Διευκρινήσεις του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ στην ΡΗΡ για το ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την ευχή ότι «ο Απόδημος Ελληνισμός πρέπει να προστατευθεί,να ενισχυθεί και να παραμείνει ενωμένος. Τον χρειάζεται το Έθνος κι ολόκληρη η Ανθρωπότητα» εκφράζει με δηλώσεις του προς την ΡΗΡ ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Βʼ και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής σε θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και ειδικά του ΣΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Σεβασμιότατος, είχε λάβει δημόσια θέση αναφορικά με την Γνωμοδοτική Επιτροπή για την αλλαγή του Νόμου 3480 του ΣΑΕ επιδοκιμάζοντας την πρόταση της Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου να συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Εκκλησίας σε αυτήν. (https://www.panhellenicpost.com/wp-admin/post.php?post=26581&action=edit)

Αναφορικά με όσα υποστήριζε στη δήλωσή του για το έργο, τις επιδόσεις κλπ. του ΣΑΕ, ο κ. Σεραφείμ τονίζει προς την ΡΗΡ: «Το δεύτερο μέρος είναι προσωπικές εκτιμήσεις για διάφορα δημοσιεύματα που και εσείς, είμαι σίγουρος γνωρίζετε, αφού έχουν δημοσιευθεί και έχουν ειπωθεί ακόμη και στην τελευταία περιφερειακή συνέλευση στην Αλεξάνδρεια, μπορείτε να ανατρέξετε στα πρακτικά».

Να σημειωθεί ότι επειδή είχαν -τότε- κυκλοφορήσει φήμες ότι μετά τις δηλώσεις αυτές του κ. Σεραφείμ,  ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στέφανος Ταμβάκης, ενεργούσε προς την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρο Βʼ προκειμένου να «αποκηρύξει» τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, η ΡΗΡ επικοινώνησε ως είχε υποχρέωση με τον σεβασμιότητο οποίος μας είπε πως «έχουμε τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου μας στην Αλεξάνδρεια, μέχρι τώρα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μου δεν μου έχει αναφέρει οτ,ιδήποτε. Ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη στο ΣΑΕ, απλώς γνωστοποίησα ότι συμφωνούμε με την πρόταση της κας Σαραντοπούλου για την σύνθεση της ειδικής επιτροπής που ετοιμάσει την νέα νομοθετική πρόταση για την λειτουργία του ΣΑΕ».

Σε σχετικό ερώτημα της ΡΗΡ για τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ταμβάκη, ο σεβασμιότατος διευκρίνησε ότι με τη δήλωσή του «δεν αναφέρομαι στον κ. Πρόεδρο του ΣΑΕ,  αλλά στις συζητήσεις που έγιναν κατά τις εργασίες των περιφερειακών συνελεύσεων. Λυπούμαι για την όλη παρεξήγηση».

Και ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κατέληξε επισημαίνοντας πως: «Ο Απόδημος Ελληνισμός οφείλει να προχωρήσει με την καλλιέργεια της ενοτητας μας και της κοινής μας δράσης.

Ο Θεός να μας έχει καλά και να μας προστατεύει.

Ο Ζιμπάμπουε Σεραφείμ».