Θα ζητήσουν την ποινική δίωξη για τα αδικήματα παράβασης καθήκοντος και υπεξαγωγής εγγράφου

Μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ, το κόμμα αποφάσισε να ζητήσει ποινικές ευθύνες τόσο για τον πρώην υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων.
Παράλληλα, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ζητήσει πολιτικές ευθύνες από τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Ωστόσο, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μιλώντας στο Αχελώος τv για την υπόθεση Παπακωνσταντίνου και την λίστα λαγκάρντ υποστήριξε ότι, πολιτικές ευθύνες για την συγκεκριμένη υπόθεση έχει και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: «Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει πρωτίστως πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο λειτουργίας των υπουργών του, εάν γνώριζε έχει ευθύνες για την υποβάθμιση του θέματος, εάν πάλι δεν γνώριζε όπως όφειλε, καθίστανται επικίνδυνος και ανίκανος να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας»
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να καταθέσει κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας.
Όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο της εγχώριας κλεπτοκρατίας, που αναδεικνύει τη μεροληπτική, υπέρ του μεγάλου πλούτου, λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της ασύδοτης και χωρίς έλεγχο κίνησης των κεφαλαίων. Φωτίζει δε, τις αιτίες της πορείας της χώρας προς τη χρεοκοπία. Εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα.
«Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόθεση που φέρεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να τον συμπεριλάβει στην πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την λίστα «Λαγκάρντ».
Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Κανένα σχόλιο δεν έχω να κάνω. Εγώ την έφερα τη λίστα. Από εκεί και πέρα σε μια δημοκρατία ο καθένας κάνει ότι τον φωτίσει ο Θεός».