Αναταραχή στη Βουλή για τους μισθούς των υπαλλήλων

H ομαδική παραίτηση 500 υπαλλήλων της Βουλής από την ΔΑΚΕ και οι αποστάσεις που πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και έσοδα από τα κυλικεία της Βουλής, έφταναν για να κάνει και πάλι το Μαξίμου όπισθεν ολοταχώς. Οι δε πληροφορίες για μειώσεις 25% στους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής χαρακτηρίζονται πλεον ανυπόστατες…..
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αποσύρθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (από τις  07/12/2012) και  βάσει της οποίας πλέον το  ταμείο αρωγής των υπαλλήλων της Βουλής (Τ.Α.Υ.Β.) θα σταματήσει να  λαμβάνει παροχές όπως τα ενοίκια από το εστιατόριο και το κυλικείο του  Κοινοβουλίου, ποσοστό επί των προμηθειών της Βουλής (περίπου 7%) κλπ..
Βάση του άρθρου 1 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «επείγουσες  ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας», που φέρει την  υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του  Πρωθυπουργού προβλέπεται… «η κατ’ έτος επιχορήγηση του Ταμείου Αρωγής  Υπαλλήλων της Βουλής εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής από τον  Προυπολογισμό της Βουλή είναι ίσου ύψους με τις κρατήσεις που  διενεργούνται σε βάρος των μετόχων του Ταμείου επί των τακτικών αποδοχών  τους. Κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στο περιεχόμενο του παρόντος  άρθρου καταργείται».
Αυτό πλέον δεν υπάρχει!
Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε ποτέ καμμία τέτοιου είδους ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής αλλά έσπευσαν να τονίσουν ότι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ισχύουν….
Νωρίτερα οι υπάλληλοι της Βουλής έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και μεταξύ άλλων σε επιστολή τους μιλούν για: “…Πράξεις  Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποτελούν τη σύγχρονη εκδοχή των  αναγκαστικών νόμων της χούντας, η τρικομματική κυβέρνηση καταργεί τη  θεμελιώδη διάκριση των εξουσιών, το αυτοδιοίκητο της Βουλής και  απαξιώνει τη Δημοκρατία.”
Κατηγορούν τον Πρόεδρο της Βουλής ότι “Σ’ αυτό το σήριαλ  διαρκείας, σεναρίου πολιτικά διεστραμμένων και αδίστακτων εγκεφάλων, ο  Πρόεδρος της Βουλής είναι τηλεθεατής. Ακόμα και τη στιγμή που η  συγκυβέρνηση υποβαθμίζει το ρόλο του σε εντολοδόχο της εκτελεστικής  εξουσίας. Το παραμύθι «περί προνομιούχων και αργόσχολων υπαλλήλων της  Βουλής» να σταματήσει τώρα.”
Απειλούσαν μάλιστα με απεργία την Παρασκευή, προκειμένου να μην κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι: στις 7 Νοεμβρίου και λίγο πριν την ψηφοφορία για τα μέτρα, ο κ. Στουρνάρας με όλες τις νέες τροποποιήσεις στο μεσοπρόθεσμο, όπως είχε προγραμματισμένο το έστειλε στην τρόικα, προκειμένου να το ελέγξουν και να δώσουν το τελικό πράσινο φως.
Η τρόικα όπως είναι εδώ και μήνες γνωστό έχει ζητήσει να καταργηθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια στον δημόσιο τομέα, κάτι που σημαίνει πως μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι υπάλληλοι της Βουλής.
Όταν όμως είδαν οι τροικανοί πως από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έλειπαν οι υπάλληλοι της Βουλής από την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και δεν εντάσσονται όπως όλοι στο ενιαίο μισθολόγιο, κυριολεκτικά “στόλισαν τον κ. Στουρνάρα.
Έτσι μετά από αυτό ο κ. Στουρνάρας έφερε στη Βουλή μία προσθήκη στο μεσοπρόθεσμο που αφορούσε τους υπαλλήλους της Βουλής και την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.
Μετά το χάος που επικράτησε όμως αλλά και το γεγονός πως ο τρόπος που επιχειρήθηκε να περάσει αυτή η προσθήκη ήταν αντισυνταγματικός, ο κ.Στουρνάρας αναγκάστηκε να την αποσύρει, λέγοντας όμως πως θα επανέλθει.