλά και σε μία στιγμή που η Ελλάδα και τα ελληνικά προϊόντα χρειάζονται τη βοήθεια όλων των Ελλήνων όπου κι αν βρίσκονται.

Τo προφίλ της νεοσύστατης Αμερικανικής εταιρείας είναι ιδιαίτερα κοινωνικό καθώς όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ηλεκτρονικό κατάστημα έχει τρεις βασικούς στόχους δράσης: την εξάπλωση της ελληνικής κουλτούρας στην Αμερική μέσω των ελληνικών δώρων, την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και την ενίσχυση ελληνικών κοινωφελών ιδρυμάτων και οργανώσεων στην Ελλάδα προσφέροντας μέρος των κερδών του.

Το Doromu.com ξεκίνησε σαν μια ιδέα δύο καλών φίλων, ενός Έλληνα και ενός Κύπριου, που ζουν στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και δεν μπορούσαν να βρουν καλά ελληνικά δώρα για τους φίλους τους. Με σχεδόν τρία εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και πολλά ακόμα εκατομμύρια Ελλήνων σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, ήταν παράξενο το πως δεν υπήρχε ένα κατάστημα στο ίντερνετ που να προσφέρει ελληνικά δώρα όπως αυτά που βρίσκει κάποιος στις αγορές των ελληνικών νησιών το καλοκαίρι.

“Δεν είναι τα δώρα που πουλάμε, είναι η χαρά του ότι αυτά τα δώρα δημιουργούν νέους Έλληνες και φιλέλληνες, τους παραλήπτες τους,” λέει με νόημα ο Χρήστος Κοντός (φωτό), ένας εκ των δύο νεαρών ιδρυτών της εταιρείας.

“Ο ελληνικός τρόπος ζωής περιέχει την αγάπη, το φιλότιμο, τη γενναιοδωρία, την αξία της φιλίας και της οικογένειας. Θέλουμε να γνωρίσουμε και να διαδώσουμε αυτήν την κουλτούρα στην Αμερική και όλον τον κόσμο μέσα από τα δώρα μας.”

Το εμπόρευμα της εταιρείας βρίσκεται σε μία αποθήκη στο κέντρο του Λος Άντζελες και από εκεί συντονίζεται όλη η επιχείριση, αλλά οι δύο φίλοι έχουν περισσότερα σχέδια.

“Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε σύντομα και ένα κατάστημα στο Χόλιγουντ. Αυτός ο χώρος θα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ελληνικό κατάστημα, έχουμε σκοπό να τον κάνουμε σημείο αναφοράς για τους Έλληνες της Καλοφόρνιας και να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα επισκέπτονατι οι Έλληνες και θα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Θα συνδυάζει πωλήσεις, φιλανθρωπία και φιλοξενία.”

Το Doromu μοιάζει σαν την αγορά στο Μοναστηράκι, αλλά είναι μόνο ένα click μακριά. Διαθέτει από κοσμήματα, μέχρι πετσετάκια και ορθόδοξες εικόνες αλλά και πολλά άλλα έξυπνα και μοντέρνα ελληνικά δώρα. Όλο το εμπόρευμα το επέλεξαν οι δύο νέοι κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

“Συναντήσαμε τους περισσότερους από τους προμηθευτές μας στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι και είδαμε ότι τους άρεσε πολύ η ιδέα μας για ένα οικονομικό αλλά και ποιοτικό online καταστήμα ελληνικών δώρων με έδρα την Αμερική. Λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί από τους προμηθευτές μας στηρίζονται  στις εξαγωγές για να επιβιώσουν,” τονίζει ο Χρήστος Κοντός.

Doromu offers elegant packaging with every Greek gift

Και φυσικά οι δύο νεαροί επιχειρηματίες είχαν αμέριστη βοήθεια από τις οικογένειες τους στην πατρίδα. «Ζητήσαμε τη βοήθεια των συγγενών μας στην Ελλάδα και την Κύπρο για να επιλέξουμε τα κοσμήματα και τα πετσετάκια που θα αναρτούσαμε στην ιστοσελίδα. Η δική μας εμπειρία με τα εν λόγω είδη ήταν πολύ μικρή σε σχέση με αυτή των Ελληνίδων γιαγιάδων. Γι’ αυτό και τις εμπιστευτήκαμε» πρόσθεσε χαμογελώντας ο Χρήστος Κοντός.

