Βομβαρδισμοί της επαρχίας της Δαμασκού από τον στρατό

 

Η συριακή αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, επιδρομές πάνω από την επαρχία της Δαμασκού, ύστερα από μια νύχτα βομβαρδισμών και μαχών που έπληξαν πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η αεροπορία…

βομβάρδισε για πρώτη φορά την τοποθεσία Ασάλ αλ-Ουάρντ, στην περιοχή Καλαμούν, σκοτώνοντας έναν πολίτη, τραυματίζοντας δεκάδες άλλους και καταστρέφοντας πολλά σπίτια», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και στηρίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών.

Ο στρατός αποχώρησε από αρκετές τοποθεσίες στην περιφέρεια της πρωτεύουσας μετά τις επιθέσεις ανταρτών σε οδοφράγματα του στρατού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που εκφράζει φόβους για νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Στη διάρκεια της νύχτας, μάχες και βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε αρκετές συνοικίες της Δαμασκού. Πολλές ρουκέτες έπληξαν τη βορειοανατολική συνοικία Καμπούν, ενώ στρατιώτες και αντάρτες συγκρούστηκαν στη νότια συνοικία Καντάμ, που βομβαρδίστηκε από το στρατό.
Βομβαρδισμοί και μάχες σημειώθηκαν εκ νέου στα προάστια, στη νοτιοδυτική συνοικία Νταράγια, όπου ο στρατός τείνει να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο, στη Γιάλντα (νότια) και στη Ντούμα (βορειοανατολικά ), καθώς και σε μια στρατιωτική θέση ανάμεσα στις τοποθεσίες Ερμπίν και Χαράστα (βορειοανατολικά), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σε άλλες περιοχές της χώρας, ένας άνδρας σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Ντεράα (νότια), ενώ μάχες και βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε περιοχές κοντά στην ιορδανική μεθόριο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Μάχες ξέσπασαν σε αρκετές συνοικίες του Χαλεπίου στο βορρά, ενώ συνοικίες στο Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και στις επαρχίες Χομς και Χάμα της κεντρικής Συρίας αποτέλεσαν στόχο βομβαρδισμών τη νύχτα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Χθες Πέμπτη στα βίαια επεισόδια τουλάχιστον 142 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα -55 πολίτες, 45 αντάρτες και 42 στρατιώτες- σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
Στη Συρία μαίνεται από το Μάρτιο του 2011 μια λαϊκή εξέγερση, η αιματηρή καταστολή της οποίας τη μετέτρεψε σε ένοπλη σύγκρουση. Τους 21 τελευταίους μήνες τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Α.Γ.