“Η κυβέρνηση να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες”

Ένα σωστό βήμα έκανε χθες ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχαλάκης ζητώντας, με επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα την έμπρακτη και αποτελεσματική “στήριξη των νέων επαγγελματιών”!

Η πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ αποκτά ιδιαίτυερη αξία “τώρα που η χώρα μας ζει την οικονομική κρίση τώρα… έχουν ανάγκη ακόμα περισσότερο ενίσχυσης από το κράτος οι νέοι επαγγελματίες”.

Πραγματικά νέοι επιχειρηματίες, που δεν το βάζουν κάτω με την οικονομική κρίση, που τολμούν παρά τα δυσμενή μηνύματα και που σε πείσμα της παθογενούς αδράνειας “βάζουν πλάτη” για να κινηθεί πάλι η οικονομία, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας (λίγες ή πολλές άσχετο) συνθλίβονται από την έλλειψη ρευστότητας, καθηλώνονται από την ύφεση και, τελικά, αναζητούν διέξοδο σωτηρίας στην ξενειτιά!..

Εάν η κυβέρνηση τους ενισχύσει, έαν τους στηρίξει, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα η οικονομία θα πάρει στροφή προς την ανάπτυξη.
Ο λόκληρο το κείμενο της επερώτησης του κ. Γιάννη Μιχελάκη έχει ως εξής:
 ”          Κύριε Υπουργέ,
 Οι νέοι άνθρωποι που ξεκινούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε μεταπολεμικά η χώρα μας, έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της πολιτείας.
  • Είναι προφανές ότι οι νέοι επαγγελματίες καλούνται σήμερα να εργαστούν μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας και δραματική έλλειψη ρευστότητας, στοιχεία που προκαλούν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά.
  • Με τα δεδομένα αυτά, αλλά και ενόψει του διαρκώς αυξανόμενου κύματος μετανάστευσης του πιο ικανού και ελπιδοφόρου δυναμικού της χώρας μας προς στο εξωτερικό με σκοπό την αναζήτηση καλύτερης τύχης, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για τη στήριξη των νέων επαγγελματιών, αρχής γενομένης από την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση.
  • Άλλωστε στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους και είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι νέοι επαγγελματίες στο ξεκίνημά τους διαθέτουν εξαιρετικά χαμηλή φοροδοτική ικανότητα.
  • Υπό το πρίσμα αυτό προτείνεται η θέσπιση ενός αφορολόγητου ορίου υπέρ των νέων επαγγελματιών, που εργάζονται έως 7 έτη και μιας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για το λοιπό φορολογητέο ποσό με χαμηλούς συντελεστές.
  • Παράλληλα απαιτείται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα αφ’ ενός όλων των εξόδων σύστασης και λειτουργίας του νέου γραφείου ή της νέας επιχείρησης και αφ’ ετέρου όλων των κατά τεκμήριο παραγωγικών δαπανών, καθώς επίσης και των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Τέλος οι νέοι επαγγελματίες θα πρέπει να εξαιρεθούν πλήρως από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου του επόμενου οικονομικού έτους
  • Επειδή η έμπρακτη στήριξη των νέων επαγγελματιών από την πολιτεία κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για την οικονομική τους επιβίωση,
  • Επειδή η ισχύουσα φορολογική αφαίμαξη του πιο δημιουργικού τμήματος της νέας γενιάς θα το οδηγήσει αναπόφευκτα στην βίαιη έξοδο από την αγορά εργασίας.
           Κατόπιν των ανωτέρω,
  • Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :
  • Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;
  • Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την ουσιαστική και αποτελεσματική ενίσχυση των νέων ανθρώπων, που κάνουν υπό τόσο αντίξοες συνθήκες τα πρώτα τους βήματα στον επαγγελματικό στίβο ;
          Ο ερωτών Βουλευτής
           Ιωάννης Μιχελάκης”
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι επισημάνσεις του βουλευτή Επικρατείας είναι ακριβείς. Μακάρι ο υπουργός Οικονομικών να συμπλεύσει με τον βουλευτή Επικρατείας. Τα μάλλα θα οφεληθεί η χώρα από μία γενναιόδωρη κυβερνητική πολιτική απέναντι στους νέους επιχιερηματίες, όχι μόνον ηλικιακά, αλλά και χρονολογικά ως προς την έναρξη εργασιών της επιχείρησής τους.