Έληξε η διαβούλευση στο Σχέδιο Νόμου ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Έληξε το απόγευμα (15.00) της 31ης Ιανουαρίου η ανοικτή διαβούλευση για το Νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Έχουν υποβληθεί 134 σχόλια και παρατηρήσεις μερικά εκ των οποίων είναι “αρκετά ενδιαφέροντα”, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι προτάσεις, ενστάσεις, παρατηρήσεις που έχουν καταγραφεί αφορούν στο σύνολο των 20 άρθρων του Νομοσχεδίου, με τα άρθρα, 1 Σκοποί να συγκεντρώνει 20 παρατηρήσεις, το άρθρο 4, Όργανα ΣΑΕ να συγκεντρώνει 10 παρατηρήσεις, το άρθρο 5, Μέλη ΣΑΕ, 18 παρατηρήσεις, το άρθρο 10 Συντονιστικά-Περιφέρειες, 11 παρατηρήσεις και το άρθρο 17, Πόροι, 13 παρατηρήσεις.

Από το σύνολο των παρατηρήσεων η έλλειψη Γενικού Γραμματέα ΣΑΕ συγκεντρώνει τις περισσότερες καθώς και η χρηματοδότηση του οργάνου.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών που έσπευσαν να υποβάλλουν προτάσεις κλπ. συγκαταλέγονται ο π. Πρόεδρος του ΣΑΕ, Στεφ. Ταμβάκης, το Συντονιστικό Ωκεανίας και Άπω Ανατολής καθώς και το Συντονιστικό Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Πάντως,

Ενδιαφέρουσες φαίνεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ότι βρήκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας και δύο από τις 11 προτάσεις που του προσκόμισε ο Πρόεδρος των Θεσσαλών Ευρώπης κ. Γκίκας ο οποίος τον επισκέφθηκε στο Υπουργείο την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι προτάσεις θα τύχουν επεξεργασίας από την Επιτροπή ενώ ορισμένες από αυτές, όπως η αφορώσα στην συμμετοχή Γραμματέα στο Προεδρείο, θα ενσωματωθούν στο Σχέδιο Νόμου.

Προτάσεις έχουν υποβληθεί ακόμη για την συμμετοχή στο προεδρείο του ΣΑΕ των πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, για την καθιέρωση ειδικού τέλους στα Προξενεία υπέρ του ΣΑΕ κ.α.

Ανακοίνωση των Θεσσαλών

Για τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος των Θεσσαλών Ευρώπης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Θετικό αποτέλεσμα είχε η επίσκεψη της Ομοσπονδίας Θεσσαλών στο Υπουργείο Εξωτερικών»

Δεκτές έγιναν αρκετές προτάσεις της Ομοσπονδίας για το νέο Σ.Α.Ε.

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» α.Σ. επισκέφτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013 τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Τσιάρα με στόχο την συζήτηση των προτάσεων που είχε καταθέσει στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το προσχέδιο νόμου για την οργάνωση του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού).

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Διαμαντής Γκίκας επιστρέφει ευχαριστημένος από την επίσκεψη τονίζοντας ότι ο κ. Κώστας Τσιάρας άκουσε προσεχτικά και αναλυτικά όλες τις συγκεκριμμένες προτάσεις της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης και στα πλαίσια της συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων που είχε μαζί του για το νέο νομοσχέδιο συμφώνησε σε αρκετά σημεία με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης.

Ο κ. Διαμαντής Γκίκας επισκέφτηκε επίσης τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γεώργιο Μαρκαντωνάτο καθώς και την κ. Εύα Παπαδάτου από το Τμήμα Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Οι συζητήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές και συζητήθηκαν νέοι άξονες συνεργασίας και συνέχιση της συμμετοχής της Ομοσπονδίας στο έργο της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Τέλος ο Πρόεδρος προσκάλεσε τους επισκέπτες του στο 9ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στη Νυρεμβέργη στις 30 Μαρτίου 2013, το οποίο είναι αφιερωμένο στους ξένους Ακαδημαϊκούς ερευνητές της Θεσσαλίας”.

 

*Στη φωτογραφία της πρώτης σελίδος, ο Υφυπουργός κ. Κων. Τσιάρας με τον Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Διαμαντή Γκίκα.