Ο Κυπριακός Τύπος, 21 Ιανουαρίου 2013

Η σημερινή κρίσιμη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και οι πληροφορίες από γερμανικά ΜΜΕ ότι θα ζητηθεί έρευνα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, είναι το κύριο θέμα στις περισσότερες εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι, μεταξύ άλλων, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας, η έναρξη παροχής ζεστού φαγητού σε άπορους στην Πάφο και η αύξηση που παρατηρείται στις λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις στα κρατικά νοσοκομεία.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα το οποίο φέρει τον τίτλο«Μπροστά σε εκπλήξεις ο Σιαρλή στο Eurogroup» ότι κατά τη σημερινή συνεδρία τουEurogroup ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων,αφού σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, τέσσερις χώρες ζητούν έρευνα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο με την αποστολή εμπειρογνωμόνων αλλά και αναφορά περί αυτού στο μνημόνιο. Αλλού, γράφει ότι ο υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής του Τροόδους. Επίσης,η εφημερίδα αναφέρει ότι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών εντοπίζει το τελευταίο διάστημα η ΥΚΑΝ.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Ρίχνουν λάσπη» γράφει ότι το Βερολίνο φέρεται να προσανατολίζεται τώρα να ζητήσει από την ΕΕ διεξαγωγή έρευνας στην Κύπρο με στόχο να εξεταστεί το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και προσθέτει ότι στη σκιά των γερμανικών ισχυρισμών συνέρχεται τοEurogroup χωρίς να έχει ενώπιόν του το ακριβές ποσό για ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι από τις 7 Φεβρουαρίου αρχίζουν και στην Πάφο τα συσσίτια με ζεστό φαγητό για τους άπορους. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στην ταλαιπωρία Κυπρίων επιβατών στο αεροδρόμιο Χίθροου λόγω της βαριάς χιονόπτωσης που πλήττει τη χώρα.

«Ο Φιλελεύθερος»  υπό τον τίτλο «Με άδεια φαρέτρα στη Σύνοδο» γράφει ότι δύσκολες ώρες αναμένεται να περάσει στη σημερινή σύνοδο τουEurogroup ο ΥΠΟΙΚ, καθώς προσέρχεται σε αυτήν ουσιαστικά με άδεια χέρια, αφού ο«μαγικός αριθμός» του ποσού για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος ακόμη «αγνοείται» και μάλλον θα «αγνοείται» για άλλες δέκα μέρες περίπου. Αλλού γράφει για τις λίστες στα χειρουργικά τμήματα των κρατικών νοσοκομείων και σημειώνει ότι το 2010 η λίστα περιλάμβανε 1,800 άτομα ενώ το 2011 έφθασαν τα2.600 άτομα. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι μείωση της Αριστεράς και αύξηση της Δεξιάς δείχνουν οι δημοσκοπήσεις από το 2008 και εντεύθεν.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δίνουν άλλοθι στην Τουρκία» γράφει ότι θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο προσφυγικός κόσμος στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές Σταύρο Μαλά, ο οποίος μίλησε στους πρόσφυγες σε εκδήλωση στον προσφυγικό συνοικισμό Πάνω Πολεμιδιών. Ο κ.Μαλάς αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η απαγκίστρωση από τη διζωνική,δικοινοτική ομοσπονδία θα μας οδηγήσει στη διχοτόμηση. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα, ο κ. Μαλάς θα έχει συνάντηση με τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αλλού, η «Χ» γράφει ότι η Τ/κ δημοσιογράφος Σεβγκιούλ Ουλούνταγ τιμήθηκε για τη συνδρομή της στην υπόθεση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

 

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)