Ανησυχία για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα

Μετά  το τρομοκρατικό χτύπημα ακροαριστερής οργάνωσης εναντίον της Πρεσβείας των ΗΠΑ  στην Άγκυρα, εντείνεται η ανησυχία για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στην  Τουρκία.

«Όλες αυτές οι επιθέσεις στρέφονται κατά της ειρήνης και  της ευημερίας του λαού μας. Πρέπει να παλέψουμε σε όλο τον κόσμο ενάντια στην  τρομοκρατία. Η Τουρκία δεν θα γονατίσει ποτέ» δήλωνε ο Τούρκος πρωθυπουργός  Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα  στην Άγκυρα εναντίον της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Δράστης ήταν ο Ετσεβίτ Σανλί, μέλος του ακροαριστερού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Λαϊκού Κόμματος. Στην  ανακοίνωση της οργάνωσης που αναλαμβάνει την ευθύνη, οι ΗΠΑ περιγράφονται ως «ένα τέρας που είναι υπεύθυνο για κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται στη Συρία, το  Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Αίγυπτο».

Η οργάνωση δεν στρεφόταν όμως μόνο  εναντίον των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ και της τουρκικής κυβέρνησης την οποία θεωρεί «λακέ» των Αμερικανών.

Είναι έτοιμη η Τουρκία να αντιμετωπίσει νέα  χτυπήματα;

Οι ακροαριστεροί προειδοποιούν πως το χτύπημα του  Σανλί θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια. Το σίγουρο πάντως είναι πως η επίθεση  ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη. Ο δράστης μετά την αποφυλάκισή του στην Τουρκία το 2001 ήρθε στη Γερμανία  με πλαστά έγγραφα ως Μουαμέρ Γκιλέρ. Σύμφωνα  πάντως με τις γερμανικές αρχές η σημασία του ακροαριστερού Επαναστατικού  Απελευθερωτικού Λαϊκού Κόμματος είναι φθίνουσα. Εάν όμως πληροφορίες του  τουρκικού τύπου αληθεύουν, ότι η επίθεση σχεδιάστηκε στη Γερμανία, η Υπηρεσία  Προστασίας του Συντάγματος θα πρέπει τότε να αναθεωρήσει τις απόψεις  της.

Ο αρθρογράφος Φικρέτ Μπιλά της εφημερίδας Μιλιέτ γράφει πως και  άλλες οργανώσεις προετοιμάζουν αντίστοιχα χτυπήματα, την ίδια ώρα που γίνεται  προσπάθεια να επιλυθεί το κουρδικό. Η δολοφονική επίθεση στο Παρίσι στις 9 Ιανουαρίου εναντίων των τριών γυναικών κουρδικής καταγωγής είναι σύμφωνα με τον  Τούρκο δημοσιογράφο μια προσπάθεια να τορπιλιστεί η προσπάθεια. Επισημαίνει δε  ότι πολλές κουρδικές ομάδες, στη σκιά του κουρδικού προβλήματος εδώ και τριάντα  χρόνια, κέρδισαν πολλά χρήματα από τα ναρκωτικά και το δουλεμπόριο.

Την  ανησυχία της εκφράζει όμως και η εφημερίδα Βατάν και ο σχολιαστής Γκύνγκερ  Μένγκι. Η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο αυξανόμενος αντιαμερικανισμός  στην περιοχή, η θέση της Άγκυρας απέναντι στη Συρία έχουν μετατρέψει την Τουρκία  σε έναν πιθανό στόχο. Ο Γκύνγκερ Μένγκι γράφει «Πρέπει να είμαστε  προετοιμασμένοι για αυτό. Είμαστε όμως;». Αυτή τη στιγμή στην Άγκυρα κανείς δεν  μπορεί να του απαντήσει.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/223083/anisuhia-gia-nea-tromokratika-htupimata/#ixzz2JwN73azY
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook