Ο Κυπριακός Τύπος, 29 Ιανουαρίου 2013

Η χθεσινοβραδινή τηλεμαχία των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας με θέμα το Κυπριακό, ήταν το κύριο θέμα στις περισσότερες εφημερίδες σήμερα. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης θέμα με εκβιασμό επιχειρηματιών από ανθρώπους του υποκόσμου, την αύξηση των καταθέσεων των ξένων στην Κύπρο το 2012, τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες του κράτους μέχρι τον Απρίλιο, και το άγριο φονικό με θύμα 25χρονο αλλοδαπό στην παλιά Λευκωσία.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο υπόκοσμος εκβιάζει», γράφει ότι η Αστυνομία λαμβάνει καταγγελίες από επιχειρηματίες για απειλητικά μηνύματα sms, προερχόμενα από ανθρώπους του υποκόσμου, ώστε να μην προμηθεύουν συγκεκριμένα νυκτερινά κέντρα με αναψυκτικά και οινοπνευματώδη ποτά. Αλλού, με τίτλο «Ο Ν. Αναστασιάδης έπαιζε μόνος του» γράφει για το χθεσινό ντιμπέιτ των τριών βασικών υποψηφίων με θέμα το Κυπριακό, αναφέροντας ότι «Μαλάς-Λιλλήκας βούλιαξαν στο παρελθόν και στην ασάφεια των προτάσεών τους». Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι ο ΥΠΟΙΚ δεν ενίσταται στη διεξαγωγή έρευνας για θέματα βρώμικου χρήματος σχολιάζοντας δημοσίευμα της Financial Times.

Η «Σημερινή» υπό από τον τίτλο «Χάος στην ενότητα ανέδειξε η τηλεμαχία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ, ανέδειξε την έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής και οράματος σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, και αναλώθηκε στο μεγαλύτερο της μέρος στην παρελθοντολογία γύρω από την εποχή του δημοψηφίσματος και του Σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει για το άγριο φονικό με θύμα 25χρονο αλλοδαπό, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε τεμαχισμένο σε ταξιδιωτική βαλίτσα στο χώρο αποσκευών αυτοκινήτου. Σε άλλο θέμα γράφει για τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΟΙΚ ότι υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες του κράτους μέχρι τον Απρίλιο.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Οι Ρώσοι φέρνουν χρήματα», γράφει στο κύριο του θέμα πως οι καταθέσεις των ξένων στην Κύπρο αυξήθηκαν σημαντικά το 2012, κόντρα στις καταγγελίες και το άσχημο κλίμα. Γράφει, επίσης πως η Μόσχα παρουσιάζεται έτοιμη να παραχωρήσει βοήθεια προς την Κύπρο, σε συνεργασία με την ΕΕ, ενώ φαίνεται να επιθυμεί επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ. Το δεύτερο θέμα της εφημερίδας, πλαισιωμένο με σχετικό φωτογραφία των τριών βασικών υποψηφίων, ήταν η χθεσινή τηλεμαχία, στην οποία κυριάρχησε το Σχέδιο Ανάν, η διζωνική και τα έγγραφα WikiLeaks. Σε άλλο του θέμα, γράφει ότι μειώνεται από την ερχόμενη Πέμπτη η τιμή του υγραερίου, κατά 31,5 σεντ.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Πρόταση αξιοπιστίας», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ ανέδειξε τις αντιφάσεις και τις μεταμορφώσεις των κ. Αναστασιάδη και Λιλλήκα, ενώ ο λόγος του Σ. Μαλά ήταν μεστός, με συνέπεια, αξιοπιστία και ειλικρίνεια. Αλλού, γράφει για τη δέσμευση του Προέδρου Χριστόφια ότι μόνη έγνοια του παραμένει η νέα γενιά, και πως θα συνεχίσει να παλεύει με τη νεολαία μέχρι το τέλος. Σε άλλο της θέμα, η «Χαραυγή», γράφει ότι με πικετοφορία συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι οικοδόμοι, με τις συντεχνίες να προειδοποιούν με κλιμάκωση και επέκταση των μέτρων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σιαρλή: Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», γράφει για τη διαβεβαίωση του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να δεχθεί τον οποιοδήποτε έλεγχο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο νησί. Σε άλλο της θέμα, γράφει για το στυγερό έγκλημα με τη δολοφονία και τον τεμαχισμό του 25χρονου αλλοδαπού, και δημοσιεύει σχετική φωτογραφία των μελών της Αστυνομίας στο χώρο που εντοπίστηκε το πτώμα. Αλλού, γράφει για την πυρκαγιά σε νυκτερινό κέντρο στη Βραζιλία, που προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από διακόσους ανθρώπους.

cna.org.cy