Τρεις δημοσκοπήσεις “δείχνουν” ΝΔ και Σαμαρά μπροστά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Τύπο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς δείχνουν να σταθεροποιούνται (αν και με ελαφρά υπεροχή) στην πρώτη θέση των προτιμήσεων τόσο για την εξουσία, η πρώτη, όσο και για την καταλληλότητα στην Πρωθυπουργία, ο δεύτερος.

Βέβαια, με δεδομένο το αβέβαιο του κλίματος, λόγω των μεγάλων μετώπων που έχει ανοίξει η τρικομματική κυβέρνηση με τα συνδικάτα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και των εν όψει κινητοποιήσεων των αγροτών (από Δευτέρα) και άλλων κοινωνικών ομάδων, το όριο του στατιστικού λάθους μέσα στο οποίο κινείται η επικράτηση της ΝΔ, την καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ειδικότερα, προβάδισμα 1,7% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου: ΝΔ 22,9%, ΣΥΡΙΖΑ με 21,2%, Χρυσή Αυγή 10,5%, ΠΑΣΟΚ 7,2%, ΚΚΕ 5,5%, ΔΗΜΑΡ 4,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6%.

Η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται στο 42% και στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός προηγείται από τον Αλέξη Τσίπρα κατά 17,7% (46,9% ο κ.Σαμαράς και 29,2% ο κ.Τσίπρας).

Σε δημοσκόπηση της ΜRΒ, που δημοσιεύει η Real News, η ΝΔ προηγείται με μια μονάδα συγκεντρώνοντας το 23,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,2%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, οι ΑΝΕΛ 4,9%, η ΔΗΜΑΡ 4,4% και το ΚΚΕ 4,3%.
Μιάμιση μονάδα προβάδισμα στη ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ που δημοσιεύει το “Πρώτο Θέμα”, καθώς συγκεντρώνει το 24,9% έναντι 23,4 του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,7%, το ΠΑΣΟΚ 8,6%, οι ΑΝΕΛ 6,6%, το ΚΚΕ 5,2% και η ΔΗΜΑΡ 4,8%.
Σύμφωνα με την ΜRΒ, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 44% των ερωτηθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας από το 26%, ενώ κανέναν από τους δύο επιλέγει το 27,5%.
Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει και τις θετικότερες γνώμες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης, ο Πάνος Καμμένος, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.