ΗΠΑ: Καταδικάζουμε τα περιστατικά βίας στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζει την “πρόσφατη βία στην Ελλάδα”, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις “τρομοκρατικές επιθέσεις” εναντίον δημοσιογράφων στην Ελλάδα και των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Νούλαντ τόνισε ότι “προφανώς, καταδικάζουμε την πρόσφατη βία στην Ελλάδα”.

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους “διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά”, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για να καταφύγουν στη βία”.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Στο μεταξύ, και ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής, η οργάνωση που γάζωσε τα γραφεία της Ν.Δ. παραμένει άγνωστη, υπό την έννοια ότι δεν έχει αναλάβει με προκήρυξη το χτύπημα.
Τα όπλα που χρησιμοποίησαν ήταν “καθαρά” τουλάχιστον δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν σε τρομοκρατικό χτύπημα.
Παράλληλα μέχρι να γίνει ανάληψη ευθύνης μένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέου τρομοκρατικού χτυπήματος.
Τρεις … καλοί λόγοι η Αντιτρομοκρατική να είναι σε συναγερμό.
Παράλληλα το ότι τα όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν μπορεί να οδηγεί σε μια σειρά από συμπεράσματα.
Μπορεί να μιλάμε για αναβάθμιση του οπλισμού παλιάς οργάνωσης.
Μπορεί να μιλάμε για νέα οργάνωση, έναν άγνωστο πυρήνα όπως εκείνον που αποκαλύφθηκε στο παρελθόν στη Νέα Σμύρνη.
Όλα τα δεδομένα είναι εναντίον των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής που καλούνται να απαντήσουν με στοιχεία σε μια σειρά από ερωτήματα, αλλά με ελάχιστα στοιχεία.
Όλα αυτά ενώ υπήρξε και μαρτυρία, αρκετά αξιόπιστη κατά τα άλλα, η οποία μιλάει για ακόμη πιο βαρύ οπλισμό στα χέρια των τρομοκρατών.
Αν και αμέσως από πηγές της αντιτρομοκρατικής έγινε λόγος για σύγχυση του μάρτυρα που μπορεί να μπέρδεψε το μακρύκοκκο καλάσνικοφ με το ρουκετοβόλο το ενδεχόμενο μένει πάντα ανοιχτό.
Πέρα απ’ τον οπλισμό όμως το θράσος των τρομοκρατών δείχνει ακόμη περισσότερα στην αντιτρομοκρατική.
Μια επιχειρησιακή αναβάθμιση της τρομοκρατίας που τον τελευταίο καιρό είχε περιοριστεί σε χτυπήματα με βόμβες.
Το χτύπημα από μέρους των τρομοκρατών είχε σκοπό να στείλει και αυτό το μήνυμα.
Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για την αρχή ενός νέου κύκλου πιο “εντυπωσιακών” και άρα πιο επικίνδυνων χτυπημάτων.
Αυτό σε συνδυασμό με τα όπλα, την ευχέρεια σε οπλοστάσια και τον άγνωστο πυρήνα φέρνουν μετά από καιρό την αντιτρομοκρατική πολλά βήματα πίσω απ’ τους τρομοκράτες.
Θεωρείται ότι ο όγκος του οπλισμού τους προϋποθέτει και γιάφκα ή γιάφκες και έτσι ήδη γίνεται λόγος για νέο πυρήνα, αν όχι οργάνωση…
Υποθέσεις και εικασίες με στοιχεία ελάχιστα, ένα κοκτέιλ που μόνο τους τρομοκράτες ευνοεί και τους δίνει την ευχέρεια πρωτοβουλίας κινήσεων.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Από χθες η Αθήνα αστυνομοκρατείται. Γκαζάκια, βόμβες μολότοφ, καλάσνικοφ και σφαίρες αναστατώνουν την ηρεμία της «σιωπηλής πλειοψηφίας» που παρακολουθεί περιπολικά, μπλόκα και κίτρινες γραμμές να δημιουργούν πολεμικό κλίμα.

