Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την έκρηξη στο Mall

Προειδοποιήσεις και συστάσεις απευθύνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν ή διαμένουν στην Ελλάδα,

μετά την έκρηξη

την Κυριακή το πρωί, στο εμπορικό κέντρο The Mall Αthens στο Μαρούσι.
Τούς ζητά να επανεξετάσουν τα σχέδια προσωπικής ασφαλείας τους και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης.
Επίσης καλεί τους αμερικανούς πολίτες να εγγραφούν στο ειδικό πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στις αμερικανικές Αρχές, μέσω της πρεσβείας ή του πλησιέστερου προξενείου, να επικοινωνήσουν μαζί τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τι δείχνουν οι κάμερες ασφαλείας

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί, από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου, αλλά και αυτές που υπάρχουν στο σταθμό Νερατζιώτισσα, έχουν εντοπίσει νεαρά άτομα με κουκούλες και καπέλα που ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά καθώς φαίνεται να γνώριζαν ότι υπήρχαν κάμερες.
Επιπλέον, η αστυνομία έχει εντοπίσει οτι τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έχουν γίνει από καρτοτηλέφωνα, στα βόρεια προάστια.
Τηλεγράφημα του Reuters, που επικαλείται πληροφορίες από την αστυνομία, αναφέρει οτι κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει δύο άτομα που τοποθετούν μισή ώρα πριν από τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, τσάντα μέσα σε κάδο απορριμμάτων.
Το εμπορικό κέντρο Mall επαναλειτουργεί από την Κυριακή το βράδυ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, Ο άνθρωπος που τοποθέτησε τη βόμβα χθες το πρωί στο Mall φαίνεται στα  πλάνα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας νεαρός άνδρας, μόνος, χωρίς εμφανή “παρέα” πλησιάζει από το διάδρομο του πρώτου επιπέδου του  εμπορικού στο σημείο κρατώντας κάτι στα χέρια και στη συνέχεια απομακρύνεται με  “άδεια χέρια”.

Ο νεαρός εμφανίζεται στον διάδρομο 15 ως 20 λεπτά πριν το  πρώτο προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Το σημείο όπου τοποθετήθηκε η βόμβα, ωστόσο, δεν είναι υπό την επίβλεψη καμιάς κάμερας. Η στιγμή που ο δράστης  τοποθετεί τη βόμβα δεν υπάρχει στα πλάνα καμίας κάμερας.

Οι αστυνομικοί πάντως δηλώνουν βέβαιοι ότι ο συγκεκριμένος νεαρός είναι ο βομβιστής. Είχε, λένε  αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και είναι εμφανής η προσπάθειά του να κρύψει το  πρόσωπό του από τις κάμερες κάτω από το γείσο του καπέλου που φορούσε στρέφοντας  διαρκώς το κεφάλι του.

Στο χώρο, όχι κοντά στον νεαρό έχουν εντοπιστεί  άλλα τρία ως τέσσερα ύποπτα άτομα και τώρα εξετάζεται στα πλάνα πιθανή επαφή
τους με τον θεωρούμενο ως τον βομβιστή.

Μεταξύ των υπόπτων υπάρχει και μια γυναίκα. Οι αστυνομικοί έχουν εστιάσει πάνω τους καθώς φαίνεται ότι κινούνται ύποπτα στο χώρο φορώντας καπέλα και σκούφους, ενώ κάποιοι μοιάζει να  προσπαθούν να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά τους με γυαλιά ή ακόμη και ψεύτικα  γένια ή μουστάκια.

 Ανησυχίες για τον τουρισμό

Εντονες ανησυχίες για το τυφλό τρομοκρατικό κτύπημα στην οικονομία εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της τουριστικής αγοράς, καθώς φοβούνται επιπτώσεις στον τουρισμό, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2013 οι τουριστικές ροές θα είναι κατά πολύ αυξημένες. Τρομοκρατικές ενέργειες κατά οικονομικών στόχων στο παρελθόν είχαν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο τουριστικό κύμα προς τη χώρα μας

.

Τα στοιχεία δείχνουν Πυρήνες της Φωτιάς

Θραύσματα από χύτρα ταχύτητας

εντόπισαν οι άνδρες

εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της Αστυνομίας, οι οποίοι ερεύνησαν το σημείο όπου, το πρωί της Κυριακής, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στο χώρο του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens».
Σημειώνεται πως στο παρελθόν η μοναδική ελληνική τρομοκρατική οργάνωση που έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους σκεύη ήταν η Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, με τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας να επισημαίνουν ωστόσο πως αυτό το στοιχείο δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι.
Η αντιτρομοκρατική εξετάζει το διαθέσιμο υλικό από το σύστημα παρακολούθησης που υπάρχει εγκατεστημένο στο χώρο του εμπορικού κέντρου, ενώ παράλληλα αναμένει τη δημοσιοποίηση προκήρυξης με ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.
Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν οι τηλεφωνικοί αριθμοί

170, 1014 και 1964,

όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και να δίνουν πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη. Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Πηγή: http://www.skai.gr