Προειδοποίηση Ομπάμα για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ

 

Οι αγορές θα επηρεαστούν αρνητικά αν οι αμερικανοί βουλευτές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν μέχρι την Τρίτη στο σχέδιο νόμου για την συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο», δηλαδή η εκτός ελέγχου εκτίναξη των δημοσιονομικών δαπανών των ΗΠΑ, κάτι που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αμερικανική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του που προβάλλεται σήμερα και κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει άμεσα ώστε να επεκταθούν οι μειώσεις στους φόρους για τους αμερικανούς της μεσαίας τάξης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο με ηγέτες του Κογκρέσου για το θέμα αυτό και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, αλλά στη συνέντευξή του επισήμανε ότι έκτοτε δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα.

“Ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος χθες, αλλά ακόμη δεν βλέπουμε κάποια συμφωνία. Και τώρα η πίεση είναι στο Κογκρέσο να πράξει”, είπε ο Ομπάμα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ομπάμα πρόσφερε στήριξη στον πρώην ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, Τσακ Χέιγκελ, για πιθανό νέο υπουργό Άμυνας, αλλά τόνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιός θα είναι ο υποψήφιος διάδοχος του απερχόμενου Λίον Πανέτα.

Ο Χέιγκελ θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους, ωστόσο έχει δεχτεί έντονη κριτική τόσο για τις θέσεις του για το Ισραήλ όσο και για ένα σχόλιο που είχε κάνει ότι το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος είναι ανασταλτικός παράγοντας για να γίνει πρεσβευτής.

Ο Ομπάμα ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που να καθιστά τον Χέιγκελ ακατάλληλο για την θέση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι ελπίζει τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής να περάσουν κατά τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας του και ότι είναι επιφυλακτικός σχετικά με την πρόταση της Εθνικής Ενωσης Όπλων να τοποθετηθούν στα σχολεία ένοπλοι φρουροί.

Οι ΗΠΑ έχουν “ορισμένα πολύ καλά αποδεικτικά στοιχεία” σχετικά με την ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων στη Βεγγάζη της Λιβύης, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις αμερικανοί–μεταξύ τους και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ– τον Σεπτέμβριο, είπε στην ίδια συνέντευξη ο Ομπάμα.