Κυπριακός Τύπος, 8 Φεβρουαρίου 2013

Ο διορισμός του Σόλωνα Κασίνη στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ, το προεκλογικό σκηνικό, η απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης της Υπ. Εργασίας από πλευράς εργολάβων, δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ για τα έσοδα της Κύπρου από το φυσικό αέριο, η απόφαση του Εφετείου Αθηνών στην υπόθεση «Ήλιος», ο θάνατος της Νίκης Μαραγκού και οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στο σημερινό Τύπο.
Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο «Ξαφνικός έρωτας με ερωτηματικά», γράφει ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο Άντρος Κυπριανού κατηγόρησε τον Κασίνη ότι υπηρετούσε τα συμφέροντα της Noble αντί της Κυπριακής Δημοκρατίας και χθες ο Συλικιώτης τον διόρισε εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ. Γράφει ακόμα ότι η συγγραφέας Νίκη Μαραγκού σκοτώθηκε χθες σε τροχαίο δυστύχημα στην Αίγυπτο, όπου έπαιρνε μέρος σε σεμινάριο. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τα μελλοντικά έσοδα της Κύπρου από το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο σχέδιο διάσωσης της χώρας.
Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Εκλογές ενός γύρου υπό τρεις προϋποθέσεις», γράφει ότι το επιτελείο Ν. Αναστασιάδη θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για εκλογή από τον πρώτο γύρο εκλογών. Το επιτελείο εκτιμά, γράφει ο «Π», ότι τρεις παράγοντες θα κρίνουν το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής: οι αναποφάσιστοι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, οι ψήφοι που θα πάρουν οι μεμονωμένοι υποψήφιοι και τα επίπεδα της αποχής. Αλλού γράφει ότι ο νέος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους τα μελλοντικά έσοδα από το αέριο. Γράφει ακόμα ότι σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Αίγυπτο η Νίκη Μαραγκού, προβάλλοντας φωτογραφία της Μαραγκού.
Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο «Φόβοι για χειρότερα μετά το ‘Όχι’ των εργολάβων», γράφει πως τα πράγματα στην οικοδομική βιομηχανία οδηγούνται από το κακό στο χειρότερο, μετά την απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης της Υπουργού Εργασίας από την πλευρά των εργολάβων. Η «Σ» φιλοξενεί φωτογραφία της συγγραφέως Νίκης Μαραγκού η οποία έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα στην Αίγυπτο. Αλλού γράφει πως ως εκ θαύματος σώθηκαν δυο νεαρές όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε σε κανάλι.
Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο «Ναυάγιο στο ναυάγιο», γράφει ότι ενεργό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και να συμπαρασύρει όλη την οικονομική δραστηριότητα έγινε πλέον η οικοδομική βιομηχανία, μετά από τη χθεσινή απόρριψη από τους εργολάβους της τέταρτης μεσολαβητικής πρότασης της υπουργού Εργασίας. «Από τον Οκτώβριο ζητούσε τη θέση και δεν του την έδιναν, τώρα άλλαξαν γνώμη» αναφέρει ο «Φ» για το διορισμό του Σόλωνα Κασίνη στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ. Αλλού γράφει ότι πάνω από 800 κύλινδροι υγραερίου των 500 λίτρων ο καθένας βρίσκονται σκορπισμένοι στη Λευκωσία και η ΠΥ τρέχει να τους εντοπίσει και να τους καταγράψει.
Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο «Διεκδικητικοί έναντι της Τρόικας», γράφει ότι ο Σ. Μαλάς αποκάλυψε ότι η πρώτη πολιτική πράξη του με την ανάληψη της Προεδρίας, εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, θα είναι η σύσταση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Αλλού γράφει ότι οι επιχειρηματικές και όχι μόνο συναλλαγές του αρχηγού του ΔΗΣΥ και υποψήφιου προέδρου Ν. Αναστασιάδη εγείρουν πολλά ερωτηματικά κατά το περιοδικό «Hot Doc».Αλλού δημοσιεύει χθεσινή δήλωση της Υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου ότι στηρίχθηκαν οι πρόσφυγες και οι ευπαθείς ομάδες.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Βαθιά ρήγματα στιγματίζουν τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ», γράφει ότι στην υψηλού επιπέδου συνάντηση για τη διαπραγμάτευση του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε μετά από καθυστέρηση πέραν των πέντε ωρών, υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και άλλων χωρών. Γράφει επίσης ότι οι Έλληνες δεν χρησιμοποιούν πλέον τη θέρμανση λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων. Αλλού γράφει για τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου Αθηνών στην υπόθεση «Ήλιος».
