Λίστα Λαγκάρντ: Στη Βουλή η πρόταση για Προανακριτική – Τι περιλαμβάνει το κείμενο

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της κυβέρνησης αναφέρεται πως έχει διαπιστωθεί η αλλοίωση της λίστας και πως ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το κείμενο – το οποίο θα αρχίζουν απο το πρωί να υπογράφουν οι βουλευτές – περιγράφει την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου, κατηγορία που επισείει ποινή έως και 20 έτη, καθώς και της παράβασης καθήκοντος.

Για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, απαιτούνται τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών.

Στη συνέχεια, με απόφαση της Βουλής που απαιτείται να ληφθεί απο την απόλυτη πλειοψηφία μετά απο μυστική ψηφοφορία θα συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, θα οριστούν τα μέλη της και η προθεσμία υποβολής του πορίσματος και του αποδεικτικού υλικού.

Το πόρισμα της επιτροπής για τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων του πρώην υπουργού πρέπει έπειτα να εισαχθεί στην ολομέλεια, η οποία θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη δίωξης.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι δεν αφαίρεσε κανένα όνομα από τη λίστα, ενώ αφήνει αιχμές για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεσή του και τον ίδιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι πρόκειται για «μία χοντροκομμένη σκευωρία», που στόχο έχει την κατασκευή της δικής του ενοχής, και, όπως αναφέρει, «είναι υπερβολικά βολικό για όλους, οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή, να έχουν ένα και μόνο ένα ονοματεπώνυμο».

Να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και των κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό.

Με δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει τα εξής: «τα πρόσωπα και τα κόμματα που έκαναν την διαφθορά καθεστωτική δομή του κράτους, της οικονομίας και της πολιτικής, βρίσκονται, τότε όπως και τώρα, εντός των τειχών της εξουσίας και συναλλάσσονται ιδιοτελώς και εκ του ασφαλούς. Έχουν απαράγραπτες ευθύνες, πολιτικές, ποινικές και αστικές, για τη σημερινή εξαθλίωση των πολιτών και τον πρωτοφανή ξεπεσμό της χώρας. Ευθύνες που προφανώς δεν περιορίζονται στο πρόσωπο του οποίου τις υπουργικές επιλογές και πολιτικές νομιμοποίησαν ασμένως και εξακολουθούν να εφαρμόζουν ευλαβικά, το πρόσωπο που μέχρι χτες υπέθαλπαν και που σήμερα αποφάσισαν να «θυσιάσουν», κατά την γνωστή πρακτική και μεθοδολογία έκνομων οργανώσεων. Μάταια προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικά και δικονομικά οφέλη οι ενεχόμενοι από τη διαγραφή του γνωστού συνεργού τους».

Πηγή: skai.gr