Πιο πλούσιοι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Ακόμα πιο πλούσιοι έγιναν το 2012 οι 84 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, με το σύνολο των περιουσιών τους να αυξάνεται κατά 241 δισ. και να φθάνει τα 1,9 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη των δισεκατομμυριούχων του πρακτορείου Bloomberg, του γνωστού Billionaires Index.
Ο δείκτης παρακολουθεί την εξέλιξη του πλούτου των 100 ζάπλουτων του κόσμου, εκ των οποίων οι 84 είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά το 2012 και οι 16 να περιορίζονται.
Στην κορυφαία θέση, του δείκτη των δισεκατομμυριούχων παραμένει αμετακίνητος ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ με ποικίλες δραστηριότητες κυρίως στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και στον κλάδο εξόρυξης, ακινήτων αλλά και στον Τύπο και στο ποδόσφαιρο, κυρίως στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Σλιμ είδε την περιουσία του να αυξάνεται εν συγκρίσει με το 2011 κατά 13,4 δισ. δολ., ποσοστό 21,6%. Ο 72χρονος Μεξικανός μεγιστάνας ελέγχει τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη χώρα του αλλά και στη Ν. Αμερική, την Αmerica Movil.
Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της είχε απώλειες της τάξεως του 5,8% συνολικά το 2012. Αντισταθμιστικά σε αυτές λειτούργησαν οι άλλες δραστηριότητες του κ. Σλιμ, όπως αυτές στον βιομηχανικό όμιλο Crupo Carso και στον τραπεζοασφαλιστικό όμιλο Grupo Financiero Inbursa.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της Microsoft και ενεργός φιλάνθρωπος, με 12,5 δισ. δολ. λιγότερα από τον κ. Σλιμ. Οι μετοχές που διαθέτει στη Microsoft ο Μπιλ Γκέιτς, ισοδυναμούν με μερίδιο κάτω του 20% επί της συνολικής του περιουσίας.
Στην τρίτη θέση το 2011 βρισκόταν ο «γκουρού των επενδύσεων» Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος φέτος, όμως, την απώλεσε και τον αντικατέστησε ο Αμάνθιο Ορτέγα. Παρά ταύτα, ο Γουόρεν Μπάφετ είδε την περιουσία του να αυξάνεται το 2012 κατά 5,1 δισ. δολ., αν και διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς μεταξύ άλλων μετοχές της εταιρείας του, Berkshire Hathaway, αξίας 22,3 εκατ. δολαρίων. Συνολικά, πάντως, οι δωρεές του σε κεφάλαια και μετοχές ανήλθαν σε 3,09 δισ. δολ. το 2012 και αναδείχθηκε στον πιο γενναιόδωρο φιλάνθρωπο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό The Chronicle of Philanthropy.
Στην πέμπτη θέση του Billionaires Index εμφανίζεται ο Σουηδός επιχειρηματίας και ιδρυτής του ΙΚΕΑ, Ικβαρ Κάμπραντ, με περιουσία 42,9 δισ. δολ.