Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λεκάκη

Το πρόσφατο βιβλίο του, με θέμα: «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής» παρουσίασε χθες σε βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης (Ερμού 61), ο συγγραφέας, ερευνητής, Γιώργος Λεκάκης.

Ο κ. Λεκάκης θα παρουσιάσει την Κυριακή στις 4 το απόγευμα το βιβλίο του στο Μόναχο.

Το βιβλίο εστιάζει στα έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, στις κατεστραμμένες και κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες, τις οποίες είτε λεηλάτησαν, είτε ανατίναξαν και κατέστρεψαν κατά την αποχώρηση τους, είτε εξαγόρασαν ως προϊόντα κλοπής και μετέφεραν παράνομα εκτός της χώρας οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Ο συγγραφέας, στο βιβλίο του, ανατρέχει στον κατάλογο της επίσημης έκθεσης του «υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας», του 1946, σύμφωνα με τον οποίο υπολογίζονται σε οκτώμιση χιλιάδες τα αρχαία, βυζαντινά και νεώτερα έργα τέχνης, που κλάπηκαν και που υπήρξε η δυνατότητα να εξακριβωθεί η εξαφάνιση τους, ή η έξοδος τους από τη χώρα.

«Αυτός είναι ο κατάλογος που συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη έκθεση και με δική μου μεταγενέστερη έρευνα, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ανεβαίνει περί τις έντεκα, δώδεκα χιλιάδες κλεμμένα αντικείμενα, των οποίων η αξία μπορεί να εκτιμηθεί, να αποτιμηθεί και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις. Με μέτριες εκτιμήσεις από τη διεθνή εμπειρία που υπάρχει από τις σχετικές δημοπρασίες που γίνονται, η αξία τους μπορεί να φτάσει το ένα με ενάμιση τρισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα. Εκτός αυτών, φυσικά, είναι και οι πάρα πολλές καταστροφές αρχαιολογικών χώρων (αρχαία θέατρα, λατομεία και στοές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ανασκαφές, κ.τ.λ.) στις οποίες προέβησαν οι κατοχικές δυνάμεις και η αξία των καταστροφών των αρχαιοτήτων είναι ανυπολόγιστη» υποστήριξε ο κ. Λεκάκης.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάδμος», εκτός από τα ευρήματα της επίσημης έκθεσης του ελληνικού κράτους του 1946 αναφέρεται με λεπτομέρειες και στις περιοχές της χώρας, όπου αποδεδειγμένα οι κατοχικές δυνάμεις λεηλάτησαν, αφάνισαν και κατέστρεψαν αρχαιότητες, αλλά και περιοχές στις οποίες, ενάντια σε διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των έργων πνευματικής κληρονομιάς, υπήρξαν αυθαιρεσίες και κλεπταποδοχές. Το βιβλίο στηρίχθηκε σε πλούσια βιβλιογραφία που παραπέμπει σε αναφορές περίπου οκτακοσίων βιβλίων, που γράφτηκαν για την εποχή της κατοχής και αποκαλύπτουν το καταστροφικό έργο των εισβολέων.

Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, σε τριάντα περίπου σελίδες αναλύεται σε ειδικό παράρτημα και το νομικό καθεστώς, με το οποίο μπορεί κανείς να κινηθεί για να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές και τις λεηλασίες και να ζητήσει και επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων.

«Ισχύει το “απαράγραπτον” για τις αρχαιότητες και υπάρχουν οκτώ διεθνής συμβάσεις οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν νομικά, αρκεί φυσικά να προβληθούν διεκδικήσεις. Η πρωτοβουλία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από συλλόγους, σωματεία και φορείς που θα προβάλουν τις διεκδικήσεις και υπάρχουν βάσιμα νομικά επιχειρήματα για τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων», υπογράμμισε ο συγγραφέας.

Πηγή: www.amna.gr