3μηνη παράταση για το πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας των ομογενών

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τρίμηνη παράταση ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας της προθεσμίας για τους Έλληνες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων της Αυστραλίας, για την υποβολή των δικαιολογητικών αποφυγής διπλής φορολογίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις της ομογένειας, την παρέμβαση του Προέδρου της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και της Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου που είχε κοινοποιήσει σχετικές επιστολές της προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Έτσι, για το οικονομικό έτος 2012, η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών παρατείνεται μέχρι τις 29/3/2013, από τις 31 Δεκεμβρίου 2012, που προέβλεπε η αρχική απόφαση του υπ. Οικονομικών..

Βέβαια, η παράταση της προθεσμίας δεν λύνει το πρόβλημα τουλάχιστον για τις χώρες εκείνες οι δημόσιες υπηρεσίες των οποίων δεν εκδίδουν παρόμοια πιστοποιητικά “μόνιμης κατοικίας”. (Π.χ. Κατάρ).

Θα πρέπει, λοιπόν,  το υπουργείο Οικονομικών να αναζητήσει άλλους τρόπους (π.χ. προσκόμιση  διαβατηρίων) από όπου θα προκύπτει το χρονικό διάστημα παραμονής των υπόχρεων στο εξωτερικό.

Ένας άλλος τρόπος θα μπορούσε να είναι η υποβολή υπευθύνου δηλώσεως μόνιμης κατοικίας με ποινές πολύ μεγάλες  για όσους ενδεχομένως υποβάλουν ψευδή δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση, τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνουν τόπο κατοικίας ή συνήθους διαμονής στην αλλοδαπή και υπόκεινται σε φόρο μόνο για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να πάψουν να είναι υποχρεωμένα να αποδεικνύουν κάθε φορά ότι δεν είναι ελέφαντες, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στην ΡΗΡ ομογενειακός παράγοντας από την Νέα Υόρκη.

Το θέμα αυτό, λοιπόν, θα πρέπει  να λυθεί σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων, όπως έγινε για το ασφαλιστικό, με διακρατικές συμφωνίες και όχι με ταλαιπωρία και ζημία των ομογενών.

Υπενθυμίζεται ότι ένα ακόμη «αγκάθι» στην υπόθεση της φορολόγησης των Ελλήνων του Εξωτερικού, είναι η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής Πολιτείας να ζητάει από τους εν Ελλάδι αντίκλητους ή εκπροσώπους των κατοίκων εξωτερικού να είναι συνυπεύθυνοι «αλληλεγγύως» για τις φορολογικές οφειλές των Αποδήμων.

Όπως επισημαίνει σε σχετική επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό οικονομικών η Γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου, αυτό είτε θα αναγκάσει τους φίλους και συγγενείς των ομογενών να αρνηθούν την διευκόλυνση εκπροσώπησης είτε θα οδηγήσει τους Απόδημους σε γραφεία όπου θα χρεώνονται και θα καταβάλουν υψηλό κόστος εξυπηρέτησης, ανάλογο και με τον αναλαμβανόμενο «κίνδυνο».

Σχετικό θέμα ανάρτησε και η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος”, με την εξής πρόταση:

<Διπλωματικοί κύκλοι της Αθήνας δήλωναν χθες στο «Νέο Κόσμο», ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει τους Έλληνες της Αυστραλίας ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. «Η Αυστραλία δεν είναι τριτοκοσμική χώρα» έλεγαν. «Η Αθήνα μπορεί, αν έχει την πολιτική βούληση, να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία για την υπογραφή αμοιβαίας συμφωνίας κατά της διπλής φορολόγησης που θα θέσει τέλος στο θέμα».

Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν, ότι «η τρίμηνη παράταση της ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών είναι βραχυπρόθεσμη λύση. Η μόνιμη λύση είναι η υπογραφή αμοιβαίας συμφωνίας Αυστραλίας-Ελλάδας, όπως έχει υπογράψει η Ελλάδα με πολλές άλλες χώρες>.