Ο Κυπριακός Τύπος σήμερα 11 Ιανουαρίου 2013

Οι εξελίξεις στην οικονομία με αφορμή και τις διαπιστώσεις ότι η Κύπρος χάνει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου για λήψη απόφασης για τη δανειακή σύμβαση, η σύναξη του ΕΛΚ στη Λεμεσό, δραστηριότητες και δηλώσεις υποψηφίων Προέδρων, οι επαφές του Προέδρου Χριστόφια στο Λίβανο και το περίεργο δυστύχημα χθες στη Λευκωσία, όπου αυτοκίνητο κατέληξε σε υποκατάστημα Τράπεζας είναι τα βασικά θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κρίσιμα τετ-α-τετ» και αναφέρεται στην σύναξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Λεμεσό, παρουσία μεταξύ άλλων της Αγκελα Μέρκελ, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Αντώνη Σαμαρά. Γράφει ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα επιδιώξει μέσω των επαφών του να εξασφαλίσει την αλληλεγγύη κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών για την οικονομία και το Κυπριακό. Αλλού η «Α» προβάλλει τις δηλώσεις Σιαρλή και την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι Πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην αντιπαράθεση παστεριωτών και αγελαδοτρόφων για τις αυξήσεις στο γάλα.

«Πάει το ραντεβού και της 21ης Ιανουαρίου» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» η οποία αναφέρεται στις δηλώσεις του Ζιαν Κλόντ Γιούνκερ ότι δεν βλέπει ουσιαστική απόφαση για το κυπριακό μνημόνιο εντός του μήνα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για την βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Επίσης η «Σ» στο πρωτοσέλιδο της αναφέρεται σε υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων, η οποία κόστισε στο δημόσιο 2,5 εκ. δις και στην οποία εμπλέκονται τρεις τελωνειακοί λειτουργοί.

Υπό τον τίτλο «Χρέος στα όρια χρεοκοπίας» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα αναφέρεται στην ενημέρωση των Ευρωπαίων πρέσβεων από τον ΥΠΟΙΚ και γράφει ότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη παραδοχή ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να φτάσει στο 150% του ΑΕΠ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην παρουσία της Αγκελα Μέρκελ στην Κύπρο για το συνέδριο του ΕΛΚ που αρχίζει το απόγευμα στη Λεμεσό και στις δηλώσεις πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων Προέδρων για την κάθοδο της στο νησί. Επίσης ο «Φ» αναφέρει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ άναψε το πράσινο φως για αξιοποίηση της νεκρής ζώνης με την εγκατάσταση μεγάλης μονάδας φωτοβολταϊκών.



Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ναι στην αξιοπιστία»
και αναφέρεται σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση χθες βράδυ στη Λάρνακα υπέρ της υποψηφιότητας Μαλά στην οποία μίλησε εκτός από τον υποψήφιο Πρόεδρο, και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Αλλού η «Χ» προβάλλει τις χθεσινές επαφές του Προέδρου Χριστόφια στο Λίβανο και στις δεσμεύσεις του Προέδρου της χώρας για επικύρωση της συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες. Επίσης η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της αναφέρεται στις δηλώσεις από πλευράς ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης για το κυπριακό μνημόνιο, με αφορμή την κάθοδο της Αγκελας Μέρκελ στο νησί για την σύνοδο του ΕΛΚ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Σιαρλή: Θέλουμε ισότιμη μεταχείριση» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για το μνημόνιο και τις αναφορές του στα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει την επίσκεψη Χριστόφια στο Λίβανο και αναφέρεται σε εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Επίσης η “Cyprus Mail” κάνει πρωτοσέλιδη αναφορά στις επιθέσεις που συγκλόνισαν χθες το Πακιστάν με τουλάχιστον 100 νεκρούς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Η Ευρώπη στη Λεμεσό» και αναφέρεται στην σύναξη του ΕΛΚ στην Κύπρο, παρουσία αρχηγών κρατών και Πρωθυπουργών. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει την συνέντευξη του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά στο ΚΥΠΕ. Επίσης ο «Α» αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΑΜ για το έργο του υπουργείου του στη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εισβολή από το τέταρτο ράϊχ’» γράφει ότι το ΕΛΚ με την Μέρκελ στην εμπροσθοφυλακή επιχειρεί ξεκάθαρη ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας μας . Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι προκάλεσε αίσθηση η μαρτυρία του Γιάννη Καννάουρου για τις δολοφονίες Αριστερών. Επίσης η «Γ» αναφέρει ότι ο Λιλλήκας παραπλανεί και υποβοηθά την Τουρκία και ότι άλλα γράφει στο βιβλίο του και άλλα λέει σήμερα για την Διζωνική.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ έρχεται» γράφει για την παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο νησί για την Σύνοδο του ΕΛΚ και ότι έρχεται για να πιέσει για το μνημόνιο. Φιλοξενεί επίσης ολοσέλιδη φωτογραφία χιονισμένου τοπίου με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη χιονόπτωση στο Τρόοδος αλλά και στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Αλλού η εφημερίδα γράφει για το πόθεν έσχες του Γιώργου Λιλλήκα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Με τίτλο «Επίθεση γοήτρου» η αγγλόγλωσση «Cyprus Weekly” γράφει ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να πείσει την Γερμανία για την αναγκαιότητα του μνημονίου την ίδια ώρα που στη Λεμεσό συνέρχονται οι αρχηγοί του ΕΛΚ. Αλλού, φιλοξενώντας και φωτογραφία, η εφημερίδα αναφέρεται στο περίεργο ατύχημα στη Λευκωσία, όταν αυτοκίνητο κατέληξε εντός καταστήματος τράπεζας. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται σε τερματισμό προγραμμάτων του UNDP στην Κύπρο.

cna.org.cy