Στο Κατάρ για επενδύσεις ο Πρωθυπουργός

 

Πρώτη προτεραιότητα του Αντώνη Σαμαρά, είναι η χώρα μέσα από ένα μαραθώνιο επαφών και επισκέψεων στο εξωτερικό να κεφαλαιοποιήσει σε επενδύσεις και άρα σε ρευστότητα και θέσεις εργασίας, ό,τι κέρδισε σε αξιοπιστία το προηγούμενο διάστημα, με τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση θέλει, την πολιτική στήριξη και την αλλαγή κλίματος που πέτυχε διεθνώς, την ρευστότητα με την εκταμίευση των δόσεων που εξασφάλισε και το τέλος που μπήκε στο κεφάλαιο Grexit, να τα μεταφράσει σε πιο ευνοϊκές συνθήκες και πιο ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ώστε να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.
Στο πάμπλουτο αραβικό εμιράτο, ο Αντώνης Σαμαράς, θα συναντηθεί με τον σεΐχη Χαμίντ μπιν Χαλίφα Αλ-Θάνι, τον πρωθυπουργό, καθώς και τον υπουργό εξωτερικών. Στις συνομιλίες του ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Νewpost, θα πει τους εμίρηδες, πως η χώρα μας αφού έκλεισε τον πρώτο κύκλο της αλυσίδας, έχοντας κάνει τα σωστά βήματα και προωθώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αποτελεί πλέον ένα γεωστρατηγικό χώρο που προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες, ένα περιβάλλον φιλικό και σταθερό, όπου κάποιος μπορεί να επενδύσει με τρόπο προσοδοφόρο.
Άλλωστε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, στους βασικούς σχεδιασμούς της στρατηγικής κ. Σαμαρά και των στενών συνεργατών του, ήταν η Ελλάδα, στο μυαλό ενός ξένου επενδυτή, από συνώνυμο του κινδύνου να μετατραπεί σε μέρος ευκαιριών. Έτσι ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει επίσης, τη δημιουργία ενός καινούριου, ασφαλούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την προώθηση άμεσα, του νέου επενδυτικού νόμου που θα συνοδεύεται από το νέο μεγάλο φορολογικό.
Ωστόσο μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός της επιλογής του Κατάρ. Το εμιράτο εκτός από τον πλούτο που διαθέτει, έχει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δεν υιοθετεί ακραίες φωνές, είναι χώρα με έντονη παρουσία στις διεθνείς χρηματαγορές, αποτελεί έδαφος ήδη για μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες και είναι μία από τις παγκόσμιες δυνάμεις στο χώρο της ενέργειας. Μάλιστα το εμιράτο διακρίνεται για την παραγωγή του υγροποιημένου αερίου, του LNG, ένα είδος αερίου δηλαδή, που μεταφέρεται με πλοία, αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαμενές και έτσι διοχετεύεται στην αγορά, αντί να μεταφερθεί μέσω αγωγών.
Εκτός όμως από τους υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Νότη Μηταράκη και Μάκη Παπαγεωργίου που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, στην αποστολή για πρώτη φορά θα συμμετέχουν κορυφαίοι επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς. Εδώ εδράζεται και ο δεύτερος βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά που είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελλήνων επιχειρηματιών.
Όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο Newpost, ο κ. Σαμαράς θέλει το κράτος να αποτελέσει για τους επιχειρηματίες, μια ομπρέλα προστασίας ώστε να περάσουν τα σύνορα, να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν κομμάτι της παγκόσμιας πίτας. Για αυτό έμπρακτα η κυβέρνηση πλέον ξεκινά να φέρνει σε επαφή τις ελληνικές επιχειρήσεις με φορείς του εξωτερικού, ενισχύοντας την υποστήριξή της προς αυτές, προκειμένου να τονώσει την εξωστρέφειά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην αποστολή θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ Θανάσης Λαβίδας (ιδιοκτήτης της Lavipharm), ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Νίκος Νανόπουλος (Eurobank) και άλλοι εκπρόσωποι των τραπεζών (Εθνικής, Alpha, Πειραιώς), ο Δημήτρης Κοπελούζος (Προμηθέας Gas), ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ο Δημήτρης Καλλιτσάνης (ΑΚΤΩΡ), ο Νίκος Μάνεσης (Χαλυβουργία Ελλάδος), ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος (Χαλυβουργική), ο Βασίλης Αποστολόπουλος (Ιατρικό Κέντρο) και εκπρόσωποι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΥΔΑΠ.
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής άλλωστε είναι γνώριμη στο ελληνικό επιχειρείν, ωστόσο όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή, για πρώτη φορά ονόματα τέτοιου βεληνεκούς που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες υγιείς επιχειρήσεις στη χώρα μας, επιλέγουν να αξιοποιήσουν τη βοήθεια που τους προσφέρει το κράτος, δείχνοντας ότι έχουν πάρει στα σοβαρά την πρωτοβουλία αυτή του πρωθυπουργού, καθώς έχει αποδείξει πρώτος ο ίδιος, ότι έχει δει με σοβαρότητα την υπόθεση επενδύσεις. Σειρά στα ταξίδια του Αντώνη Σαμαρά για τους ίδιους σκοπούς, θα έχει μετά το Κατάρ, η Άπω Ανατολή.
Πάνος Ρασσιάς
ΑπόNewpost.gr