Παραπέμπεται σεδίκη ο Άκης και οι συνεργάτες του

 

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των 20 από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ζητά με πρότασή του, που … φτάνει τις 350 σελίδες, προς το Συμβούλιο Εφετών ο Εισαγγελέας Εφετών Παν. Καραγιάννης. Ο Εισαγγελέας στην πρότασή του ότι μόνο για  τον Ευτύχιο Ατσοπάρδη, εκπρόσωπος της off shore  Bluebell δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθεί σε δίκη και εισηγείται να μην  διατυπωθεί σε βάρος του κατηγορία.

Ο Εισαγγελέας κρίνει  ότι πρέπει να δικαστούν για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από  παράνομη δραστηριότητα μαζί με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, την  σύζυγο του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και οι: -Νίκος Ζήγρας εξάδελφος του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών “δεξί του χέρι” , ιδιοκτήτης των off shore Torcaso και Bluebell -Γιάννης Σμπώκος πρώην γγ Εξοπλισμών και πρώην “εξ απορρήτων” του  Άκη Τσοχατζόπουλου -Αστέριος Οικονομίδης επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Arcon -Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια του πρώην υπουργού -Γιώργος Σαχπατζίδης,επιχειρηματίας -Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα δικηγόρος -Αικατερίνη Σταμάτη (θεία της Βίκυς Σταμάτη) -Παναγιώτης Σταμάτης(αδελφός της Βίκυς Σταμάτη) -Οράτιος Μελάς εκπρόσωπος της off shore Morelia -ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της off shore Morelia Κωνσταντίνος Αντωνιάδης -ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της off shore Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης -ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης -ο δικηγόρος Σπυρίδων Χατζηνικολάου (εμπλέκεται με την Torcaso) -ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νίκος Καρατζάς -o Φώτης Αρβανίτης πρώην βουλευτής και συνεργάτης της Αρετής Τσοχατζοπούλου -οι Γιώργος Κωνσταντάτος δικηγόρος.
Στην πρόταση του ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να υιοθετεί τα στοιχεία  της έρευνας που διενεργήθηκε για το λεγόμενο “μαύρο πολιτικό χρήμα” όπως καταγράφονται στο πόρισμα των εισαγγελέων κ. Σίσκου και Κυβέλου βάση  του οποίου συντάχθηκαν τα κατηγορητήρια σε βάρος των εμπλεκομένων από  τον ειδικό ανακριτή της υπόθεσης, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, Γαβριήλ  Μαλλή.
Η εισαγγελική κρίση δέχεται ότι ο πρώην υπουργός συνέστησε  εγκληματική οργάνωση με σκοπό να αποκρύπτει χρήματα από δωροδοκίες που  έλαβε ως υπουργός Άμυνας για την επιλογή συγκεκριμένων όπλων κατά την  υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για τον σκοπό αυτό ο  κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού πρώην υπουργός, σύμφωνα με το  κατηγορητήριο που αξιολόγησε ο κ. Καραγιάννης, συνέστησε αρκετές  υπεράκτιες εταιρείες, με πρόσωπα εμπιστοσύνης του που φαινόταν ως  διαχειριστές ή εκπρόσωποι τους , οι οποίες μέσω αγορών ακινήτων ή άλλων  δραστηριοτήτων που εμφάνιζαν, ουσιαστικά “ξέπλεναν” τα παράνομα ποσά που αθροίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο εισαγγελέας  Εφετών εισηγείται για κάποιους εκ των κατηγορουμένων την απαλλαγή τους  για επιμέρους πράξεις. Την τελική κρίση για την παραπομπή των  κατηγορουμένων θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που με βούλευμα του θα  αποφανθεί για την υπόθεση.