“Οι Έλληνες έκαναν λάθος που δεν έστειλαν τους άνδρες τους και στα δυτικά Ιμια”

 

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από το OnAlert.gr
«Ήταν μεγάλο στρατηγικό λάθος των Ελλήνων, να έχουν αποβιβάσει τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων τους στα ανατολικά Ιμια και να αφήσουν κενό το νησί των δυτικών Ιμίων. Για να ολοκληρώσουν την επιχείρηση που ήδη είχαν ξεκινήσει έπρεπε να είχαν αποβιβάσει τις δυνάμεις τους  κι εκεί».
Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι κάποιοι τυχαίου αναλυτή, αλλά του Ιζ Μετίν,  του τούρκου αξιωματικού, του ανθρώπου που συντόνισε όλη την επιχείρηση των Τούρκων  κομάντος SAT,  στα Ιμια τον Ιανουάριο το 1996.   Ηταν ο επικεφαλής όλου του σχεδίου που κατάστρωσαν οι ειδικές δυνάμεις των Τούρκων για να αποβιβαστούν στα Ιμια.
Έχουμε ακούσει πολλές εκδοχές το τι συνέβη στα Ιμια τον Ιανουάριο του 1996. Οι περισσότερες εκδοχές είναι αυτές που έχουν εξηγήσει οι πολιτικοί μας, οι αξιωματικοί μας να ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον.
Ίσως είναι καλό να δούμε το πώς περιγράφουν τη νύχτα εκείνη οι Τούρκοι και πως έδρασαν τη νύχτα εκείνη και ποια ήταν κατά την άποψη τους τα λάθη που έγιναν από την ελληνική πλευρά. Ο  Ιζ Μετίν περιγράφει τις εντολές που είχε λάβει τη 30η Ιανουαρίου του 1996 και αναφέρει πως ο βασικός στόχος των Τούρκων ήταν η απομάκρυνση των Ελλήνων ανδρών ΟΥΚ από τα Ιμια , το σχέδιο άλλαξε στην πορεία. Ο ίδιος έδινε εντολές λεπτό προς λεπτό στους άνδρες του
«Αρχικά  είχα λάβει ξεκάθαρη εντολή να ακινητοποιήσω και να «σκουπίσω» την ομάδα ΟΥΚ των Ελλήνων που είχε αποβιβαστεί στα ανατολικά Ιμια. Ετοίμασα όλα τα σχέδια. Το βράδυ όμως η εντολή άλλαξε. Αποφασίστηκε μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων μας να αποβιβαστεί στα δυτικά Ιμια.Αρχικά κάναμε μια αναγνωριστική πτήση με ελικόπτερο στην περιοχή. Τα νησιά αυτά είχαν περικυκλωθεί από πλοία του ελληνικού ναυτικού που το πρωϊ αριθμούσαν τα 15 ενώ το βράδυ ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τα 40! Μιλάμε για μικρά και μεγάλα πλοία.»
Ο Μετίν δίνει τη δική του περιγραφή των γεγονότων και κατά τη δική του άποψη μιλά για τα «λάθη» που έκαναν οι ελληνικές δυνάμεις που δεν κατάφεραν να δουν τους τούρκους κομάντος να περνούν από ανάμεσα τους.. « Από τις προηγούμενες κινήσεις και δηλώσεις είχα αντιληφθεί πως οι ελληνικές δυνάμεις δεν είχαν δώσει σημασία στα δυτικά Ιμια. Μας βοήθησαν βέβαια και τα δικά μας ελικόπτερα «Black Hawk» τα οποία πετούσαν στην περιοχή για αντιπερισπασμό. Η προσοχή όλων των ελληνικών πλοίων στράφηκε στα ελικόπτερα αυτά. Παράλληλα και οι καιρικές συνθήκες, η βροχή και η τρικυμία έπαιξαν ρόλο στο να καλυφθούμε και να διεισδύσουμε.»
« Οι ελληνικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν την παρουσία μας τα ξημερώματα. Να πως την αλήθεια πως αν στο δυτικά Ιμια υπήρχε ομάδα ελληνικών δυνάμεων επειδή δεν είναι κατάλληλα για άμυνα θα μπορούσαμε άνετα να τους βγάλουμε από το νησί. Αργότερα βέβαια έμαθα πως η δική τους καθυστέρηση περίπου μισής ώρας, μας βοήθησε να βγούμε εμείς στο νησί. Αν εμείς αργούσαμε, οι Έλληνες θα είχαν αποβιβάσεις τους δικούς τους άνδρες στα δυτικά Ιμια και η ένοπλη σύγκρουση θα ήταν αναπόφευκτη».
Ολες αυτές οι δηλώσεις είχαν γίνει απο τον Ιζö σε τηλεοπτική εκπομπή στο Kanal D.
Ακόμη και οι Τούρκοι φαίνεται πως απορούν με τις  αβλεψίες που έκαναν κάποιοι από την πλευρά μας και δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν πως τα δυτικά Ιμια έμειναν άδεια , λες και κάποιοι τα άφησαν έτσι εσκεμμένα, ανοίγοντας την όρεξη των Τούρκων..