Ο πόλεμος ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και με μεγαλύτερη ένταση, που προκάλεσε η επίθεση με καλάσνικοφ που έγινε χθες τα ξημερώματα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού. Μετά την αρχική αμηχανία που προκάλεσαν οι σφαίρες των τρομοκρατών που καρφώθηκαν στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ήρθαν οι δηλώσεις των κομμάτων που καταδίκασαν το γεγονός.
Παράλληλα όμως ξέσπασε και πόλεμος ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη και βουλευτές της Κουμουνδούρου να κάνουν λόγο πως πίσω από την επίθεση κρύβονται ακόμα και παρακρατικές οργανώσεις φίλιες προς τη Νέα Δημοκρατία.
Κάποιοι χρησιμοποιούν τα γεγονότα με στόχο που είναι εμφανής: σφαίρες, αποσταθεροποίηση, χάος και αναρχία απειλούν τη χώρα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν: «Τα “Δεκεμβριανά” σε επανάληψη σε διαφορετική κλίμακα και με διαφορετικό επιχειρησιακό σχέδιο με τον ίδιο στόχο, πτώση της κυβέρνησης ή επίσπευση των εκλογών».
Σίγουρα όλα αυτά δεν αποσυνδέονται σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων στην πολιτική σκηνή, με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί και τη ΝΔ να παλεύει να σταθεί ως κυρίαρχη δύναμη έκφρασης της μεσαίας τάξης, που με ταχύτητα εξαφανίζεται, αλλά και των ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε ακόμα μία φορά να βρεθεί στη δύσκολη θέση, στριμωγμένος από τους χειρισμούς της ηγεσίας του, να απολογείται ως ο εκπρόσωπος του κακού. Μετά τα «Δεκεμβριανά 2008» και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη βία -αντί για την απόλυτη και σαφέστατη καταδίκη της από την πρώτη στιγμή- βρέθηκε από τη δημοσκοπική ευφορία του 16-18% στην αγωνία της εισόδου στη βουλή.
Είναι απίστευτο για τη σύγχρονη αριστερά και παρά τις σκληρές επιθέσεις, που δέχεται από όλο το σύστημα, να υποκύπτει σε κάτι μη αποδεκτό σχετικά με την παράδοση της και να προσφεύγει για την ερμηνεία γεγονότων τρομοκρατίας και βίας σε ανορθολογικές θεωρίες συνωμοσίας του παρακράτους.
Τα σύνδρομα καταδίωξης ποτέ δεν έκαναν καλό στην αριστερά, αντίθετα την περιθωριοποίησαν και την απομόνωσαν. Η κρίση έφερε σε αδιέξοδο τα κόμματα εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε και σχεδόν τα κατάφερε να πείσει μεγάλο ποσοστό πολιτών ότι μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση.
Η εικόνα αυτή έχει, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, μεταβληθεί.
Το ταξίδι στη λατινική Αμερική που εμφανίστηκε ως μίνι χριστουγεννιάτικες διακοπές της οικογένειας Τσίπρα, παρά ουσιαστικού διπλωματικού ταξιδιού, την ώρα που οι έλληνες δυσκολεύονταν να αγοράσουν τη γαλοπούλα τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ήταν η αρχή της δημοσκοπικής κάμψης.
Στη συνέχεια ήρθαν οι λανθασμένοι χειρισμοί με τους διάφορους κουκουλοφόρους καταληψίες των «πολιτιστικών χώρων», είναι η ίδια ηγεσία που δεν κατάφερε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία και την περίοδο των Δεκεμβριανών κινητοποιήσεων.
Τέλος το θολό τοπίο που υπάρχει στην εναλλακτική προγραμματική του πρόταση, που τις τελευταίες μέρες θόλωσε περισσότερο με την επίσκεψη του κ .Τσίπρα στη Γερμανία και τη συνάντηση με τον σκληρό «Μερκελιστή» κ. Σόιμπλε δίνει την αίσθηση της διγλωσσίας.
Κάποιοι που είχαν μεγάλες προσδοκίες αρχίζουν να απογοητεύονται…
Πηγές: NewsIt.gr, enikos.gr, Newpost.gr