Σαμαράς-Αβραμόπουλος συνεχάρησαν τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με  τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον συνεχάρη  για την εκλογή του.

Θερμά συγχαρητήρια εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο νέο εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε από τη Νέα Υόρκη -όπου βρίσκεται- με τον κ. Αναστασιάδη, συγχαίροντάς τον για τη σημερινή εκλογή του και επαναβεβαιώνοντας τη θέση της Ελλάδας για στενή συνεργασία στην προσπάθεια υπεράσπισης των ζητημάτων του Ελληνισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο κ. Αναστασιάδης

– Ζέστανε τις μηχανές για την δανειακή σύμβαση, στέλνοντας μηνύματα στο διεθνή χώρο ο Ν. Αναστασιάδης – Δεσμεύθηκε να λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες – Βάζει μπρος για αίτηση ένταξης της Κύπρου στο συνεταιρισμό για την ειρήνη – Εξοργίστηκε όταν άρχισαν να γιουχαΐζουν τους Τουρκοκύπριους

Με πυξίδα στραμμένη στην Ευρώπη ο 7ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, φρόντισε τα μηνύματα που έστειλε απόψε από το βήμα της τελετής ανακήρυξης των νέων του καθηκόντων στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος», να είναι ηχηρά σε ότι αφορά στις προθέσεις του για τη δημιουργία νέου μοντέλου κράτους οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Φρόντισε να ξεκαθαρίσει, την επιθυμία της νέας κυβέρνησης να έχει την Ευρώπη στο πλευρό της και διαβεβαίωσε ότι θα φανούμε ως Κύπρος, απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις μας, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, προτού προλάβει να ανέβει τα σκαλιά του Προεδρικού, έθεσε ως κύριο μέλημα του την αίτηση για ένταξη στον συνεταιρισμό για την ειρήνη, για την οποία όπως διαφαίνεται έχει ήδη δεσμεύθει προς τον διεθνή παράγοντα και αποτελεί πάγιο  αίτημα του ΔΗΣΥ και των υπολοίπων κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μίας από τις κορυφαίες προτεραιότητες του, είναι η συνεργασία της Κύπρου με  την Ελλάδα.

ΨΗΦΟΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ 100% Εγγεγραμμένοι: 545.493 Ψήφισαν: 445.009 (81.58%) Αποχή: 100.484 (18.42%)Έγκυρα: 412.232 (92.63%) Άκυρα: 14.747 (3.31%) Λευκά: 18.030 (4.05%)ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 57.48%, 236.965 +12.0%, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ 42.52%, 175.267

Προεδρικές Εκλογές – Συγκεντρωτικά Αποτελέσματα – Εξωτερικό – ΤελικάΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 100%  Εγγεγραμμένοι: 14.439 Ψήφισαν: 10.515 (72.82%) Αποχή: 3.924 (27.18%) Έγκυρα: 9.834 (93.52%) Άκυρα: 338 (3.21%) Λευκά: 343 (3.26%) ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 55.11% 5.420  +9.7% ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ 44.89% 4.414

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, ο Σταύρος Μαλάς έδωσε συγχαρητήρια στο Νίκο Αναστασιάδη.

Αυτή τη στιγμή προέχει το καλό της Κύπρου, είπε και ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό του τόσο καιρό.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Βίλφριντ Μάρτενς συνεχάρη το Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογική του νίκη, υπογραμμίζοντας ότι ο κυπριακός λαός έστειλε ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.

«Εκ μέρους όλης της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συγχαίρω τον καλό μου φίλο Νίκο Αναστασιάδη για την εντυπωσιακή του εκλογική νίκη», αναφέρει ο κ. Μάρτενς στη γραπτή δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «ο λαός της Κύπρου έχει στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, εμπιστευόμενος ένα πρόσωπο που έχει ηγετικές ικανότητες και την αξιοπιστία να οδηγήσει τη χώρα έξω από την υφιστάμενη οικονομική κρίση».