Η εβδομαδιαία “Αντίλογος”, υπό τον τίτλο «Στη μάχη της συσπείρωσης», γράφει ότι εννέα μόνο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2013 και το πολιτικό θερμόμετρο όχι μόνο βρίσκεται ήδη στα ύψη αλλά παρατηρούνται και ακραία φαινόμενα με βαριές αλληλοκατηγορίες και χαρακτηρισμούς που ξεφεύγουν από κάθε όριο. Ο «Α» φιλοξενεί φωτογραφία από συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πολυτέκνων που ζητούν δουλειά. Φιλοξενείται επίσης τρισέλιδο δημοσίευμα για τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που υπογράφηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 1959.
Η εβδομαδιαία “Γνώμη”, υπό τον τίτλο «Persona non grata ο Αναστασιάδης», γράφει ότι τυχόν εκλογή του Ν. Αναστασιάδη θα θέσει σε κίνδυνο τις Κύπρο-ρωσικές σχέσεις και τη στήριξη της Κύπρου και στο Κυπριακό και στην οικονομία, από την παραδοσιακά φιλική χώρα. Γράφει ακόμα ότι «τους χάλασε τη διαπλοκή ο Χριστόφιας με το διορισμό Σταυρινάκη στην ΚΤ – Λογάριαζαν να διορίσουν δικό τους σε περίπτωση εκλογής Αναστασιάδη για να μπλοκάρει τις έρευνες για το τραπεζικό σύστημα», αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού γράφει για «δυναμική νίκης του Σταύρου Μαλά» με φωτογραφία από εκδήλωση του υποψηφίου Προέδρου.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον πηχυαίο τίτλο «Καμένη Γη», γράφει ότι «αυτό αφήνει η πεντάχρονη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ». Αλλού γράφει ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν στο επιτελείο Αναστασιάδη είναι ενθαρρυντικά, στο επιτελείο Λιλλήκα έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους για να πείσουν αναποφάσιστους να προσέλθουν στις κάλπες, ενώ στο ΑΚΕΛ άρχισε, όπως γράφει η εφημερίδα, η προσφιλής μεθοδολογία της προσέγγισης των αναποφάσιστων ακελικών από πόρτα σε πόρτα. Γράφει ακόμα ότι ο διορισμός του Σ. Σταυρινάκη στη θέση του υποδιοικητή της ΚΤ αποτέλεσε την ταφόπλακα στην υποψηφιότητα Σ. Μαλά.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο «Όχι φυλακή», γράφει ότι σε τρία στελέχη της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος» επιβλήθηκε χθες από το Εφετείο Αθηνών ποινή φυλάκισης δέκα ετών, την οποία ωστόσο μπορούν να εξαγοράσουν με περίπου 75 χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Αλλού γράφει ότι περίπου 100 με 150 χιλιάδες περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες θα έρθουν στην Κύπρο το 2013 σαν αποτέλεσμα νέας απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Γράφει ακόμα ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ζητά δράση ενάντια στο στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων.
Σε ειδική έκδοση η εφημερίδα «Μάχη», υπό τον τίτλο «Μάθε πού ψηφίζεις», γράφει ότι στις 17 Φεβρουαρίου 545.180 εγγεγραμμένοι εκλογείς καλούνται να προσέλθουν στα 1139 εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν παγκύπρια και στα 40 που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό, για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εφημερίδα γράφει επίσης όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εκλογείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη ψηφοφορία. Φιλοξενεί επίσης μονοσέλιδο αφιέρωμα με εικόνες από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

cna.org.cy