“Αμέσως μετά το ταξίδι μας, δεν το σκεφτήκαμε πολύ, γυρίσαμε στο Λος Άντζελες και ετοιμάσαμε έναν μηχανισμό εισαγωγής εμπορευμάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο που επίσης επιστρέφει ποσοστό των κερδών πάλι πίσω στις χώρες αυτές. Η ιστοσελίδα άνοιξε επίσημα στις 25 Νοεμβρίου 2012.”

Από την πρώτη ημέρα κιόλας το Doromu.com δέχτηκε παραγγελίες χωρίς καμία πληρωμένη διαφήμιση αφού από ότι φαίνεται οι Έλληνες ομογενείς είχαν ανάγκη από ένα τέτοιο κατάστημα.

“Ο κόσμος ξεκινάει και μας γνωρίζει περισσότερο μέσα από τις μηχανές αναζήτησης στο ίντερνετ αλλά και από τους ανθρώπους που έχουν επισκεφτεί τη σελίδα μας και τη διαδίδουν στους φίλους τους στα social media αλλά και από στόμα σε στόμα. Ακόμα δεν έχουμε οικονομικό περιθώριο για να πληρώσουμε για διαφήμιση,” τονίζει ο Χρήστος.

Το ηλεκτρονικό κατάστημα προσφέρει μεγάλη ποικιλία δώρων που συνδυάζουν το παραδοσιακό στοιχείο και τον μοντέρνο σχεδιασμό. Όλα τα αντικείμενα είναι κατασκευασμένα στην Ελλάδα ή από Έλληνες δημιουργούς και οι τιμές τους κυμαίνονται από 3.95 δολάρια για ένα μενταγιόν με ματάκι έως και 79.95 δολάρια για ένα χρυσό δαχτυλίδι 24 καρατίων. Η ιστοσελίδα προσφέρει τα περισσότερα από τα αντικείμενα που θα έβρισκε κανείς σε ένα ελληνικό νησί ή στην υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι.

Το βασικό στοιχείο της επιτυχίας του καταστήματος είναι ότι αγοράζοντας ένα δώρο δεν δίνεις χαρά μόνο σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο που λαμβάνει το δώρο, αλλά ταυτόχρονα βοηθάς τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και ελληνικά κοινωφελή ιδρύματα.

Άλλος ένας λόγος που κάνει το διαδικτυακό αυτό κατάστημα να ξεχωρίζει είναι η κομψή και ειδικά σχεδιασμένη για τους πελάτες του Doromu.com συσκευασία δώρου που συνοδεύει κάθε παραγγελία.

“Θέλουμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους στην ανταλλαγή ελληνικών δώρων το μέγιστο δυνατό. Έτσι, αναλαμβάνουμε τα πάντα, από τη συσκευασία των δώρων μέχρι και τα μηνύματα και τις ευχές που μπορεί κάποιος να θέλει να συμπεριλάβει στην αγορά του. Θέλουμε ακόμα και το περιτύλιγμα και το κουτί να θυμίζουν Ελλάδα. Γι’ αυτό βρήκαμε έναν καλλιτέχνη ο οποίος σχεδίασε της συσκευασίες δώρων ειδικά για το Doromu σε ελληνικά χρώματα. Κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας υπάρχει ένας χώρος, όπου ο αγοραστής μπορεί να γράψει το μήνυμα που θέλει να συμπεριλαμβάνει το δώρο του. Εμείς γράφουμε το μήνυμα σε μία κάρτα και το προσθέτουμε στη συσκευασία. Μπορεί κανείς να επιλέξει να γραφτεί το μήνυμα και στα ελληνικά.”

Κλείνοντας ο Χρήστος τόνισε ότι αγοράζοντας ελληνικά από οπουδήποτε, είναι ο ποιο εύκολος και άμεσος τρόπος να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο και νομίζουμε ότι ομογενείς θα το κάνουν με χαρά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.Doromu.com ή τη σχετική σελίδα στο Facebook.