«Η Κύπρος έχει τώρα ένα αξιόπιστο Πρόεδρο, ο οποίος εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

«Αναμένω να καλωσορίσω τον Νίκο Αναστασιάδη στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο …

Καθαρή νίκη Αναστασιάδη δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα  στην Κύπρο (upd)

Με το 81,0% των ψήφων καταμετρημένο, ο πρόεδρος του  Δημοκρατικού Συναγερμού να λαμβάνει το 57,69% της λαϊκής ψήφου, ενώ ο  ανθυποψήφιός του, Σταύρος Μαλάς, ακολουθεί με 42,31% .

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ

Πανηγυρισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα κι έξω από το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΔΗΣΥ, καθώς τόσο τα exit polls, όσο και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν τον Νίκο Αναστασιάδη να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου με σημαντικό ποσοστό.

Πλήθος κόσμου συρρέει έξω από το εκλογικό κέντρο του ΔΗΣΥ, κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, ενώ υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Αυτήν την ώρα, ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ και αναμένεται να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο λίγο αργότερα.

Κατά τις πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί και στα γραφεία του ΔΗΚΟ, για να έχει μια πρώτη επαφή με τον πρόεδρο του κόμματος Μάριο Κάρογιαν.

Η πρώτη επίσημη δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ αναμένεται περίπου στις 21:00.

Εν τω μεταξύ, κατά τις πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα σύσκεψη στο επιτελείο του έτερου υποψήφιου προέδρου της Κύπρου Σταύρου Μαλά.

ΜΕΤΡΑ

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο Στάδιο Ελευθερία αλλά και για τους πανηγυρισμούς που αναμένονται να υπάρξουν, θα λάβει η Αστυνομία απόψε, σύμφωνα με τον Αρχηγό της, Μιχάλη Παπαγεωργίου.Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το μεσημέρι, ο Αρχηγός Αστυνομίας έκανε έκκληση όπως όσοι θα προσέλθουν απόψε στο Στάδιο Ελευθερία να επιδείξουν ωριμότητα και σε καμιά περίπτωση να μην ανάψουν οποιοδήποτε φλογοβόλο, καπνογόνο κ.ά. Εκκληση έκανε επίσης και προς τα επιτελεία των δύο υποψηφίων όπως οι πανηγυρισμοί διεξαχθούν σε κόσμια πλαίσια.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε πως από η ώρα 6.30 το απόγευμα θα ανοίξουν οι είσοδοι για να μπορεί να μπαίνει το κοινό στο Στάδιο Ελευθερία.

Προέτρεψε το κοινό να επιδείξει την αναγκαία ωριμότητα λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του Σταδίου Ελευθερία που είναι 6 με 7 χιλιάδες θέσεις, να εισακούσει και να σεβαστεί τις οδηγίες της Αστυνομίας όταν το Στάδιο γεμίσει.

Αυτοί που θα παραμείνουν έξω από το Στάδιο Ελευθερία, σημείωσε, θα μπορούν να παρακολουθούν την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από τρεις γιγαντοοθόνες για το τι γίνεται εντός.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως τα μέτρα ασφάλειας παραμένουν τα ίδια όπως και την προηγούμενη Κυριακή με μια μικρή διαφοροποίηση.

exit poll

Προβάδισμα στον Νίκο Αναστασιάδη με 57,5 με 61,5% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit poll για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο αντίπαλος του, Σταύρος  Μαλάς, συγκεντρώνει το 38,5-42,5%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ.

Την ίδια εικόνα δίνουν και τα exit poll των άλλων τριών τηλεοπτικών σταθμών στην Κύπρο. Αναλυτικότερα:

Ν.ΑναστασιάδηςΣτ.Μαλάς
ΡΙΚ57,5-61,538,5-42,5
Σίγμα58,6-62,637,4-41,4
Mega57-6040-43
Ant158-6238-42

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε 45,46% έναντι 26,91% του Σταύρου Μαλά και 24,93% του Γιώργου Λιλλήκα.
Ο γενικός έφορος της εκλογής είχε ανακοινώσει νωρίτερα  ότι η συμμετοχή ήταν ελαφρά χαμηλότερη από την περασμένη Κυριακή