Ο Κυπριακός Τύπος σήμερα 16 Iανουαρίου 2013

Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, το κυπριακό χρέος και η συμφωνία με την Τρόικα, καθώς και ο απολογισμός της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Η Τρόικα μπλοκάρει το Ταμείο Υδρογονανθράκων”, γράφει ότι η Τρόικα κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι παραβίασε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν για τους όρους του μνημονίου, αναφορικά με το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο Υπουργός Εμπορίου για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων. Γράφει, επίσης, ότι με φραστικά επεισόδια σημαδεύτηκε τελικά ο απολογισμός της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, με τον Πρόεδρο Χριστόφια να δέχεται έντονη επίθεση από ευρωβουλευτές για τα περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και την ιδεολογική του τοποθέτηση. Επίσης, γράφει ότι κατά τη δίκη στην Αθήνα, η Εισαγγελέας Παγώνα Ζάκκα πρότεινε την καταδίκη των κατηγορουμένων για την τραγωδία της “Ήλιος” χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Γόρδιος δεσμός το ποσό για τις τράπεζες”, γράφει ότι σε άλυτο σταυρόλεξο, με επικίνδυνες πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία, εξελίσσεται η παρατεταμένη μη κατάληξη στον ακριβή αριθμό του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων. Γράφει, επίσης, ότι οι οικονομολόγοι κρίνουν την τηλεμαχία των τριών βασικών υποψηφίων για την προεδρία ως κατώτερη των περιστάσεων επί της ουσίας. Επίσης, γράφει ότι όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέδωσαν εύσημα στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα απέδειξε ότι μπορεί να διεξάγει μία καλή και αποτελεσματική προεδρία στην ΕΕ.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Προίκα στον επόμενο Πρόεδρο”, γράφει ότι από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε για πρώτη φορά ότι το μνημόνιο ενδέχεται να το κληρονομήσει για υπογραφή ο διάδοχός του. Γράφει, επίσης, ότι κρίσιμες για το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι οι σημερινές συναντήσεις που θα έχει κλιμάκιο της Pimco με τις ηγεσίες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, σχετικά με την κάλυψη των στεγαστικών δανείων. Επίσης, γράφει ότι άγνωστοι έδρασαν μέσα στη νύκτα, πυρπόλησαν με εύφλεκτη ύλη και έκαψαν το αυτοκίνητο του βουλευτή του ΔΗΣΥ Γεώργιου Τάσου, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στο γκαράζ της οικίας του, κοντά στο Λιμάνι Λάρνακας.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Υπερασπιστήκαμε την τιμή του λαού μας”, γράφει ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ απέσπασε τα καλύτερα λόγια και τα εύσημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον του οποίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε απολογισμό του έργου που επιτεύχθηκε. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι αν η Ευρώπη είχε περισσότερους Πρόεδρους σαν τον Πρόεδρο Χριστόφια, με το δημοκρατικό και ανοικτό του πνεύμα, η Ευρώπη θα ήταν καλύτερη. Επίσης, γράφει ότι το ΑΚΕΛ, με αφορμή την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των τριών κύριων υποψηφίων για την προεδρία, δήλωσε ότι ο Σταύρος Μαλάς θα είναι ικανός, αποτελεσματικός και συναινετικός Πρόεδρος.



Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Ευρωβουλευτές βάλλουν κατά της Κύπρου”
, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναγκάστηκε να αμυνθεί χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν αρκετοί ευρωβουλευτές άρχισαν να βάλλουν κατά της Κύπρου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την ιδεολογία του Προέδρου. Δημοσιεύει, επίσης, φωτογραφία του Προέδρου Χριστόφια κατά τη διάρκεια του απολογισμού του έργου της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Επίσης, γράφει ότι ο 56χρονος Αρχιεπίσκοπος Γκεόργκ Γκάνσβαϊν, ο προσωπικός γραμματέας του Πάπα Βενέδικτου, έχει μπει στο εξώφυλλο του περιοδικού “Vanity Fair”, το οποίο τον αποκαλεί “Τζορτζ Κλούνι του Άγιου Πέτρου”.

Η εβδομαδιαία “Financial Mirror”, υπό τον τίτλο “Κυπριακό χρέος: η λήξη η μόνη απάντηση”, γράφει ότι εκείνοι που μίλησαν για τις ανάγκες των τραπεζών τους τελευταίους μήνες ώστε να αποσπάσουν την προσοχή από την οικονομική κατάσταση, έχουν δει τους υπολογισμούς τους να επιστρέφουν για να τους στοιχειώσουν, καθώς εγείρονται τώρα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους, με άλλα λόγια εάν μπορεί να ξεπληρωθεί ποτέ. Γράφει, επίσης, ότι αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τις φορολογικές εκπτώσεις στην Ελβετία, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Επίσης, γράφει ότι, σε συνεργασία με την εφημερίδα, θα κυκλοφορήσει σύντομα το ρωσικό περιοδικό “Έτα Κιπρ” (Αυτή είναι η Κύπρος).

cna.org.cy