Μονόδρομος οι απολύσεις στο Δημόσιο – Κινδυνεύουν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Εξαιρετικά δύσκολη και με πολύ αργούς ρυθμούς φαίνεται πως γίνεται η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα…  με την τρόικα, η οποία φτάνει στην Αθήνα τέλος Φεβουαρίου, να ασκεί πίεση για απτά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για την απόδοση του σχεδίου διαθεσιμότητας, όπως επίσης να ολοκληρώσει το σχέδιο για το προσωπικό των υπουργείων, που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου. Με βάση αυτό το σχέδιο θα εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό και οι πλεονάζουσες θέσεις και θα οριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως 2014.

Όπως ανέφεραν πηγές της Κομισιόν στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής “από το περιεχόμενο των απαντήσεων της Αθήνας θα εξαρτηθεί η ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου της τρόικα, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, η οποία τοποθετείται για τα τέλη Φεβρουαρίου. Η Κομισιόν αναμένει να της κοινοποιηθούν οι οριστικοί κατάλογοι με το προσωπικό και τον αριθμό της διαθεσιμότητας υπαλλήλων ανά τρίμηνο και έως το τέλος του 2014”.

Ορατός ο κίνδυνος απόλυσης για 25.000 δημοσίους υπαλλήλους

Στην κόψη του ξυραφιού φαίνεται πως κινείται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφού όπως φαίνεται το σχέδιο κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων (διαθεσιμότητα) αν και τυπικά στα χαρτιά είναι έτοιμο ώστε να παρουσιαστεί στην τρόικα, στην πραγματικότητα δεν βγαίνει. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τα χαρτιά με την πραγματικότητα.

Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος δε θα επιστρέψει στις θέσεις του και θα απολυθεί. Ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί ο τελικός αριθμός των στοχευμένων αποχωρήσεων.

Δείτε το βίντεο

Δε βγαίνουν οι αριθμοί

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι αναπόφευκτες ενώ κύριος στόχος είναι τη βασική μάζα των αποχωρήσεων να αποτελέσουν οι κοπανατζήδες και οι επίορκοι. Ωστόσο τα νούμερα πάλι δε βγαίνουν… Ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και κάπως έτσι οι απολύσεις μοιάζουν μονόδρομος.

ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετοι στις απολύσεις και επιμένουν πως το προωπικό στο Δημόσιο δεν είναι πλεονάζον αλλά έχει κατανεμηθεί ανισοβαρώς.

Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας “ματώνει” και το ποσοστό της ανεργίας είναι πλεόν εφιαλτικό αφού ξεπερνά το 27%.

NEWSIT.HR

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε