Τα παράπονα, αλλά και οι ευχαριστίες των τουριστών

Ότι οι επισκέπτες αυτού του νησιού ενοχλούνται από διάφορα περιστατικά το έχετε ακούσει και το ξέρετε. Ότι μερικοί είναι ίσως λίγο παράλογοι ή… υπερβολικοί ή υπερβολικά «ζεστοί» το γνωρίζετε; Εκτός από δέκτες παραπόνων οι υπάλληλοι στον ΕΟΤ Ηράκλειου γίνονται αποδέκτες και ευχάριστων σημειωμάτων.
Διότι, ναι! υπάρχει και αυτή η εκδοχή. Το γραμματοκιβώτιο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΕΟΤ στο Ηράκλειο συχνά δέχεται επιστολές ή μηνύματα με διάφορες αναφορές, άξιες λόγου.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν κάνουν παράπονα. Εραστές της παραδοσιακής αλληλογραφίας που στέλνουν ευχετήριες κάρτες για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα σε ανθρώπους που δεν τους γνωρίζουν προσωπικά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν στέλνουν μια κάρτα σε ένα πρόσωπο, αλλά στην Κρήτη.
Γράμματα στη μητρική τους γλώσσα, μεταφρασμένα και στα ελληνικά, ακόμα και μια φωτογραφία ενός άγνωστου προσώπου, για να του παραδοθεί (!) αν κάποιος τον γνωρίζει.
Υπάρχουν και αυτοί που ζητάνε αναμνηστικά. Μια ελληνική σημαία ή ακόμα το Φοίβο και την Αθηνά από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004!
Για το τι συναντά κανείς στην αλληλογραφία του ΕΟΤ μίλησε στο MadeinCreta η υπεύθυνη του αρμόδιου τμήματος κ. Ελένη Μαλτεζάκη.
Τα ευχάριστα
Μια φορά ήρθε στην Κρήτη Ελβετός τουρίστας το 2004. Απο τότε στέλνει κάρτες- ενίοτε χειροποίητες- και γράμματα στον ΕΟΤ μέχρι και στα ελληνικά!
Ένας Ελβετός από το 2004 και μετά, οπότε γνώρισε την Κρήτη (μία φορά ήρθε) στέλνει ανελλιπώς δύο γράμματα το χρόνο. Μια κάρτα τα Χριστούγεννα και μια κάρτα το Πάσχα. Μερικές, μάλιστα, είναι χειροποίητες!
Με την αλληλογραφία τόσων ετών … εξοικειώθηκε και ζήτησε δύο χάρες. Την πρώτη φορά ζήτησε το Φοίβο και την Αθηνά από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 – συγκεκριμένα ήθελε ένα μαξιλαράκι.
Κάποια άλλη στιγμή ήθελε τη σημαία της Ελλάδας για τη συλλογή του από τα μέρη που έχει ταξιδέψει.
Και τα δύο οι υπάλληλοι του ΕΟΤ φρόντισαν να του τα στείλουν. Πώς να του χαλάσεις χατήρι άλλωστε;
Το πιο τρυφερό όλων είναι ότι έμαθε να γράφει στα ελληνικά μερικές λέξεις, ενώ χρησιμοποίησε και τη “μηχανή μετάφρασης” για να μεταφράσει ένα γράμμα που είχε γράψει στη μητρική του γλώσσα.
Μεταξύ των ευχαριστηρίων είναι και άλλα δυο email. Το ένα από ρεπόρτερ αμερικανικού περιοδικού, καθώς του δόθηκαν οι πληροφορίες που χρειαζόταν για αφιέρωμα του στο φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά.
Σε κάποια άλλη περίπτωση ένας πατέρας από την Αγγλία έστειλε επιστολή για να ευχαριστήσει τον ΕΟΤ, που μεσολάβησε για να διευθετηθεί θέμα που είχε ανακύψει με την κόρη του – που είχε έρθει για διακοπές στα Μάλια – από τη συμπεριφορά ιδιοκτήτριας δωματίων στην περιοχή. Μάλιστα ανέφερε ότι πλέον δε θα έχει κανένα δισταγμό να επισκεφθεί το νησί ξανά για διακοπές επειδή βρήκε ανταπόκριση το παράπονό του!

Τα παράλογα των δυο πλευρών
Εκτός από τους σταρ έχουν και οι “απλοί” τουρίστες τις ιδιοτροπίες τους. Ένας κύριος από την Αμερική “έκλεισε” μια μεζονέτα. Έκανε παράπονα στον ΕΟΤ επειδή … έχει σκαλοπάτια!
Ένας άλλος κύριος είχε μείνει σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου, το οποίο όμως στους κανόνες διαμονής όριζε ξεκάθαρα ότι για το δείπνο, απαραίτητο ένδυμα είναι το παντελόνι. Ο ίδιος το παρέβλεψε και στη βαλίτσα του δεν είχε παντελόνι. Έκανε παράπονα λοιπόν διότι «αναγκάστηκε» όπως έγραψε να αγοράσει ένα. Στον αντίποδα βρίσκεται ένα άλλο ζευγάρι, όχι μόνο οργανωμένο αλλά … πολύ οργανωμένο! “Έκλεισε” δωμάτιο στα Χανιά για 20 ημέρες έφερε τα πάντα μαζί του, ακόμη… και ένα φουρνάκι. Όταν ζήτησε μπαλαντέζα για να το συνδέσει η ιδιοκτήτρια αρνήθηκε διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Ωστόσο αυτοί διαμαρτυρήθηκαν και γραπτώς στον επίσημο φορέα, «διότι μπορούσαν 20 ημέρες να μείνουν χωρίς κάτι ψητό»;
Αυτή η φωτογραφία βρίσκεται στον ΕΟΤ Ηράκλειου. Στάλθηκε απο τουρίστα σε περίπτωση που την αναζητήσει ο “πρωταγωνιστής”.Μερικοί πελάτες μπορεί να είναι «περίεργοι» είναι όμως και ορισμένοι ιδιοκτήτες ασυνεπείς.
Στο Ρέθυμνο τουρίστρια έκανε κράτηση μέσω internet για διαμονή τις ημέρες του Οκτωβρίου. Φορτωμένη με τις βαλίτσες έφτασε στις 11 το βράδυ και αντίκρισε ένα ξενοδοχείο κλειστό!
Και τα περισσότερα παράπονα έχουνε να κάνουνε με αθετήσεις συμφωνιών κυρίως, με μηνύματα για την κακοποίηση των ζώων επίσης, με τα έργα υποδομής και με το γεγονός ότι χάνονται στους δρόμους λόγω ελλιπούς σήμανσης.
Αυτό το τελευταίο συμβαίνει και στους Έλληνες!

της Κορίνας Καφετζοπούλου/madeincreta.gr