Τα Χριστούγεννα των Ελλήνων αστέγων

Εικόνες πόνου και δυστυχίας παραμονές Χριστουγέννων στην Αθήνα. Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα της φτώχειας, καθώς ο αριθμός των «νεόπτωχων» ολοένα και αυξάνεται, των «νεοαστέγων» ξεπερνά τις 20.000, ενώ στον θλιβερό κατάλογο προστίθεται και ένα νέο φαινόμενο που μέρα με τη μέρα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Πρόκειται για τους «νεοπεινασμένους», τους ανθρώπους εκείνους που κυριολεκτικά μέχρι χθες είχαν μια άνετη ζωή η οποία ξαφνικά έφυγε από τα χέρια τους και σήμερα αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν τη καθημερινή τους διατροφή…

Ενας τεράστιος αριθμός απόρων έχει «πλημμυρίσει» τους δρόμους των πόλεων, αναζητώντας ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία ή, ακόμη χειρότερα, μέσα στα σκουπίδια…

Πριν από λίγα χρόνια, επικρατούσε ο όρος «νεόπλουτος» σε μια Ελλάδα που φαινομενικά τουλάχιστον ευημερούσε. Λίγα χρόνια μετά, ήρθε ένας ακόμη να προστεθεί στο λεξιλόγιό μας: ο «νεόπτωχος» ή «νεοάστεγος». Μέσα σε λίγο διάστημα, οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώθηκαν για χιλιάδες ακόμη συμπολίτες μας με αποτέλεσμα να προστεθεί ένας νέος όρος: «ο νεοπεινασμένος».

Πρόκειται για μια καινούργια θλιβερή κατάσταση που βρίσκεται σε έξαρση, όπως παρατηρούν αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων που υλοποιούν κοινωνικά προγράμματα σε άπορες οικογένειες της πρωτεύουσας. Πριν έναν ακριβώς χρόνο, όλοι μιλούσαν για τους «νεόπτωχους» ή «νεοάστεγους» αναλύοντας το προφίλ τους, για το ποια ήταν η ζωή τους και πώς κατέληξε αυτή σήμερα. Ομως πριν προλάβει η ελληνική κοινωνία να συνέλθει από το πρώτο σοκ, εμφανίστηκε ένα ακόμη επακόλουθο της δεινής οικονομικής κατάστασης. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά σε απόγνωση, καθώς πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δικό τους σπίτι, μένουν σε αυτό, χωρίς ηλεκτρικό τις περισσότερες φορές και αναζητούν φαγητό σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα των δήμων. Νέοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνες οικογένειες συνωστίζονται στις ουρές των κοινωνικών υπηρεσιών για να ενταχθούν στα προγράμματα βοήθειας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι τα στοιχεία του ιδρύματος αστέγων του Δήμου Αθηναίων, τα οποία αποδεικνύουν τη θλιβερή πραγματικότητα. Περισσότερες από 1.000 οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό εξυπηρετούνται από τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος τους παρέχει καθημερινά μια σακούλα με τρόφιμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο το πρώτο εξάμηνο του 2011 διένειμε τρόφιμα σε 486 οικογένειες και το β΄ εξάμηνο σε 583 ωφελούμενους. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι έφτασαν τους 743. Από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων υπολογίζεται ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βγήκαν στον δρόμο και ολόκληρες οικογένειες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που καταλύουν με χαρτόνια και κουβέρτες στο Ζάππειο, την Κουμουνδούρου, το Γκάζι, στα παγκάκια, κάτω από γέφυρες, έξω από κλειστά καταστήματα είναι αδιευκρίνιστος.

 Πηγή: Εθνος