H Χεζμπολάχ του Λιβάνου πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς τον Ιούλιο του 2012

Έργο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι η βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς τον Ιούλιο του 2012 σε λεωφορείο με Ισραηλινούς, εκτιμούν οι βουλγαρικές Αρχές.
Στην επίθεση είχαν σκοτωθεί πέντε Ισραηλινοί τουρίστες που μόλις είχαν φτάσει στην πόλη και επιβιβάζονταν σε λεωφορείο για το ξενοδοχείο τους και ένας Βούλγαρος, ο οδηγός του λεωφορείου. Νεκρός είναι και ο δράστης της επίθεσης.
Σύμφωνα με τους Βούλγαρους, οι δράστες έφτασαν στη χώρα ένα μήνα νωρίτερα για να προετοιμάσουν το χτύπημα.
Οι εμπλεκόμενοι στο χτύπημα ήταν τρεις, ο δράστης και δύο συνεργοί που είχαν διαβατήρια της Αυστραλίας και του Καναδά ενώ φέρονται να είχαν οικονομικές διασυνδέσεις με τη Χεζμπολάχ. Οι δύο ζουν εδώ και χρόνια στο Λίβανο.
«Έχουμε μία καλά θεμελιωμένη υπόθεση ότι τα δύο πρόσωπα η ταυτότητα των οποίων έχει εντοπιστεί ανήκαν στο στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ», υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών, Τσβέταν Τσβετάνοφ.
Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό με τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης, ωστόσο, ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για τον ίδιο.
Δεν έχουν γίνει συλλήψεις, η Βουλγαρία ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αυστραλία, ο Καναδάς και ο Λίβανος θα προχωρήσουν στην έρευνα για την υπόθεση.
Με το βλέμμα στην ΕΕ ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, μετά τις ανακοινώσεις της βουλγαρικής πλευράς.
«Το Ιράν και η Χεζμπολάχ εξαπολύουν ένα παγκόσμιο κύμα τρόμου» απάντησε και απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι «η επίθεση έγινε σε ευρωπαϊκό έδαφος κατά μέλους της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι έβγαλαν τα κατάλληλα συμπεράσματα για τον αληθινό χαρακτήρα της Χεζμπολάχ»
Σημειώνεται ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θεωρούν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση πλην της Ολλανδίας και της Βρετανίας, αλλά για το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης.
Από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ, μετά την αναφορά της Βουλγαρίας, κάλεσε την ΕΕ να πάρει «δραστικά μέτρα» κατά της Χεζμπολάχ.

Newsroom ΔΟΛ