«Έξυπνος» μετρητής ρεύματος έβαλε φωτιά σε ελληνικό σπίτι

Ένας «έξυπνος» μετρητής ρεύματος ευθύνεται, σύμφωνα με αξιωματούχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ελληνικό σπίτι του Northcote. Η πυρκαγιά που σχεδόν κατέστρεψε ολοσχερώς το σπίτι, προκαλώντας ζημιές που υπερβαίνουν τις $300.000, απείλησε και τη ζωή της οικογένειας των συμπαροίκων και δεν αποκλείεται να θρηνούσαμε θύματα αν ο 12χρονος Πίτερ Τζιροζίδης, δεν έβγαινε στο δρόμο να ζητήσει βοήθεια από τους περαστικούς και τους γείτονες.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο σπίτι της Βίκυς Τζιροζίδη, η οποία, αναφερόμενη στο ανεπάντεχο περιστατικό, είπε ότι αν δεν ενεργούσε τόσο γρήγορα ο 12χρονος γιος της δεν θα κατάφερνε η ίδια να βγάλει έξω από το φλεγόμενο σπίτι τον ασθενή πατέρα της που δεν μπορούσε να κινηθεί και τη μητέρα της που είχε υποστεί σοκ.

Η φωτιά άρχισε από τον «έξυπνο» μετρητή, που πέρυσι οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατέστησαν σε όλους τους καταναλωτές και σύντομα επεκτάθηκε στην οροφή του σπιτιού που άρχισε αμέσως να καίγεται.

«Κάθε άλλο πάρα έξυπνοι είναι οι νέοι μετρητές» πρόσθεσε η κ. Τζιροζίδη, Σύμφωνα με την εκτίμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά στο σπίτι της οικογένειας Τζιροζίδη, που βρίσκεται στο Christmas Street, στο Northcote,  προκάλεσε ζημιές που θα υπερβούν τις $300.000.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της Πυροσβεστικής, ο οποίος ζήτησε να μη δημοσιευτεί το όνομά του. «άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου», δηλώνοντας ότι αυτή είναι η τρίτη σοβαρή πυρκαγιά που εκδηλώνεται σε σπίτι στην περιοχή του Northcote τους τελευταίους έξι μήνες, από τους «έξυπνους» μετρητές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι, οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούν να αποσιωπήσουν το θέμα, αρνούμενες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, δεν φταίνε ακριβώς οι καινούριοι μετρητές, αλλά η σύνδεσή τους με την ηλεκτρική εγκατάσταση, ιδιαίτερα των παλιών σπιτιών.

Αν δε γίνει σύντομα κάτι για να διορθωθούν τα υπάρχοντα προβλήματα θα έχουμε και άλλες παρόμοιες φωτιές και ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε και θύματα. Τέλος, η εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας CitiPawer που τροφοδοτεί και  το Christmas Street, που ξέσπασε η πυρκαγιά, δήλωσε ότι δεν φταίει ο «έξυπνος» μετρητής.